Ο ρόλος της διατροφής για τους survivors από τον καρκίνο

Ο ρόλος της διατροφής για τους survivors από τον καρκίνο

Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να παραμένουν δυνατοί οι survivors (επιβιώσαντες) από τον καρκίνο. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι εκείνοι που επιλέγουν να βάζουν στο καθημερινό τους πιάτο σωστές και ωφέλιμες τροφές, όχι μόνον θα νιώθουν καλύτερα μετά την ανάρρωσή τους, αλλά παράλληλα θα χτίζουν μία ασπίδα έναντι της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου αλλά και άλλων ασθενειών. Τα παραπάνω σημειώνει η Mary-Eve Brown, διαιτολόγος που ειδικεύεται στη διατροφή των ασθενών στο Κέντρο Καρκίνου «Kimmel» του παγκοσμίου φήμης Johns Hopkins, διευκρινίζοντας εντούτοις πως δεν υπάρχουν «χρυσές» δίαιτες και μαγικές συνταγές. Αντιθέτως, οι survivors μπορούν να επωφεληθούν από δοκιμασμένες τροφές, που τεκμηριωμένα ενισχύουν τον οργανισμό.

Ποιες είναι αυτές; Τα λαχανικά και τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι φυτικές πρωτεΐνες και η άπαχη ζωική πρωτεΐνη, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, είναι οι επιλογές που βρίσκονται πρώτες στη λίστα.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα «τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι φυτικές ενώσεις που ωφελούν τον οργανισμό και μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Παράλληλα είναι υπεύθυνα για τα φωτεινά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Για παράδειγμα, οι ντομάτες αποκτούν τη ζωντανή κόκκινη απόχρωσή τους από το ισχυρό φυτοθρεπτικό λυκοπένιο. Και οι βαθιές μοβ κηλίδες που μένουν στα δάχτυλά μας μετά την κατανάλωση βατόμουρων προέρχονται από μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες», εξηγεί η ειδικός.

Και προσθέτει πως για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό το καθημερινό πιάτο να ζωγραφίζεται από ένα «ουράνιο τόξο».

Η ίδια, δε, υπενθυμίζει έναν ακόμη σημαντικό διατροφικό κανόνα που θέλει όλους μας να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 2½ φλιτζάνια λαχανικών και 2 φλιτζάνια φρέσκων φρούτων, ημερησίως.

Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια, που οφείλει όμως να γνωρίζει κάποιος, είναι πως ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά χάνονται ή μειώνονται όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται. Οπότε για να μεγιστοποιήσουν οι επιβιώσαντες από καρκίνο τα φυτοθρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν από το φαγητό πρέπει να καταναλώνουν έναν συνδυασμό ωμών και μερικώς μαγειρεμένων προϊόντων.

Δηµητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά αποτελούν σημαντικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, όμως είναι σημαντικό να επιλέγει κανείς προϊόντα ολικής αλέσεως. Και αυτό διότι διατηρούνται το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Συνεπώς, καλές πηγές αποτελούν το άγριο ρύζι, η βρόμη, η κινόα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης κ.ο.κ., καθώς πρόκειται για δημητριακά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με τρόφιμα ολικής άλεσης συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που δρα ως δομικό στοιχείο των υγιών κυττάρων. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία και διατήρηση της μυϊκής μάζας, οπότε «η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση των δυνάμεών σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου και κατά το διάστημα της ανάρρωσής σας», τονίζει η Mary-Eve Brown.

Εντούτοις, οι πιο θρεπτικές πηγές πρωτεΐνης τείνουν να είναι αυτές που είναι είτε άπαχες είτε φυτικές. Αναλυτικότερα, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών βοηθά στην ενίσχυση του οργανισμού, χωρίς να «φορτώνεται» με τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα κόκκινα κρέατα. Επιπρόσθετα, κατά κανόνα οι φυτικές πρωτεΐνες – όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και η σόγια – είναι παράλληλα πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αποτελώντας ιδανικές επιλογές.

Εξίσου καλή και θρεπτική επιλογή είναι και το άπαχο κρέας – λευκό κρέας, ψάρια και θαλασσινά – ιδίως όταν μαγειρεύεται στο γκριλ, στον φούρνο ή στον ατμό.

Γαλακτοκοµικά

Τα γαλακτοκομικά θρέφουν τον οργανισμό με πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ) παρέχουν επίσης φιλικά προς το έντερο προβιοτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως και όπως υπογραμμίζει η ειδικός, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο (δύο ή τρεις μερίδες την ημέρα) ενώ παράλληλα οι survivors θα πρέπει να επιλέγουν εκείνα τα προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.

Ποια τρόφιμα βρίσκονται στη λίστα προς αποφυγήν

Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών, άλλα έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη ή καρκίνου. Ετσι, η Mary-Eve Brown συμπεριλαμβάνει στην «αρνητική» λίστα τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά), τα γεύματα που πωλούνται σε ταχυφαγεία, αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα).

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως μία σειρά από μελέτες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: ότι δηλαδή τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν χημικές ουσίες, όπως νιτρικά ή νιτρώδη, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι μία μόνο φέτα μπέικον θα σας προκαλέσει καρκίνο, αλλά δεν θα πρέπει να τρώτε αυτά τα τρόφιμα συστηματικά. Αν λ.χ. συνήθως ετοιμάζετε ένα σάντουιτς για μεσημεριανό γεύμα, χρησιμοποιήστε μια μη επεξεργασμένη πρωτεΐνη, όπως ψητό στήθος κοτόπουλου ή τόνο σε κονσέρβα, αντί για κρέας αλλαντικών», προτείνει η διαιτολόγος του Johns Hopkins.

Παχυσαρκία. Αντίστοιχες είναι βέβαια και οι συστάσεις για το fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, διότι η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία καθώς έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη.

«Οταν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να επιμείνετε σε τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα. Ετσι, αντί για μια σακούλα πατατάκια, δοκιμάστε φρέσκα φρούτα σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς για ένα πιο θρεπτικό και χορταστικό σνακ», συμπληρώνει η ίδια.

Τα ζαχαρούχα ποτά αλλά και το αλκοόλ πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να προσφέρουν προσωρινή απόλαυση, κρύβουν όμως διάφορους και σοβαρούς κινδύνους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος του ήπατος και οι ηπατικές παθήσεις.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του πνεύμονα και της κεφαλής του τραχήλου. «Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, οπότε είναι καλύτερο να το αποφεύγετε εντελώς», καταλήγει η Mary-Eve Brown.

Και συμπληρώνει: «Για τους επιζώντες από καρκίνο, η καλύτερη φόρμουλα για την αποφυγή υποτροπής είναι η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του βάρους και την άσκηση».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διδυμότειχο: Στο σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου ή σε παθολογικά αίτια θα αποδοθεί ο θάνατος του 4μηνου βρέφους

Λαμία: Νεκρό βρέφος 2,5 μηνών

Το μωρό έχασε τις αισθήσεις του, πιθανότατα από εισρόφηση και παρά τις προσπάθειες όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού…