Η Αθήνα φέρνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τις προκλήσεις της Βόρειας…

Κ. Μητσοτάκης στον Economist: Δημιουργήσαμε συνασπισμό ψηφοφόρων της...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με…ισχυροποιημένο το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Αθήνα αναγνωρίζεται από συμμάχους και εταίρους ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον στις αρχές της εβδομάδας.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της Συμμαχίας, με τις εργασίες της να λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο έντονης ρευστότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η…φλεγόμενη Μέση Ανατολή καθορίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι ηγέτες στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον όσον αφορά στη Βαλκανική στρέφεται και στο γεγονός ότι η Σύνοδος θα αποτελέσει το σκηνικό της πρώτης κοινής παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τις εκλογές και την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Παρά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα της ελληνικής πρωτεύουσας όσον αφορά στις συνέπειες που μπορεί να έχει η άγονη στάση της ηγεσίας της γείτονος και η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, συνεχίζει να…τραβάει το σκοινί των προκλήσεων. “Έχω συνηθίσει στην ταπείνωση και τις προσβολές, όλη μου η ζωή ήταν έτσι, αλλά κάπως πάντα κερδίζω στο τέλος. Θα δούμε πώς θα πάει σε αυτή την περίπτωση… Λυπάμαι που δεν βλέπουν αλλαγή πολιτικής εδώ.

Στη χώρα μας, στην κυβέρνηση της Μακεδονίας, έχουν περάσει οι εποχές των πολιτικών με λυγισμένη σπονδυλική στήλη, των πολιτικών που ταπεινώνουν τον εαυτό τους, των πολιτικών που είναι έτοιμοι να υπογράψουν τα πάντα αλλά όχι για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών της Μακεδονίας”, δήλωσε ο κ. Μίτσκοσκι, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. “Πρέπει να συνηθίσουν τους πολιτικούς που είναι εδώ για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών, να εργαστούν για το καλό της πατρίδας, για το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους…

Είμαστε ένα ειρηνικό, μικρό έθνος, ένα από τα μικρότερα στα Βαλκάνια, είμαστε έτοιμοι με οποιονδήποτε να συνεργαστούμε και βλέπουμε τη συνεργασία ως αμφίδρομο δρόμο. Δε μπορεί να είναι μονόδρομος. Στις 8 Μαΐου τελείωσαν οι εποχές που έβλεπαν τη συνεργασία με τους πολιτικούς της Μακεδονίας μονόδρομο”, σημείωσε ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει ενημερώσει ήδη στο πλαίσιο του πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία και για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της παραβιάζει ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes, έχει σπεύσει να διαμηνύσει ότι ο Χριστιάν Μίτσκοσκι θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν επιμείνει σε αυτήν την ρητορική. “Θα θέσω το θέμα και νομίζω ότι θα έχω και πάρα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να καταλάβουν τα Σκόπια ότι δε μπορούν να παίζουν με την Αθήνα σε ένα τέτοιο θέμα. Διότι εάν η χώρα είχε επιδιώξει διπλή ονομασία, το θέμα αυτό θα είχε κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ ακριβώς μέσα από μια συμφωνία, με τα προβλήματά της, που όμως κατοχύρωσε μία ονομασία έναντι όλων. Και αν αυτό τεθεί σε αμφισβήτηση, τότε θα γνωρίζει η Βόρεια Μακεδονία ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά στις σχέσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας προσδοκά κάποια στιγμή να γίνει μέλος”, είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πρωτεύουσα διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το θεμέλιο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας. “Κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη”, είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες.

Τα δικά του μηνύματα προς τον βόρειο γείτονα εξέπεμψε, πριν δύο εικοσιτετράωρα και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. “Εάν μπορούσαμε να επιλέγουμε ορισμένες από τις διατάξεις των συνθηκών και  κάποιες άλλες να τις αφήναμε ανενεργές, τότε προφανώς, δεν θα υπήρχε κανενός είδους Διεθνές Δίκαιο ή διεθνής κοινότητα. Πρέπει να τηρούμε τις διεθνείς συνθήκες. Είχαμε κάποιες σοβαρές ανησυχίες.

Το κόμμα μας ως αντιπολίτευση, αντέδρασε σαφώς στη Συμφωνία των Πρεσπών και επισημάναμε από πολύ νωρίς ότι υπάρχουν ορισμένα γκρίζα ζητήματα στη Συμφωνία των Πρεσπών”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, από το βήμα του Economist. “Δηλώσαμε εγκαίρως ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας, τότε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και πρέπει να τη σεβαστούμε πλήρως. Αυτό είναι που πραγματικά απαιτούμε από τη Βόρεια Μακεδονία και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι σαφώς με το μέρος μας. Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική: πρώτον, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεύτερον, το Διεθνές Δίκαιο, και οι διεθνείς συνθήκες και τρίτον, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Επί αυτών των ζητημάτων δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Απών – παρών

Ενας ήταν ο μεγάλος απών από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, που τηρεί στάση…