Κόντρες για έλλειμμα στο λογαριασμό ΑΠΕ και τις αυξήσεις στους…

Τσίμπησε η ζήτηση ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο – Κυριάρχησαν ΑΠΕ και αέριο στην...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έως το τέλος του έτους το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από όπου χρηματοδοτούνται οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επιστρέψουν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες στην αγορά. Προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, όλοι οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και ο ΕΛΑΠΕ να καταστεί εκ νέου πλεονασματικός. Εκεί που καταγράφεται διαφωνία είναι στον τρόπο που θα εξαλειφθεί το έλλειμμα, με τις γνώμες να διίστανται ως προς το εάν θα πρέπει εκ νέου να έχουμε αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή την ειδική χρέωση των λογαριασμών του ρεύματος ή εάν θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές.

Πρώτος για το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ) Γ. Γιαρέντης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, προτείνοντας αυτή να επανέλθει στα επίπεδα των 24 ευρώ/MWh όσο ήταν δηλαδή μέχρι το 2019 όταν και μειώθηκε προκειμένου να αμβλυνθεί η επίπτωση από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ωστόσο ήταν η τοποθέτηση για το θέμα, από πλευράς ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) και ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμός Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ). Οι δύο σύνδεσμοι τάχθηκαν κατά της προοπτικής για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν άλλες δυνατότητες. Συγκεκριμένα περίπου το 50% του ελλείμματος, προτείνεται να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που έχει ήδη επιτρέψει να συμβεί η Κομισιόν. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, από 14,6% που είναι σήμερα σε ένα ποσοστό της τάξης του 24%. Μια άλλη εναλλακτική που προτείνουν ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ είναι να θεσπιστεί μια νέα χρέωση προμηθευτών, όπως συνέβη το 2017, η οποία δε θα μετακυλίεται στους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο σύνδεσμοι θεωρούν ότι καθώς ο ΕΛΑΠΕ παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια τεράστια πλεονάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, γεννάται υποχρέωση εκ μέρους της πολιτείας να καλύψει τα νέα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί.

Κάθε χρόνος που περνά ένα κομμάτι από τα έργα που λήγει η 20ετία φεύγει από τον ΕΛΑΠΕ κάθε χρόνο βγαίνουν έργα από PPAs.

Η τελευταία αυτή πρόταση των συνδέσμων για μια νέα χρέωση προμηθευτών προκάλεσε την αντίδραση της βιομηχανίας, μέσω του προέδρου της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνη Κοντολέοντος. Ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι το ΕΤΜΕΑΡ για τα έργα πριν το 2021, που πληρώνουν οι καταναλωτές υπερβαίνει το 0.5 δισ. €, έναντι του συνολικού κόστους στήριξης των ΑΠΕ 1.6-1.7 δισ. € για το 2024.

Σύμφωνα με τον ίδιο χρεώσεις τύπου ΠΧΕΦΕΛ νοθεύουν τον ανταγωνισμό στη λιανική. Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ οφείλεται και στις παράνομες μειωμένες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε καταναλωτές ΥΤ και ΜΤ, οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ εδώ και 4 έτη και συνεχίζονται και το 2024. Πρόκειται για ποσά που φτάνουν τα 130εκ €/έτος. Αντίστοιχα οι επιλέξιμες βιομηχανίες για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ περιμένουν ακόμη την εκκαθάριση του 2021.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοντολέων υποστηρίζει ότι η ορθή με κανόνες αγοράς λύση, εφόσον υπάρχει έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, συντασσόμενος με την πρόταση του επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ακρίβεια

ακρίβεια

Επί μια τριετία είναι παρούσα η ακρίβεια στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να…