Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή μαζί με 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα με θέμα: “Αναζητούνται δυναμικές λύσεις και απαντήσεις για το εκ νέου οξυμένο πρόβλημα των δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου”.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
– Αυτή την περίοδο η ισοτιμία ελβετικού φράγκου και Ευρώ είναι σε ιστορικό υψηλό από τότε που υπάρχει το Ευρώ (1,04 στις 20/9/22). Η ισοτιμία έχει αυξηθεί περί το 20% σε σχέση με τα μέσα του 2019 λόγω της επιθετικής πολιτικής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) και της πτώσης δολαρίου έναντι του ευρώ.
– Ως γνωστόν στην Ελλάδα υπάρχουν 70.000 άμεσα πληττόμενοι και εγκλωβισμένοι οφειλέτες δανείων ελβετικού φράγκου, που είναι 200.000 ή – κατ’ άλλους 280.000 – αν συνυπολογιστούν οι συνοφειλέτες και οι εγγυητές, και οι οποίοι είχαν στο παρελθόν αντιμετωπίσει υπέρμετρες αυξήσεις των δόσεων και του υπολοίπου των δανείων τους ενώ , αυτή την περίοδο, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με νέα άνοδο.
– Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από το 2005-2008 ανέρχονταν στα 10 δις ευρώ και χορηγήθηκαν όταν η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ ήταν περί το 0,6. Αποτελούσαν τα προϊόντα εκτεταμένης πιστωτικής επέκτασης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όταν το Euribor είχε αγγίξει το 5%. Σύντομα όμως οι χορηγούμενοι αντιμετώπισαν προβλήματα αποτέλεσμα των οποίων ήταν ότι οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατέληξαν να οφείλουν υπέρογκα ποσά παρότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους.
– Εν συνεχεία, μια σειρά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων τα παραπάνω δάνεια κρίθηκαν ως σύνθετες μορφές επενδυτικών προϊόντων χαρτοφυλακίου και ουχί ως δάνεια αυτά καθαυτά, αφού το ύψος του κεφαλαίου και των δόσεων αυξομειωνόταν ανάλογα με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Στην πράξη τα δάνεια έχουν ληφθεί σε νόμισμα ευρώ, με ρήτρα αποπληρωμής όμως σε ελβετικό φράγκο.
– To σύνολο των πληττόμενων χωρών από δάνεια ελβετικού φράγκου, πλην της Ελλάδας και της Πολωνίας, προχώρησαν σε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί,
Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο από την κυβέρνηση για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος; Προτίθεστε να θεσπίσετε διατάξεις που θα εξασφαλίζουν προστασία των οφειλετών ελβετικού φράγκου και της κατοικίας τους;»
Δείτε εδώ την ερώτηση: