Ένα ερευνητικό πρόγραμμα τριών χρόνων, το PLAN-V/ Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό, έφτασε στο τέλος του και επισφραγίστηκε με την παρουσίαση του σε ημερίδα με θέμα «Τηλεϊατρική και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στη Λογοθεραπεία Προοπτικές για Ασθενείς και Κλινικούς» που διοργανώθηκε από τους εταίρους του προγράμματος, το Σάββατο 27/5 στον συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ΑΝΙΜUS εκπροσώπησαν μέλη της ομάδας έργου, η κα. Τζέλη Γεωργία, Λογοθεραπεύτρια ΜSc – Προϊσταμένη Τμήματος Λογοθεραπείας ΚΑΑ ΑΝΙΜUS και η κα. Κουκουράβα Ειρήνη Ψυχολόγος, ΜSc – Προϊσταμένη Τμήματος Ψυχολογικής Υποστήριξης ΚΑΑ ANIMUS όπου παρουσίασαν τη διαδικασία εφαρμογής των πρωτοκόλλων σε ασθενείς με νευρολογικές βλάβες και συλλογής δεδομένων καθώς των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής της πλατφόρμας. Να σημειωθεί ότι το ΚΑΑ ANIMUS συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα PLAN-V ως βασικός εταίρος μαζί με το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου- Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Εργαστήριο ESDA του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Εταιρεία Νέων Τεχνολογιών PIKEI.
Λίγα λόγια για το έργο PLAN-V/ Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό
Οι χρόνιες και σοβαρές παθολογίες λόγου και ομιλίας αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, με αυξητικές τάσεις. Επιφέρουν βαρύτατες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, καθώς περιορίζουν την ικανότητα της καθημερινής τους επικοινωνίας. Για την αποτελεσματική υποστήριξη αυτών των ατόμων απαιτείται εξατομικευμένη και συστηματική λογοθεραπευτική παρέμβαση, η ποιότητα και η συχνότητα της οποίας επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή, τη βελτίωση της επικοινωνίας. Αλλά οι παροχές για λογοθεραπευτική παρέμβαση είναι συχνά περιορισμένες και οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι πάντα εύκολο να μεταφερθούν για θεραπεία, ούτε να μεταβεί σε αυτούς ο λογοθεραπευτής. Τα παραπάνω κάνουν αναγκαία τη χρήση λογοθεραπευτικής παρέμβασης από απόσταση, με τη χρήση υπολογιστή ή τάμπλετ και του διαδικτύου. Το έργο «PLan-V – Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό» έρχεται να καλύψει αυτές τις ανάγκες, εκμεταλλευόμενο τις τεχνολογικές καινοτομίες στον χώρο της τηλεϊατρικής. Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του ελλείμματος, ο λογοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να αναθέτει από απόσταση στον ασθενή κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, να παρακολουθεί την πρόοδό του όπως αυτή καταγράφεται στην πλατφόρμα μετά την ολοκλήρωση κάθε πρωτοκόλλου, και να προσαρμόζει διαρκώς την λογοθεραπευτική παρέμβαση.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-02159).