Καφές: Στα 4,20 ευρώ ο freddo espresso με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ –

Καφές: Στα 4,20 ευρώ ο freddo espresso με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ

Καφές στο χέρι ή στην καφετέρια; Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 24% στην τιμή του σερβιρισμένου καφέ, ίσως δίνει την απάντηση στους λάτρεις του αγαπημένου ροφήματος.

Εάν ο πελάτης παραγγείλει το αγαπημένο του ρόφημα στην καφετέρια και το καταναλώσει στο κατάστημα θα το πληρώσει ακριβότερα κατά 11% καθώς επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% ενώ αν παραγγείλει τον καφέ του σε «πακέτο» και τον πάρει στο χέρι θα τον πληρώσει φθηνότερα καθώς εφαρμόζεται ΦΠΑ 13%.

Φόροι: Οι Έλληνες…σηκώνουν μεγαλύτερο φορολογικό «βάρος» από τους Ευρωπαίους;

Φορείς της εστίασης αναφέρουν ότι με την τροποποίηση αυτήν, όποιος επιλέξει να πιει τον καφέ του σε κατάστημα, θα τον πληρώσει από 30 έως και 70 λεπτά παραπάνω.

Καφές, σοκολάτα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο και άλλα αφεψήματα, τα οποία σερβίρονται στο κατάστημα, φορολογούνται από 1η Ιουλίου με ΦΠΑ 24%, μια αύξηση που είναι στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης αν θα την απορροφήσει ή θα την περάσει στους καταναλωτές.

Ο καφές και οι τιμές

Σε σερβιριζόμενα είδη, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

– Ελληνικός: από 2,10€ -> 2,40€ ( +14,3% )

– Freddo espresso: από 3,80 -> 4,20€ ( + 10,5% )

– Freddo cappuccino: από 4€ -> 4,30€ ( + 7,5% )

Στην περίπτωση των αφεψημάτων στο χέρι, που ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%, οι τιμές διαμορφώνονται:

– Ελληνικός: 1,50 – 2€

– Freddo espresso: 2 – 2,50€

– Freddo capuccino: από 2,30 – 2,70€

«Διαμαρτύρονται, μέχρι που δεν παίρνουν καφέ το πρωί και παίρνουν ένα νεράκι», λέει στο MEGA ιδιοκτήτρια καφενείου.

«Όποιος πάρει για έξω πρέπει να φύγει γιατί έχουμε πρόστιμα, δεν μπορεί να κάτσει».

«Εγώ επί 4 χρόνια κρατούσα τις ίδιες τιμές συνέχεια, απλά τώρα έφτασα στο απροχώρητο, δεν μπορώ», σημειώνει.

Νέο τοπίο στον καφέ και την εστίαση

Το νέο τοπίο στην εστίαση με τους δυο συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ και τα άλλα ροφήματα που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:

-Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

-Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ