Έρευνα συνδέει την κατανάλωση νερού από πλαστικό μπουκάλι με τον διαβήτη

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση νερού από πλαστικό μπουκάλι με τον διαβήτη

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes αλλάζει ξανά τα δεδομένα ασφάλειας των δοχείων για υγρά και τρόφιμα.

Ομάδα έρευνας από το πανεπιστήμιο California Polytechnic State μελέτησε ενδελεχώς τις επιπτώσεις από ουσίες που περιλαμβάνονται σε πλαστικά δοχεία, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πλαστικά μπουκάλια νερού, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία δισφαινόλη Α μπορεί να δράσει στον ανθρώπινο οργανισμό άμεσα μετά την επαφή του με το πλαστικό, και να διαταράξει τη λειτουργία σημαντικών ορμονών.

Η ουσία αυτή έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή μπιμπερό ήδη από το 2011, ενώ απαγορεύεται και η εισαγωγή και κατασκευή προϊόντων που την περιλαμβάνουν, όμως οι αντίστοιχες ρυθμίσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες, από τις οποίες κάποιος κάτοικος ΕΕ μπορεί πανεύκολα να προμηθευτεί π.χ. ένα μπουκάλι νερό που να την περιλαμβάνει, και να μην είναι σε θέση να το γνωρίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε δισφαινόλη είχαν μειωμένη αντίδραση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει πως η ουσία αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Παρότι η δισφαινόλη είχε συνδεθεί και παλαιότερα με την εν λόγω ασθένεια, αυτή η μελέτη εξακριβώνει το πλαίσιο της μεταξύ τους σχέση; και ωθεί τους επιστήμονες να ζητήσουν την καθολική απαγόρευσή της στη βιομηχανία προϊόντων που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής και υγρών. Οι εναλλακτικές που δίνουν είναι τα δοχεία από ατσάλι ή από γυαλί, που δεν περιλαμβάνουν κανένα πλαστικό στοιχείο.

Μια άλλη μελέτη πάνω στα πλαστικά μπουκάλια έδειξε ότι η έκθεσή τους στο φως του ήλιου μπορεί να απελευθερώσει επικίνδυνα χημικά, και συγκεκριμένα ασταθείς ουσίες που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και που έχουν κατηγορηθεί για την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σε γενικές γραμμές τα πρόσφατα συμπεράσματα ερευνών που έχουν γίνει πάνω στα πλαστικά καταδεικνύουν ότι απαιτείται μία νέα προσέγγιση απέναντι στη χρήση τους και πως η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση του πλαστικού δεν είναι απλά μια τάση της εποχής.

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση νερού από πλαστικό μπουκάλι με τον διαβήτη appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ