Διευκρινίσεις για το «ξεπάγωμα» των τριετιών έδωσε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος το πρωί της Δευτέρας 18/9 μιλώνστας στην ΕΡΤ, λίγο πριν την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας για τις τριετίες και τα επιδόματα που «επανέρχονται» από 1η Ιανουαρίου 2024.
Οπως αναφέρει, οι τριετίες «πάγωσαν» στις 14 Δεκεμβρίου 2012 δηλαδή, η προϋπηρεσία που είχε κάποιος μέχρι εκείνη την ημέρα σταμάτησε να εξελίσσεται, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν ένα υπόλοιπο για να συμπληρώσουν για κάποια από τις τρεις τριετίες, «αυτό το υπόλοιπο θα αρχίσει να τρέχει από 1η/1/2024, αναλόγως πόσο είναι για τον καθέναν».
«Όταν λέμε τριετίες εννοούμε μια αύξηση κατά 10% ανά τριετία με ένα ανώτατο πλαφόν τρεις τριετίες για κάθε εργαζόμενο. Μιλάμε πάντα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό», διευκρίνισε.
Αυτό σημαίνει πως αν κάποιοι είχαν πάρει όλες τις τριετίες τους πριν από την Πράξη 6/2012, δεν θα δουν επιπλέον αύξηση στο μισθό τους από 1/1/24.
Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που καλύπτεται από έναν μικρό ωστόσο αριθμό κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναφέρει ο εργατολόγος δίνοντας το παράδειγμα του τουρισμού, του επισιτισμού, των ναυτιλιακών εταιρειών, των τραπεζών. Εκεί δεν είναι κατ’ ανάγκην πάντα τριετίες.
«Εκεί υπάρχουν επιδόματα προϋπηρεσίας διετίας, τριετίας», για αυτό ο πρωθυπουργός είπε με σαφήνεια και τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Αυτοί υπάγονται στο ίδιο καθεστώς.
Δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς
Στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν λάβει κάποια αύξηση στις αποδοχές τους, αυτή θα συνυπολογίζεται στον τελικό προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, είτε στον κατώτατο, είτε σε αυτά που ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.
Επίσης, το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023 δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφορών.
«Στη διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα γιατί ο σκοπός μιας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας . Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε αύξηση 30% στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: cnn.gr