Βόλος: Εκδήλωση μνήμης για τις εξόριστες γυναίκες στo Νησί Τρίκερι

trikeri

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (Ο.Π.Ι.ΒΟ) και το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη διοργανώνουν τριήμερη εκδήλωση μνήμης για τις εξόριστες γυναίκες (1948-1953), στις 28-30 Ιουνίου στο νησί Τρίκερι. Στόχος  είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα διατήρησης της μνήμης αυτών των γυναικών, δεδομένου μάλιστα ότι η ζώσα μνήμη έχει σταματήσει να υπάρχει.

Σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η σημασία της μεταβίβασης της μνήμης αυτής στις επόμενες γενιές αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε την άνοδο της ακροδεξιάς και τον πολλαπλασιασμό των αυταρχικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Ιουνίου

Άφιξη και τακτοποίηση στα δωμάτια.

20:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου: «Ζωή στους Βράχους» (2009)

Σάββατο 29 Ιουνίου

10:00 Περίπατος μνήμης βασισμένος σε μαρτυρίες εξόριστων γυναικών (Ο.Π.Ι.ΒΟ).

20:00 Ομιλίες-παρεμβάσεις: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Πολιτικός επιστήμονας, ΑΠΘ), Νόρα Ράλλη (Δημοσιογράφος, «Εφημερίδα των Συντακτών»).

Κυριακή 30 Ιουνίου

10:00 Βιωματικό εργαστήρι στο Μοναστήρι: «Επισκέπτες στον τόπο της μνήμης. Σώματα στον χώρο. Μηχανισμοί αντίστασης και αντοχής στην εξορία» Πατρίτσια Λάζου (Καλλιτέχνις – Ερευνήτρια).

Στο Μοναστήρι θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό σε συνεργασία με τα ΓΑΚ Μαγνησίας.

Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με το πλοίο της γραμμής Βόλος-Τρίκερι (αναχώρηση Παρασκευή 28/6 στις 18:15 και επιστροφη Δευτερα 1/7 στις 08:30). Εναλλακτικά, οδικώς μέχρι τον Αλογόπορο και από εκεί με θαλάσσιο ταξί στο τηλ. 69805151

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου το μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου, κοινωνική ανθρωπολόγος, Μένη Τσίγκρα αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις και τη σημασία του νησιού Τρίκερι στην ιστορική περίοδο του Εμφυλίου στη χώρα μας.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ