Cenergy Holdings: Με το εργοστάσιο στο Μέριλαντ και ελληνικά καλώδια στοχεύει στον εξηλεκτρισμό των ΗΠΑ –

Η Cenergy Holdings της Viohalco συμφερόντων Στασινόπουλου κάνει απόβαση… στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία συμμετοχών με τις «Ελληνικά Καλώδια – Hellenic Cables» και τη «Σωληνουργεία Κορίνθου – Corinth Pipeworks» πάει για το αμερικανικό όνειρο… Με την επένδυση για την ανάπτυξη εργοστασίου κατασκευής καλωδίων.

Ελληνικά Καλώδια: Πράσινο φως από τη μητρική Cenergy Holdings για το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η Cenergy Holdings

Η επένδυση της Cenergy Holdings θα πραγματοποιηθεί από τη θυγατρική «Hellenic Cables America» και ανέρχεται στα 200 εκατ. δολάρια.

Όπως έγινε γνωστό σε πρώτη φάση το εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ θα κατασκευάζει χερσαία καλώδια με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης στις ΗΠΑ για τις αναβαθμίσεις των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρώτο βήμα έγινε με την αγορά παραθαλάσσιο οικόπεδο στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ. (38 acres), αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια μακρά διαδικασία δέουσας επιμέλειας και ελήφθησαν όλες οι συνήθεις σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεις.

Μέχρι το τέλος του 2024 το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Ο εξηλεκτρισμός των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση μέσα από τον εξηλεκτρισμό με πράσινη ενέργεια.

Αρκεί να δει κανείς τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση της Cenergy Holdings η σημερινή ισχύς σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτια αιολικά είναι λίγο κάτω από τα 50 GW. Ο αναθεωρημένος στόχος για το 2030 – 2035 δείχνει τα περίπου 80 GW, ενώ για το 2050 προβλέπεται ο πενταπλασιασμός της σημερινής εγκατεστημένης ισχύς στα 200 GW.

Ένα τεράστιο πακέτο ενισχύσεων για την πράσινη μετάβαση ύψους 369 δισ. δολαρίων τρέχει από την κυβέρνηση Μπάιντεν με αποτέλεσμα ευρωπαϊκές εταιρείες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της πράσινης μετάβασης να σπεύδουν για την ανάπτυξη projects απανθρακοποίησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε μέχρι το 2050 οι ΗΠΑ να έχουν μηδενίσει τις εκπομπές CO2.

Σε αυτό το περιβάλλον έργα μεγάλα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των γραμμών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε πλήρη εξέλιξη ώστε να φέρουν την αυξανόμενη παραγωγή πράσινης ενέργειας στα κέντρα κατανάλωσης.

Στην αγορά των ΗΠΑ διεκδικεί μερίδιο και η ελληνικών συμφερόντων πολυεθνική με έδρα το Βέλγιο, η Cynergy Holdings

H Hellenic Cables America θυγατρική της Cenergy τον περασμένο Απρίλιο πέτυχε από το πακέτο Μπάιντεν φορολογική απαλλαγή ύψους 58 εκατ. δολαρίων που θα χρησιμοποιήσει για τη νέα επένδυση της.

Εξωστρέφεια

Οι εταιρείες της Cenery Holdings πραγματοποιούν το 70% των πωλήσεων τους σε 70 χώρες.

Μεγάλα και εμβληματικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης υπεράκτιων και χερσαίων αιολικών πάρων αλλά και γραμμών μεταφοράς από ακτή σε ακτή ή σε χερσαίες περιοχές καθώς και μεταφοράς με σωλήνες χάλυβας φυσικού αερίου, πετρελαίου, συγκαταλέγονται στις επιδόσεις της εταιρείας συμμετοχών.

Το 76% των πωλήσεων πραγματοποιείται στην Ευρώπη, το 12% στην Αμερική, το 11% σε Ασία και Ωκεανία και το 1% στην Αφρική.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της Cenergy κινείται σταθερά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, με το 2023 να κλειδώνει στα 3,15 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών περίπου 2,5 δισ. ευρώ προέρχεται από τον τομέα των καλωδίων.

Συνολικά οι πωλήσεις της Cenergy ανήλθαν το 2023 στα 1,63 δισ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία στα 213,8 εκατ. ευρώ. Με τη διοίκηση να έχει ως guidance για το 2024 λειτουργική κερδοφορία τα 230 με 250 εκατ. ευρώ.

Από τις πωλήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ (1,047 δισ.) προήλθαν από τα καλώδια όπως και από τα λειτουργικά κέρδη τα 150,3 εκατ. ευρώ ήταν πάλι από τον ίδιο τομέα.

Τα εργοστάσια

Η Cenergy Holdings διαθέτει 5 εργοστάσια σε 4 χώρες και 4 βοηθητικές μονάδες, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια έχει επενδύσει περίπου 680 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την επέκταση γραμμών παραγωγής της.

Το εργοστάσιο στο Μέριλαντ, όταν κατασκευαστεί θα είναι η νέα γραμμή πυρός της Cenergy που έρχεται να αξιοποιήσει τις κύριες τάσεις (megatrends) για την επόμενη δεκαετία στον τομέα των καλωδίων: Ο εξηλεκτρισμός και η ενεργειακή ασφάλεια.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ