Η διατροφή στην ηλικία των 40 ετών επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Η διατροφή στην ηλικία των 40 ετών επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής “Nutrition 2024″ πραγματοποιήθηκε για να ανακοινώσει την έρευνα του Πανεπιστημίου της Σαρέτας, τη διατροφή της μέσης ηλικίας και της υγιούς γήρανσης και τη στενή σχέση μεταξύ των δύο.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 106.000 άτομα άνω των 30 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 39 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και απαλλαγμένοι από χρόνιες ασθένειες και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν υγιεινή διατροφή μετά την ηλικία των 40 ετών είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή γήρανση στην ηλικία 43-84 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν υγιεινή διατροφή. Η υγιής γήρανση περιλαμβάνει τη σωματική υγεία, τη γνώση και την ψυχική υγεία επειδή ορίζεται όχι μόνο ως η απουσία ασθένειας, αλλά και ως η ικανότητα να ζουν ανεξάρτητα και να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής με την ηλικία.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων και χαμηλών λιπαρών και ακόρεστων γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης.

Η Anne-Gilles Tessier, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Th Chan του Χάρβαρντ, που δημοσίευσε τα ευρήματα, σημειώνει ότι ένα από τα ξεχωριστά ευρήματα είναι η σχέση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της διατροφής του πλανήτη, που δίνει έμφαση στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Αυτή η δίαιτα συσχετίστηκε με 68% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης από εκείνους που δεν έτρωγαν υγιεινή διατροφή και 67% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης με μεσογειακή διατροφή.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ