Η εξαφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν

Η εξαφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν

Ουδείς αμφιβάλλει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ενεργό ανάμειξη στις διεργασίες που αφορούν τα σενάρια της επόμενης μέρας για τη χώρα της οποίας ηγείται. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας μοιάζει να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τις παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της περασμένης Κυριακής.

«Υποτίμησε την αρνητική αντίδραση που προκαλούσε στον κόσμο» εκτίμησε μιλώντας στο «Politico» ένας αξιωματούχος του κόμματός του Renaissance: «Του ζητήθηκε να σταματήσει να μετέχει στην πολιτική εκστρατεία (…) Η πραγματικότητα είναι, μάλιστα, όχι ότι το άκουσε, αλλά ότι του επιβλήθηκε να το ακούσει» συμπλήρωσε ο ίδιος, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό και τη δυσφορία που επικρατεί για τον Μακρόν στις τάξεις του κόμματος το οποίο αποτελεί δημιούργημά του. Δεν είναι κρυφό, εξάλλου, ότι εδώ και μερικές εβδομάδες, έχοντας διαγνώσει τον κίνδυνο συντριβής, αρκετά κορυφαία στελέχη, ακόμη και υπουργοί, έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα μιας «απομακρονοποίησης» του κόμματος.

Η θέση του στην Ιστορία

Οσοι γνωρίζουν τον Μακρόν, βεβαίως, δηλώνουν βέβαιο ότι αυτή η περίοδος δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ. Αργά ή γρήγορα, τονίζουν, θα κάνει εκ νέου την εμφάνισή του ως «εγγυητής» της δημοκρατίας και ρυθμιστής των εξελίξεων, εκμεταλλευόμενος και τον ρόλο που του δίνει το Σύνταγμα. Ειδικά δε στην περίπτωση που ο συνασπισμός Ensemble καταφέρει να συγκεντρώσει τριψήφιο αριθμό εδρών στη νέα Εθνοσυνέλευση και, ταυτόχρονα, η Εθνική Συσπείρωση μείνει μακριά από τον στόχο των 289 εδρών, τότε είναι μάλλον δεδομένο ότι ο Μακρόν θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως νικητής και δικαιωμένος για την επιλογή του να πετάξει μια «αφοπλισμένη χειροβομβίδα στα πόδια των αντιπάλων του».

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, ένα είναι βέβαιο: Οι δεσμοί του με τη γαλλική κοινωνία (ή, τουλάχιστον, το μεγαλύτερο μέρος της) έχουν διαρραγεί οριστικά. Παρά δε το ότι δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2027, είναι δεδομένο ότι τον απασχολεί η θέση που θα επιφυλάξει για αυτόν η Ιστορία…

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ