Μετ’ εμποδίων οι δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Διπλός έλεγχος κράτους και ΤτΕ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Του Τάσου Δασόπουλου 

Τον Οκτώβριο θα προχωρήσει η Ελλάδα στην αίτηση για την 5η δόση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και το 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, αφού βέβαια η Ελλάδα ολοκληρώσει άλλα 29 δύσκολα ορόσημα και τον στόχο της συμβασιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ δανείων του ΤΑΑ.

Εκτός από τα ορόσημα και τον στόχο που συνδέονται απευθείας με τη δόση, το αίτημα θα εξαρτηθεί και από το αν θα ολοκληρωθούν μέχρι και τον Οκτώβριο τα δύο ορόσημα που εκκρεμούν από την 4η δόση που ζήτησε σε δύο δόσεις η Ελλάδα (2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια τον Απρίλιο και 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στις αρχές Ιουνίου). 

Στο “πακέτο” της 5η δόσης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δύσκολα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, αντιπλημμυρικών και κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων. Ωστόσο, αν δεν ολοκληρωθούν τα καθυστερούμενα δάνεια της 4ης δόσης, δηλαδή οι συμβάσεις για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα και η ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών κτηρίων, τότε η δόση θα μπλοκάρει. Τούτο διότι το αίτημα για το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της 4ης δόσης έγινε με την ολοκλήρωση δύο οροσήμων της 5ης δόσης (την αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ) που χρησιμοποιήθηκαν ως “δανεικά” για να μπορέσει να γίνει το αίτημα για το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων. Αν τα καθυστερούμενα ορόσημα δεν ολοκληρωθούν, τότε θα πρέπει η 5η δόση να “δανειστεί” ολοκληρωμένα ορόσημα από την 6η δόση πριν υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα. Τούτο δε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους τα 29 ορόσημα της 5ης δόσης 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ενημέρωσε στο χθεσινό υπουργικό για τα εμπόδια των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάγκη συντονισμού των υπουργείων, ώστε τα ορόσημα να ολοκληρώνονται εγκαίρως και να μην γενικευτεί η μεταφορά οροσήμων από δόση σε δόση, που θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα μεγαλύτερο πρόβλημα στη ροή των πόρων από το ΤΑΑ.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ εκτιμούσαν ότι οι αλλαγές στη χρονική σειρά των οροσήμων αναμένεται να συνεχιστούν και στα επόμενα αιτήματα. Η δυνατότητα που δίνει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός αφορά είτε τη χρονική μετάθεση είτε την αλλαγή του στόχου εφόσον αυτός δεν είναι εφικτός ή ακόμη και την κατάργηση ενός οροσήμου εφόσον αυτό δικαιολογείται επαρκώς. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγή του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι το φαινόμενο της αλλαγής οροσήμων δεν θα γενικευθεί.

Όσον αφορά το 5ο αίτημα, ο στόχος είναι να υποβληθεί από τον Οκτώβριο έως το τέλος του χρόνου και η αίτηση να αφορά το σύνολο του ποσού δηλαδή 5,6 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά, επισημαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο στόχος-προαπαιτούμενο για την υποβολή του αιτήματος για τα δάνεια είναι φιλόδοξος, η συμβασιοποίηση 8,5 δισ. ευρώ, ενώ βρισκόμαστε ακόμη λίγο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, επομένως δεν προβλέπεται να ικανοποιηθεί πριν από τα ορόσημα της επιχορήγησης, όπως συνέβη με την 4η δόση.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ