Λάρισα: Συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητούν οι αγρότες – Το πλαίσιο των αιτημάτων και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων

trikala-agrotes-3

“Όταν δεν σε αφήνουν να ζήσεις, παρότι δουλεύεις και παράγεις, είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι, ο δρόμος είναι ένας και τον ξέρουμε πολύ καλά”, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στον κάμπο.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ με την συμμετοχή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Πλατυκάμπου, χθες, Τετάρτη, 3 Ιουλίου, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “αποφασίσαμε να ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να θέσουμε τα προβλήματα και κυρίως να πάρουμε λύσεις από την Κυβέρνηση. Λύσεις βιώσιμες που δεν δόθηκαν τον χειμώνα στα μπλόκα που είχαμε, όμως τα προβλήματα οξύνθηκαν ακόμη πιο πολύ και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και ξεκλήρισμα. Η Κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μονόδρομος να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να μένουμε στα χωριά μας, να καλλιεργούμε και να παράγουμε. Η αλλαγή στα πρόσωπα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των δυναμικών και μαζικών μπλόκων μας το χειμώνα για να έχει αντίκρισμα πρέπει να σημάνει και αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης και βούλησης απέναντι στους αγρότες. Αλλιώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους σε πολύ πιο μαζικές κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν τώρα, το καλοκαίρι, επειδή δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε”.

Όσον αφορά τα αιτήματα που θα τεθούν από τους αγρότες στο πλαίσιο της συνάντησης περιλαμβάνουν, όπως χαρακτηριστικά τα αναφέρουν, τα εξής:

“· Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής που έχει ξεφύγει από κάθε λογική. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά/Κwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών με κατάργηση του ΦΠΑ.

· Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να καλλιεργούμε τα χωράφια μας.

· Φτάνει το αίσχος να μας κλέβουν τον ιδρώτα πάμφθηνα και να φτάνουν τα προϊόντα μας πανάκριβα στην κατανάλωση. Φτάνει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Φτάνει η κοροιδία και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων προϊόντων. Φτάνει να πληρώνουμε τα φυτοφάρμακα 2 και 3 φορές ακριβότερα από τις άλλες χώρες.

· ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να μείνει στα συρτάρια ο κανονισμός που έδωσαν δήθεν για διαβούλευση.

Για τον Νομό Λάρισας με τα πολλά επιμέρους προβλήματα και τις καταστροφές από τον Daniel απαιτούμε ουσιαστικές λύσεις, αποζημιώσεις, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Ø Ήδη έπρεπε να έχει αρθεί η παράλογη και αδιανόητη αδικία σε βάρος των παραγωγών της Αγιάς και να ενταχθούν στις αποζημιώσεις παραγωγής από τον Daniel καθώς είναι ο μοναδικός πλημμυρόπληκτος Δήμος της Θεσσαλίας που δεν πήρε αποζημίωση. 3 εβδομάδες επικοινωνούμε με την νέα ηγεσία του Υπουργείου αλλά απόφαση δεν υπάρχει. Τι ακριβώς περιμένουν για να διορθώσουν τον παραλογισμό και την αδικία;

Ø Από τον Νοέμβριο η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, το Υπουργείο, ο ΕΛΓΑ είχαν δεσμευτεί, το τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι η εξόφληση των αποζημιώσεων για την παραγωγή από τον ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί 30 Ιουνίου. Πέρασε η καταληκτική ημερομηνία και οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί. Αποζημιώσεις που απαιτούμε να είναι με βάση την αξία της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή και όχι με βάση την ασφαλιστική αξία που δρομολογεί ο ΕΛΓΑ. Η διαφορά στα χρήματα των αποζημιώσεων είναι μεγάλη. Να δοθεί χρονοδιάγραμμα άμεσης πληρωμής των παραγωγών.

Ø Να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος για το 2024 σε όλους τους συναδέλφους στην Θεσσαλία και Βόρεια Φθιώτιδα που δεν καλλιέργησαν τα χωράφια τους, εξαιτίας φερτών υλικών, διαβρώσεων του εδάφους, ακαταλληλότητα μετά τις βροχοπτώσεις και για όλες τις αιτίες σε εκτατικές και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί δεύτερο πρόγραμμα αποζημίωσης για αυτές τις εκτάσεις αντίστοιχο με το πρόγραμμα που υλοποίησε για τα παρακάρλια χωριά όμως δεν έχει ανακοινώσει τίποτα ακόμη.

Ø Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τον περονόσπορο στα αμπέλια, για την φαιά σήψη στα Κάστανα, την φόμωψη στα αμύγδαλα (να δοθεί και στον τον Νομό Λάρισας γιατί αλλού δόθηκε…), την ακαρπία στις Ελιές.

Ø 10 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και το περίφημο πρόγραμμα 5.2 του ΠΑΑ εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στους κατεστραμμένους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, δεν έγινε καμιά δωρεάν αναπλήρωση των ζώων που υποτίθεται θα γινόταν μέσω αυτού του προγράμματος. Με αποτέλεσμα εκτός από τα χαμένα ζώα που και για αυτά δεν έχουν αποζημιωθεί να υπάρχει και χαμένο εισόδημα από την παραγωγή που θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση.

Ø Να παρθούν μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα των εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα και την μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σήμερα.

Περιμένουμε να οριστεί άμεσα η ημέρα της συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου.

Δεν πάει άλλο, το πετρέλαιο πρέπει να το αγοράσουμε μετρητοίς για να καλλιεργήσουμε, τα μέσα και εφόδια τα χρωστάμε, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών αγροτών και κτηνοτρόφων ξεκινάνε και στον Νομό μας, πρώτα από την Ελασσόνα που θα γίνει μεγάλη σύσκεψη γιατί δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Τα προϊόντα μας παραμένουν απούλητα σε αποθήκες, είτε έχουν δοθεί με ανοιχτή τιμή στους εμπόρους, είτε σαπίζουν στα δένδρα και στα ψυγεία όπως στον Τύρναβο και την Αγιά.

Δεν έχουμε και δεν δίνουμε πίστωση χρόνου, η κυβέρνηση αλλά και το Υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα μας, πολιτικές λύσεις δεν δίνουν.

Καλούμε όλους τους αγρότες του Νομού και όλης της χώρας να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα”, καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.”

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ