Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού έργου με τίτλο «Μοριακή ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτόχθονων ποικιλιών λυκίσκου για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζύθων με ονομασία προέλευσης», έργου που υλοποιείται με την χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» 2014 – 2021, ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο πλαίσιο της δράσης: «Χρηματοδοτική Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στους τομείς της RIS3» (Κωδικός πράξης: ΣΤΕΡ1-0026139).
Η ημερίδα διεξήχθη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και να δοκιμάσουν την μπύρα που παράχθηκε από το έργο.
Την εκδήλωση τίμησαν απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ο καθηγητής κ. Παντελής Μπάγκος μέλος Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική κ. Αθανάσιος Κακαρούντας οι οποίοι επισημαίναν τον ρόλο του Τμήματος στη διασφάλιση της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών έρευνας, την άριστη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη διαχειριστική αρχή και τους τοπικούς φορείς, την εξωστρέφεια του τμήματος μέσα από την ανάδειξη της αριστείας και του ανθρώπινου χαρακτήρα της Σχολής ως απόρροια των επιτευγμάτων των μελών του τμήματος .Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Δημοσθένης Χορταριάς, Προϊστάμενος της μονάδας Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο οποίος τόνισε τη σημασία υλοποίησης τέτοιων έργων της Περιφέρειαqαπό συνεργατικά σχήματα αποτελούμενα από τοπικές επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια και τη σημαντικότητα της αριστείας που τέτοια σχήματα κομίζουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στην περιφέρεια.
Τις κεντρικές ομιλίες άνοιξε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, συντονιστής και εμπνευστής του έργου, Βιολόγος κ. Περγαντάς Παναγιώτης, ο οποίος παρουσίασε μέσα από μια εντυπωσιακή ομιλία που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού την επιχειρηματική ιδέα και το όραμα του έργου. Ο κ. Περγαντάς επισήμανε ότι κεντρικός στόχος της προτεινόμενης επένδυσης είναι η παραγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζύθων με τοπικό άρωμα και γεύση που θα αξιοποιούν τις γηγενείς ποικιλίες λυκίσκου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Επ. καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική Γεωργία Μπράλιου μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η υλοποίηση του έργου στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δημιουργία βάσης δεδομένων με τα επιμέρους χαρακτηριστικά όλων των γηγενών φυτών λυκίσκου που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του έργου, ενώ επικεντρώθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τον μοριακό και βιοχημικό χαρακτηρισμό τους.
Η Υπ. Διδάκτορας Ελισάβετ Ανδρονίδου με την σειρά της μίλησε για το βιοχημικό προφίλ εκχυλισμάτων γηγενών ποικιλιών λυκίσκου καθώς και τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες που αυτά παρουσιάζουν σε σύγκριση με αυτά εμπορικών ποικιλιών που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο του έργου.
Στη συνέχεια η βιολόγοςMscκ. Γεωργίου Χριστίνα μίλησε για την εφαρμογή της τεχνογνωσίας της ζυθοποίησης στο έργο, τα συστατικά της μπύρας, την επεξεργασία των πρώτων υλών για την τελική παρασκευή της μπύρας, τα βήματα της ζυθοποίησης και το τελικό προϊόν στο ποτήρι μας.
Τέλος ο κ. Παναγιώτης Περγαντάς έκανε μια συνοπτική παρουσίαση με θέμα «Ο κόσμος του Λυκίσκου» που είχε ετοιμάσει ο Δρ. Παναγιώτης Τρουμπούκης με στοιχεία για την παραγωγή, την οικονομία και τις προοπτικές της καλλιέργειας του Λυκίσκου σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες προκλήσεις.
Σημαντικό σημείο της εκδήλωσης ήταν και η βράβευση του κ. Χαράλαμπου Χονδραλήγια την σημαντική συμβολή του στην εύρεση και τον εντοπισμό συστάδων λυκίσκου στην Στερεά Ελλάδα.
Έπειτα από τις ομιλίες ακολουθήσε γευστική δοκιμή της μπύρας ΠΑΖΛ, συνοδευόμενη από ελαφρύ γεύμα, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την μπύρα που παράχθηκε από το έργο και να ανταλλάξουν απόψεις για τις γεύσεις και το άρωμα Ελλάδας που προσέφερε το νέο προϊόν .
H ημερίδα έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς του έργου να αλληλεπιδράσουν με αναγνωρισμένους επιστήμονες και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με φορείς και επιχειρηματίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και απλά με καταναλωτές μπύρας και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα σχετικά το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο.