Γιατί ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του

Έχετε πιάσει ποτέ τον σκύλο σας στα πράσα την ώρα που έγλειφε τις πατούσες του;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν αυτό το φαίνόμενο. Πολλοί σκύλοι γλείφουν τις πατούσες τους καθημερινά για να καθαριστούν. Αν, όμως, ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτή την συμπεριφορά συνεχώς ή πολύ έντονα, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιου προβλήματος. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι μολύνσεις, οι κύστεις, και οι τραυματισμοί. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του πολύ συχνά, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει με αυτή την περίεργη συνήθεια των σκύλων.

Οι περισσότεροι σκύλοι γλείφουν περιστασιακά τα πόδια τους για να καθαριστούν. Αν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας το κάνει αυτό κάθε τόσο, πιθανότατα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό που δεν θεωρείται φυσιολογικό, είναι όταν ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του πολύ συχνά και έντονα. Συνήθως, αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς.

Αν ο σκύλος σας επιδεικνύει αυτή την συνήθεια με τρόπο που δεν σας φαίνεται φυσιολογικός, ξεκινήστε ψάχνοντας τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει με τα πόδια του. Οι σκύλοι τείνουν να τα γλείφουν όταν νιώθουν φαγούρα, ενόχληση ή πόνο.

Τραυματισμοί

Αν ο σκύλος σας αρχίσει να γλείφει τα πόδια του ξαφνικά και έντονα, ενδέχεται να έχει χτυπήσει ή να αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο ξένο σώμα π.χ. να πάτησε πάνω σε κάποιο μυτερό αντικείμενο, σε καυτό πεζοδρόμιο, ή σε πάγο, ή να τσιμπήθηκε από κάποιο έντομο. Μπορεί, ακόμα, να έχει κολλήσει κάποιο αντικείμενο στο πόδι του, όπως μια ακίδα, και να χρειάζεται βοήθεια για να απαλλαγεί απ’ αυτό.

Μάζες

Μπορεί ο σκύλος σας να έχει στο πόδι του κάποια αφύσικη μάζα, όπως κάποια κύστη ή κάποιον όγκο. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση να έχει αρθρίτιδα ή να έχει τραυματιστεί.

Αν εστιάζει το γλείψιμο στο ένα πόδι, τότε το πιθανότερο είναι να το έχει χτυπήσει, να έχει κολλήσει κάποιο ξένο σώμα, ή να υπάρχει κάποια μάζα. Μπορεί να παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας κουτσαίνει. Τα παραπάνω προβλήματα, βέβαια, μπορούν εύκολα να επηρεάσουν παραπάνω από ένα πόδια ταυτόχρονα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες συχνά προκαλούν φαγούρα ή ενόχληση στα πέλματα, οδηγώντας τους σκύλους να γλείφουν έντονα τα πόδια τους ζητώντας ανακούφιση. Πολλοί σκύλοι έχουν αλλεργίες που προκαλούν φαγούρα στα πέλματα. Οι αλλεργίες αυτές μπορεί να προκαλούνται είτε από το φαγητό του σκύλου, είτε από κάτι στο περιβάλλον του.

Μολύνσεις

Είναι αρκετά συχνό οι χνουδωτοί μας φίλοι να αναπτύσσουν μυκητιάσεις ή βακτηριακές μολύνσεις στα πόδια. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις παραπάνω, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας. Όταν ένας σκύλος γλείφει τα πόδια του συχνά, αυτά παραμένουν νωπά, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις. Ακόμα, φαγούρα στα πόδια μπορεί να προκληθεί λόγω μολύνσεων από εξωπαράσιτα π.χ. ψύλλους, σκουλήκια.

Συμπεριφορικοί λόγοι

Οι λόγοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά του σκύλου σας είναι πολύ πιο σπάνιοι. Είναι πιθανό, όμως, ο σκύλος σας να γλείφει τα πόδια του επειδή νιώθει ανία, άγχος, ή φόβο.

Υπάρχει περίπτωση ο πιστός σας σύντροφος να ξεκίνησε το γλείψιμο λόγω ανίας, και στη συνέχεια αυτή η συνήθεια να κατέληξε να αποτελεί ψυχαναγκασμό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να ερευνήστε τι μπορεί να τον στρεσάρει.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του

Αν το αγαπημένο σας κατοικίδιο γλείφει συνεχώς τα πόδια του, προσπαθήστε να τα κοιτάξετε από πάνω, από κάτω, ανάμεσα στα νύχια και στα δάχτυλα. Αναζητήστε κάποιο πιθανό ξένο σώμα, γρατζουνιές, μελανιές, αιμορραγία, πρήξιμο, ερυθρότητα, κρούστα, απεκκρίσεις, σπασμένα νύχια, άσχημη μυρωδιά, ή οτιδήποτε άλλο φαίνεται μη φυσιολογικό. Αν χρειαστεί, παρέχετέ του τις πρώτες βοήθειες, πάντα με προσοχή και με καθοδήγηση από τον/την κτηνίατρό σας.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι το έντονο γλείψιμο προκαλεί λεκέδες από σάλιο στο τρίχωμα γύρω από τις πατούσες του. Αν παρατηρήσετε τα σημάδια στο χρώμα της σκουριάς, αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο σκύλος σας γλείφει συχνά τα πόδια του. Αν το γλείψιμο σας φαίνεται οτιδήποτε πέρα από φυσιολογικό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα με γυμνό μάτι.

Θεραπεία για το γλείψιμο των ποδιών

Ο/η κτηνίατρός σας θα πάρει το ιστορικό του σκύλου σας και θα τον εξετάσει, προτείνοντάς σας κάποιο πρόγραμμα θεραπείας βάσει της διάγνωσης στην οποία θα καταλήξει. Μπορεί να σας προτείνει ποδόλουτρα με κάποιο φάρμακο, τη χρήση κάποιου σπρέι, ή άλλης τοπικής θεραπείας. Ακόμα, ενδέχεται να σας συστήσει αντιβίωση που θα παίρνει ο σκύλος σας από το στόμα, ή αντιμυκητιασικά φάρμακα. Στην περίπτωση που εντοπίσει κάποια μάζα ή ξένο σώμα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ποδιού. Αν ο σκύλος σας χρειάζεται πιο εξειδικευμένη φροντίδα, ο/η κτηνίατρος θα σας παραπέμψει σε κάποιον άλλο ιατρό με ειδίκευση π.χ. στη χειρουργική ή στη δερματολογία. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας δεν διαγνωστεί με κάποια σωματική πάθηση, ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς.

Συμπεριφορικές λύσεις

Κατά την περίπτωση που ο/η κτηνίατρος καταλήξει στο ότι πρόκειται για κάποιο θέμα συμπεριφοράς, μπορείτε αρχικά να δοκιμάσετε να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας με βόλτες και παιχνίδια. Μην τον μαλώνετε αν γλείφει τα πόδια του, αλλά αποφεύγετε και να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές. Αν το γλείψιμο συνεχιστεί χωρίς να εντοπιστεί κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο, τότε ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε πιο συστηματικό πρόγραμμα τροποποίησης συμπεριφοράς. Να θυμάστε ότι η τροποποίηση συμπεριφοράς είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, επιμονή και υπομονή.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε το γλείψιμο των ποδιών του σκύλου σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα πόδια και το δέρμα του καθαρά και υγιή. Πρέπει τα νύχια του να είναι καλοκομμένα και ο σκύλος σας να κάνει μπάνιο όποτε χρειάζεται. Ελέγχετε τα πόδια του χνουδωτού σας φίλου συχνά, ειδικά αφού γυρίζει από τη βόλτα του. Αν θέλετε να προστατεύσετε τα πόδια του σκύλου σας από ακραίες συνθήκες, μπορείτε να προμηθευτείτε μποτάκια ή κάποια ειδική κρέμα. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τα πόδια του κατοικιδίου σας, μην διστάσετε να το αναφέρετε στον/στην κτηνίατρο, κατά τον καθιερωμένο του έλεγχο.

Πηγή: .topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ