Εκδηλώσεις από το Ελληνοαμερικανικό Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νέα Υόρκη για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή, τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία

IMG_8452

Είναι σημαντικό να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και των εθνικών γεγονότων και να ενισχύουμε τη γνώση και την κατανόηση γύρω από αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης τέσσερις (4) ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούσαν εθνικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου. Η κύρια ομιλήτρια για το εθνικό αυτό θέμα ήταν η εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος, κ.Στυλιανού Αγνή, η οποία τυγχάνει να είναι και μάρτυρας της εισβολής, αφού η ίδια βίωσε το γεγονός εκείνη την ημέρα στο νησί. Μέσα από τα συγκινητικά λόγια της, το κοινό εννόησε τον αντίκτυπο των τότε γεγονότων, αλλά και της σημερινής κατάστασης στο νησί. Έμαθε για τις μάχες που πραγματοποιήθηκαν με τους τούρκους, τους αιχμαλώτους, τους νεκρούς, τις χαμένες περιουσίες, την προσφυγιά. Ενημερώθηκε για την πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής, την ανεπούλωτη πληγή των 1619 αγνοουμένων, γεγονός που αποτελεί πολλαπλή παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την παραστατική περιγραφή των βιωμάτων της, η ομιλήτρια, κατάφερε να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματα που ένιωσε τότε, ως έφηβη, τρέχοντας να σωθεί αυτή και τα άλλα δύο μικρότερα αδέλφια της. “Θα πρέπει να είστε ευγνώμονες, που δεν έχετε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, που έχετε το σπίτι σας και την οικογένειά σας, ρούχα, παπούτσια, σχολείο, δραστηριότητες και πολλά άλλα διότι πολλά από τα παιδιά της ηλικίας σας, τότε, τα έχασαν όλα μέσα λίγες ώρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Αγνή Στυλιανού.

Οι επόμενες δύο εκδηλώσεις είχαν θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία. Τις δύο (2) αυτές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του, ο διακεκριμένος καθηγητής των πανεπιστημίων Columbia, New York University και City College, κ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, η περιοχή του Πόντου ήταν ελληνική και πρόσφερε σημαντικούς ανθρώπους και επιτεύγματα ανά τους αιώνες. Τόνισε, επίσης, ότι  η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και η γνώση της είναι σημαντική για την κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών μας ριζών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τούρκοι εξόντωναν από τις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης 300 Έλληνες, καθημερινά, επί 10 χρόνια. Συνολικά, εξόντωσαν περίπου 1.000.000 Έλληνες, όλων των ηλικιών, εκ των οποίων οι 353.000 ήταν από την περιοχή του Πόντου. Πολλοί θανατώθηκαν επειδή επέλεξαν να μην αλλαξοπιστήσουν, δηλαδή να μην αρνηθούν την Ορθοδοξία. 

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, οι εκδηλώσεις αυτές έδειξαν ότι οι μαθητές ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους παρουσιάσεις, επεξεργάζονται τα δεδομένα και καλλιεργούν την ικανότητα να κρίνουν γεγονότα, καταστάσεις και να εξάγουν συμπεράσματα ωφέλιμα για τη ζωή τους. Για τους εκπαιδευτικούς, τέτοιες παρουσιάσεις δίνουν δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους και δείχνουν ότι η συνεργασία με τα παιδιά θέτοντας σοβαρούς στόχους, καρποφορεί. Μπορεί οι καρποί να φανούν άμεσα ή μπορεί και να προκύψουν πολύ αργότερα ότνα οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι παρόντες. 

Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν τα παιδιά ιστορική συνείδηση και να κρατήσουν αναλλοίωτη την ελληνική τους ταυτότητα. Όσο πιο καλά γνωρίζουμε ως λαός, την ιστορία μας τόσο πιο λίγες είναι οι πιθανότητες να ξαναβιώσουμε τέτοιες θλιβερές καταστάσεις. 

Πηγή: Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ