Καταργούνται 600 τέλη χαρτοσήμου ύψους 32 εκατ. ευρώ

Καταργούνται 600 τέλη χαρτοσήμου ύψους 32 εκατ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την κατάργηση 600 περιπτώσεων τελών χαρτοσήμου προβλέπει το σχέδιο νόμου που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση. Το τέλος χαρτοσήμου μετονομάζεται σε τέλος συναλλαγής και πλέον θα  είναι ψηφιακό. Μετά τις αλλαγές θα απομείνουν 29 περιπτώσεις τελών. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2025.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο απαρχαιωμένος κώδικας τελών χαρτοσήμου που κρατά από 1931 απλοποιείται και οι διάσπαρτες διατάξεις ενοποιούνται. Από τις καταργήσεις το δημόσιο θα χάσει 32 εκατ. ευρώ ενώ σε ετήσια βάση εισπράττει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών που καταργούνται είναι το χαρτόσημο άδεια γάμου, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ, έκδοσης οικοδομική άδειας που ανέρχεται σε 2 τοις  χιλίοις επί του προϋπολογισμού του έργου, στις πράξεις διαζυγίου, στην έκδοση άδειας για την άσκηση επαγγέλματος που σήμερα ανέρχεται τα 30 ευρώ και άδεια λειτουργίας τουριστικών γραφείων που ανέρχεται στα 145 ευρώ.

Το νέο τέλος συναλλαγής θα είναι ψηφιακό και θα αποδίδεται στο δημόσιο μέσω της ΑΑΔΕ τον επόμενο μήνα από την ημερομηνία της πράξης. Δηλαδή εάν μία πράξη που υπόκειται σε τέλος συναλλαγής πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, το τέλος συναλλαγής πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται ότι θα παραμείνουν οι τέσσερις συντελεστές που υπάρχουν σήμερα και συγκεκριμένα 0,3%, 1,2%, 2,4 και 3,6%.

Μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί μία νέα πλατφόρμα και ο πολίτης θα βρίσκει ποιο τέλος συναλλαγής αντιστοιχεί στην περίπτωση και θα πληρώνει το σχετικό ποσό.

Παράλληλα επιβάλλεται τέλος σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι σταματούν τα δάνεια που συνάπτονταν στο εξωτερικό με στόχο την αποφυγή του τέλος χαρτοσήμου. Μάλιστα επιβάλλεται ανώτατο όριο τέλος συναλλαγής που φθάνει στα 150.000 ευρώ και αφορά μεγάλα ιδιωτικά δάνεια και όχι τραπεζικά.

Έτσι λοιπόν το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγών που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο:

-αντικαθιστά το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο,

-επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,

-αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,

-ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια:

α) υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης

β) υπόχρεος προς απόδοση του φόρου

γ) βαρυνόμενος με τον φόρο

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ