Έρχεται “βροχή” προστίμων κατά της ακρίβειας

Πρόστιμα ύψους 31.645 ευρώ σε εταιρεία κρεάτων και σε 4 πρατήρια καυσίμων

Του Γιώργου Λαμπίρη

Βροχή προστίμων για παραβατικές επιχειρήσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, πρόκειται να επιβάλει η ηγεσία του νέου υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον νέο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να περιορίσει την εικόνα που αφενός βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης, αφετέρου είναι απολύτως ρεαλιστική και αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι με μειωμένη αγοραστική δύναμη προτεραιοποιούν τις καθημερινές τους δαπάνες σε βασικά αγαθά. 

Το πρόστιμο που προήλθε από καταγγελία καταναλωτή

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η πρόσφατη επιβολή προστίμου 120.000 ευρώ στην εταιρεία JMC Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσιών Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Συστημάτων, η οποία προήλθε από καταγγελία καταναλωτών. Συγκεκριμένα και με βάση πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, το εν λόγω πρόστιμο είχε μείνει στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς να αξιολογηθεί το προηγούμενο διάστημα παρά το γεγονός ότι υπήρχε καταγγελία από καταναλωτική οργάνωση. Με την έλευσή του ο νέος υπουργός φέρεται να ζήτησε την αξιολόγησή του με αποτέλεσμα την επιβολή του συγκεκριμένου ποσού προστίμου. 

Ο στόχος της νέας ηγεσίας του Ανάπτυξης

Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι να καταδείξει ότι δεν ευθύνεται για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην αγορά, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτό και θεωρώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ένα διεθνές γεγονός που έχει επηρεάσει και την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά όμως το υπουργείο και οι επιτελείς του θεωρούν ότι ευθύνη τους είναι να περιορίσουν και να ελέγξουν την αύξηση των τιμών, διευκολύνοντας τους καταναλωτές και παρεμβαίνοντας με κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται παραβατικές συμπεριφορές που πλήττουν τα συμφέροντα των καταναλωτών. 

Να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι στους στόχους Θεοδωρικάκου είναι να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι με βάση παρατηρητήριο τιμών για 100 βασικά προϊόντα, τα οποία θα παρακολουθούνται για τις τιμές αγορές και πώλησης από τη βιομηχανία και τους εμπόρους προς τα σούπερ μάρκετ. 

Ήδη την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός είχε συνάντηση με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας αλλά και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κάτι που είχε προαναγγείλει ο νέος υπουργός κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Ενδιαφέρον θα έχει ωστόσο και η στάση που θα τηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης ως προς τη στελέχωση των επί σημαντικό χρονικό διάστημα υποστελεχωμένων ανεξάρτητων αρχών, ήτοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Συνηγόρου του Καταναλωτή. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός ως προς τις υποδομές και το προσωπικό που απαιτείται για την ενίσχυσή τους, μένει όμως να φανεί και στην πράξη ότι η συγκεκριμένη δήλωση θα υλοποιηθεί. 

Πάγια η θέση της αγοράς για απόσυρση των μέτρων

Από την άλλη, παραμένει πάγια η θέση των στελεχών της αγοράς για απόσυρση μέτρων όπως είναι το Καλάθι του Νοικοκυριού αλλά και το πλαφόν για το περιθώριο κέρδους, μέτρα που θεωρούνται άκρως παρεμβατικά από πλευράς των επιχειρήσεων για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Προς το παρόν πάντως – με εξαίρεση την κατάργηση της μόνιμης μείωσης τιμής που έληξε η ισχύς του μέτρου – δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης για άμεση απόσυρση των υπολοίπων μέτρων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ισχύ. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ