Σας έκαψε ο ήλιος; 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το κάψιμο

Σας έκαψε ο ήλιος; 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το κάψιμο

Εάν διασκεδάζαμε στην παραλία ή κάναμε πεζοπορία στη φύση ή απλώς καθόμασταν με φίλους σε κάποια ηλιόλουστη αυλή, ίσως πέρα από την όμορφη ανάμνηση, να μας έμεινε και το χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα στην επιδερμίδα.

Καμιά φορά, το ηλιακό έγκαυμα συμβαίνει και στους πιο επιμελείς σε ό,τι αφορά το αντηλιακό. Το έγκαυμα, είναι στην ουσία μια φλεγμονώδης αντίδραση στις ακτίνες UV του ήλιου, που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Τα καλά νέα, είναι ότι η θεραπεία στο σπίτι, είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για ένα ελαφρύ κάψιμο. Διαβάστε παρακάτω τρόπους για να αντιμετωπίσετε το κάψιμο από τον ήλιο.

Να πίνετε πολύ νερό

Καθώς το δέρμα σας παλεύει με τη ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου, χρειάζεται την υγρασία που έχασε κατά τη διάρκεια του χρόνου σας στον ήλιο. Εάν δεν πίνετε ήδη 2 λίτρα ημερησίως, ένα δυσάρεστο ηλιακό έγκαυμα θα πρέπει να είναι αρκετός λόγος για να σας κάνει να το κάνετε.

Μην ξεχνάτε την ενυδατική κρέμα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το ξεφλούδισμα του δέρματος – ή τουλάχιστον να το διατηρήσετε στο ελάχιστο – είναι να εφαρμόζετε τακτικά ενυδατική κρέμα στις πληγείσες περιοχές. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα και βαφές – που διατίθεται στην αγορά για “ευαίσθητο δέρμα” – για να περιορίσετε τον ερεθισμό του δέρματος στο ελάχιστο.

Δροσερό νερό

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους αντιμετώπισης της φλεγμονής είναι η ψύξη της πληγείσας περιοχής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε αμέσως το ηλιακό έγκαυμα, ακόμα και όταν είστε ακόμα έξω, είναι να βουτήξετε στο νερό ή να κάνετε ένα μπανάκι, αν βρίσκεστε στο σπίτι.

Η βουτιά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει να μην επιδεινωθεί το ηλιακό έγκαυμα. Να είστε προσεκτικοί με τις πισίνες, καθώς το χλωριούχο νερό μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την απευθείας εφαρμογή πάγου. Αν και μπορεί να φαίνεται ελκυστικό όταν το δέρμα σας καίγεται, μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.

Αλόη

Εάν δεν έχετε φυτό αλόης στο σπίτι σας, θα πρέπει να πάρετε ένα. Το τζελ μέσα σε αυτό το χυμώδες φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για κάθε είδους ασθένειες, από στομαχικές διαταραχές έως λοιμώξεις των νεφρών.

Το σπάσιμο ενός κομματιού του φυτού και η εφαρμογή του τζελ απευθείας στο δέρμα προσφέρει άμεση, καταπραϋντική ανακούφιση από το τσίμπημα ενός μικρού ηλιακού εγκαύματος. Εάν δεν μπορείτε να πιάσετε ένα φυτό, δοκιμάστε ένα 100% τζελ αλόης βέρα% (όχι μια λοσιόν ή αλοιφή με βάση την αλόη). Μπορείτε να βρείτε αυτά τα τζελ στα περισσότερα φαρμακεία.

Τσάι χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού μπορεί να είναι καταπραϋντικό, όμως μπορεί επίσης να καταπραΰνει το δέρμα σας που έχει καεί από τον ήλιο. Βράστε το τσάι όπως θα κάνατε συνήθως και αφήστε το να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο, μουλιάστε μια πετσέτα και απλώστε την στην πληγείσα περιοχή.

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη θεραπεία. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας.

 

 

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ