Botox: Τι κινδύνους κρύβει η διενέργεια των διάσημων ενέσεων από μη ειδικούς

Botox: Τι κινδύνους κρύβει η διενέργεια των διάσημων ενέσεων από μη ειδικούς

Η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης για τις ενέσιμες θεραπείες, προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες επιπλοκές

YGEIAMOU.GR TEAM

Οι ενέσεις Botox και οι θεραπείες με υαλουρονικό οξύ πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς, προκειμένου να αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές όπως τυφλώσεις, νεκρώσεις του δέρματος, κοκκιώματα, διπλωπίες και βλεφαροπτώσεις. Αυτά τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας στο πρόσφατο ΦΕΚ του προγράμματος εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης για αυτές τις διαδικασίες.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

  • Οι ενέσιμες θεραπείες με Botox και υαλουρονικό οξύ πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά από ιατρούς που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ειδικότητάς τους.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιατρών απορρέουν από το πρόγραμμα εκπαίδευσης και όχι από την παρακολούθηση μεταπτυχιακών ή εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
  • Τα μεταπτυχιακά και εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν ως σκοπό την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και δεν παρέχουν επιπλέον επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Η ποιότητα και τα προσόντα των εκπαιδευτών ιατρών στα σεμινάρια πρέπει να ελέγχονται αυστηρά από τα αρμόδια υπουργεία.
  • Η ειδικότητα του Αισθητικού Ιατρού δεν υφίσταται επίσημα στην Ελλάδα ούτε στην UEMS (European Union of Medical Specialists).
  • Πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της θεραπευτικής και αισθητικής χρήσης του Botox, και οι διαδικασίες για αισθητικούς λόγους να διενεργούνται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς.
  • Οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η ακατάλληλη εφαρμογή αυτών των θεραπειών.

«Οι αισθητικές αυτές πράξεις πρέπει να τελούνται από άρτια εκπαιδευμένους ειδικούς ιατρούς, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ειδικότητας του ιατρού που τις εφαρμόζει, σε κατάλληλα εξοπλισμένους ιατρικούς χώρους που διαθέτουν τη σχετική άδεια για την ειδικότητα αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, κ. Σωτήρης Θεοχάρης.

Ποιος μπορεί να πραγματοποιεί τις θεραπείες botox

Το Botox χρησιμοποιείται στην ιατρική για περισσότερα από 35 χρόνια και εφαρμόζεται τόσο για αισθητικούς, όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), οι ειδικότητες που επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις θεραπείες με Botox και υαλουρονικό οξύ είναι οι εξής:

  • Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής
  • Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας
  • Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Επιπλέον, ιατροί των ειδικοτήτων Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Οφθαλμολογίας μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς, σε συγκεκριμένες περιοχές και ενδείξεις.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελίες για botox και αισθητικές παρεμβάσεις από μη γιατρούς δέχεται ο ΙΣΑ – Προκαλούν παραμορφώσεις

Botox: Ποιοι γιατροί επιτρέπεται να κάνουν τις «μαγικές» ενέσεις

Μπότοξ – Υαλουρονικά: 3 SOS οδηγίες από τον ΕΟΦ για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ