Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Τι φοβάται ο Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Τι φοβάται ο Ρίσι Σούνακ

Ανοίγουν αύριο, Πέμπτη 4 Ιουλίου, οι κάλπες στη Βρετανία με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν σαρωτική νίκη για τους Εργατικούς και τον Κιρ Στάρμερ και για τους Συντηρητικούς μάχη για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φοβάται μήπως χάσει ακόμα και των έδρα του. Ο ίδιος, έχει εκμυστηρευθεί σε μέλη του στενού του κύκλου ότι φοβάται μήπως δεν εκλεγεί στην περιφέρεια στο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με πηγές του Guardian.

Εάν πράγματι συμβεί αυτό, ο Σούνακ θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης της χώρας που θα χάσει την έδρα του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σε έμπιστα άτομα πριν από μια συγκέντρωση των Συντηρητικών την Τρίτη πως πιστεύει ότι η ψηφοφορία στο Ρίτσμοντ και το Νορθάλερτον θα είναι οριακή.

Το 2019 ο Σούνακ κέρδισε την έδρα με πλειοψηφία άνω των 27.000 και ποσοστό 63% των ψήφων.

«Είναι ταραγμένος, δεν μπορεί να πιστεύει ότι η εκλογή του θα κριθεί τόσο οριακά» δήλωσε μία πηγή, ενώ μία άλλη σημείωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχθεί τόσα πυρά από την ίδια του την παράταξη που απορεί πώς είχε τη δύναμη να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο, μία τρίτη πηγή των Συντηρητικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Σούνακ φοβάται πως θα ηττηθεί στην εκλογική του περιφέρεια. «Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι θα κρατήσει την έδρα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Μελ Στράιντ, στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι οι Εργατικοί είναι πιθανό να κερδίσουν «τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει επιτύχει ποτέ οποιοδήποτε κόμμα».

Τα σχέδια του Σούνακ μετά την 4η Ιουλίου

Ο Σούνακ σκέφτεται να επιστρέψει στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είτε εκλεγεί είτε όχι βουλευτής, όπως αναφέρει ο Guardian. Ένας πρώην συνάδελφός του τού προσέφερε χώρο γραφείων στο Mayfair του Λονδίνου, ένα hotspot για τα hedge funds.

Έχει επίσης συζητήσει να περνάει μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην Καλιφόρνια, όπου έχει σπίτι, αν και δεν έχει άμεσα σχέδια να μετακομίσει εκεί μόνιμα.

Πάντως, πηγή από τους Τόρις ξεκαθάρισε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σχεδιάζει να παραμείνει στο Γιόρκσαϊρ «ό,τι κι αν συμβεί».

Ο ίδιος τον περασμένο μήνα, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στην Ιταλία, δήλωσε ότι θα παραμείνει βουλευτής και για τα πέντε χρόνια του νέου κοινοβουλίου, ακόμη και αν οι Συντηρητικοί χάσουν τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι κανένας εν ενεργεία πρωθυπουργός δεν έχει χάσει ποτέ την έδρα του και μόνο 12 εν ενεργεία υπουργοί έχουν χάσει την έδρα τους από το 1974.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό δίνουν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα μέχρι και 20 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Η εταιρεία Survation εκτιμά ότι οι Εργατικοί μπορεί να εκλέξουν μέχρι και 484 βουλευτές από τους συνολικά 650. Αν αυτό συμβεί, θα τα πάνε καλύτερα ακόμη και από την ιστορική νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997 με αντίπαλο τότε τον Τζον Μέιτζορ.

Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση του κόσμου από την διακυβέρνηση των Συντηρητικών όλα αυτά τα χρόνια που το κόμμα των Τόρις θα τα βρει δύσκολα.

Από την μια του κόβει ψήφους το ακροδεξιό κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 16%, και από την άλλη οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που διεκδικούν με αξιώσεις τη δεύτερη θέση, καθώς εμφανίζονται να εκλέγουν 61 βουλευτές έναντι 64 των Συντηρητικών.

Αν οι προβλέψεις των δημοκοπικών εταιρειών βγουν αληθινές τότε οι Συντηρητικοί θα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκλογές του 2019 οι Συντηρητικοί είχαν εκλέξει 365 βουλευτές.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ