Με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία και υπαρκτό τον κίνδυνο για ξέσπασμα επιδημιών, δύο ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν στη Λάρισα.
Όπως ανέφερε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τα περιστατικά καταγράφηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, με τις μέχρι στιγμής εξετάσεις ωστόσο να είναι αρνητικές.
“Από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας έχουν αναφερθεί δύο περιστατικά ύποπτα για λεπτοσπείρωση στα οποία ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος ήταν αρνητικός. Συνεχίζουμε όμως με τις εργαστηριακές αναλύσεις για να βεβαιωθούμε 100% ότι δεν πρόκειται για λεπτοσπείρωση” ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Στα επιμέρους θέματα αρμοδιότητάς της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ανέφερε τα εξής:
“Σήμερα στις 26 δομές που έχουμε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες -26 δομές του ΕΣΥ- τις επισκέφτηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 1.429 συμπολίτες μας για ανάγκες υγείας. Έτσι έχουμε σήμερα 51 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 62 νέες διαγνωσμένο λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σύνολο κρουσμάτων από την αρχή της πλημμύρας έχουμε 181 γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Σε σχέση με τις νοσηλείες, έχουμε τρεις νέες νοσηλείες σήμερα και 12 ανθρώπους που νοσηλεύονται για γαστρεντερίτιδα, ενώ σε σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουμε 7 νέες νοσηλείες και 15 συνολικά.
(…) Σε σχέση με το δίκτυο υδροδότησης και την ασφάλεια του νερού: Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 170 δειγματοληψίες και έχουμε δύο αλλαγές σε σχέση με το Δήμο Τεμπών. Για τις υπόλοιπες περιοχές τα αποτελέσματα παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή ό,τι έχουμε ανακοινώσει ως τώρα για τους δήμους, όπου το νερό είναι κατάλληλο και ακατάλληλο, εξακολουθεί να ισχύει.
Για την πόλη του Βόλου περιμένουμε κάποιες μικροβιακές αναλύσεις για συγκεκριμένα παθογόνα μέχρι αύριο το μεσημέρι. Εάν λοιπόν αυτές οι δύο αναλύσεις είναι καθαρές και οι μικροβιολογικοί δείκτες είναι και αυτοί εντός των πλαισίων, τότε θα μπορέσουμε από αύριο να πούμε ότι το νερό στο Βόλο είναι κατάλληλο και για ανθρώπινη χρήση.
Αναμένουμε λοιπόν αυτές τις αναλύσεις. Για τις υπόλοιπες περιοχές παραμένουν ίδια τα στοιχεία και έχουμε διαφοροποίηση: Στο Δήμο Τεμπών, στη Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόννων, Κάτω Ολύμπου και την Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίου, όπου το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Για το Δήμο Τρικκαίων, στις Κοινότητες Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογυρίου, Γενεσίου και Αρδανίου είναι επίσης ακατάλληλο το νερό.
Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιεί καθημερινά αναλύσεις με νέες δειγματοληψίες για το νερό και κάθε μέρα θα σας δίνουμε ό,τι νέο στοιχείο υπάρχει σε σχέση με την ανοσολογική επιτήρηση, για να έχουμε έγκαιρη και άμεση αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια”.
Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος).
Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:
Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.
Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.
Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (τσιμπημάτων) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.