Φαβορί ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλίλι

Φαβορί ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλίλι

Φαβορί για να εκλεγεί πρόεδρος του Ιράν στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Παρασκευής εμφανίζεται ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλίλι, παρόλο που ήρθε δεύτερος την περασμένη Παρασκευή με 38,6%, έναντι 42,5% του μεταρρυθμιστή υποψηφίου Μασούντ Πεζεσκιάν. Κι αυτό, επειδή το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών εμφανίζεται ανίκανο να κινητοποιήσει όχι μόνο τους αναποφάσιστους αλλά και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του.

Οι εκλογές διεξάγονται για να καλυφθεί η θέση που άφησε κενή ο Εμπραΐμ Ραϊσί όταν σκοτώθηκε στις 19 Μαΐου σε δυστύχημα με το ελικόπτερό του. Ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου ήταν η αποχή, η οποία έφτασε στο ύψος-ρεκόρ του 40%. Σε μεγαλύτερο ποσοστό απείχαν οι γυναίκες, οι οποίες βλέπουν την αστυνομία των ηθών να βρίσκεται παντού και δεν έχουν πειστεί ότι η εκλογή του Πεζεσκιάν μπορεί να μειώσει τις πιέσεις που δέχεται το γυναικείο φύλο στο Ιράν. Τις εκλογές μποϊκοτάρισαν όμως και ορισμένες προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου όπως ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ένας από τους ηγέτες του πράσινου κινήματος, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2011.

Ο Τζαλίλι ζητά μεγαλύτερη αδιαλλαξία απέναντι στη Δύση σε ό,τι αφορά τους φακέλους των πυρηνικών και της περιφερειακής πολιτικής, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών του Ιράν με τη Ρωσία και την Κίνα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ