Αύξηση 8% στο ρεύμα στην Αθήνα – παραμένει φθηνότερο από τον μέσο όρο…

Γιατί κατέγραψε χαμηλό 12 εβδομάδων η χονδρική του ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αύξηση της τάξης του 8% καταγράφει για τους λογαριασμούς ρεύματος στην Αθήνα, ο μηνιαίος πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών ενέργειας HEPI, με την ελληνική πρωτεύουσα, πάντως, να παραμένει αισθητά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο δείκτης HEPI που καταγράφει τις τιμές λιανικής του ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για τον μήνα Ιούνιο δείχνει ότι η τιμή στην Αθήνα ήταν στα 21,23 λεπτά/KWh όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 ήταν 23,99 και ο μέσος όρος των 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πρωτευουσών ήταν 23 λεπτά/KWh.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα καταγράφει την τρίτη υψηλότερη αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος, πίσω μόνο από το Κίεβο και τη Λισαβόνα. 

Πιο αναλυτικά για την Αθήνα, σύμφωνα με το HEPI,  η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 8% μετά από αυξήσεις στη χονδρική αγορά, οι οποίες κυρίως προκλήθηκαν από το κύμα καύσωνα στις αρχές του μήνα. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο η ζήτηση για ψύξη αυξάνεται. 

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο οι κυριότερες αλλαγές που καταγράφει η έρευνα του HEPI είναι οι εξής: 

– Αύξηση της τιμής κατά 64% στο Κίεβο, λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας

– Αύξηση τιμής 9% στη Λισαβόνα, λόγω αύξησης στο κόστος διανομής

– Αύξηση τιμής 8% στην Αθήνα, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και τους ενεργειακούς φόρους

– Αύξηση τιμής 7% στο Όσλο, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας

– Αύξηση τιμών 3% στο Ταλίν και το Βίλνιους, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας 

– Αύξηση τιμών 2% στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας

– Αύξηση της τιμής κατά 2% στη Μαδρίτη, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και τους φόρους

– Μείωση τιμής 13% στο Άμστερνταμ, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας

– Μείωση τιμής 2% στο Δουβλίνο, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας

Σύμφωνα με το HEPI, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στην Ευρώπη σημείωσε μικρή αύξηση τον Ιούνιο, μετά τη συνεχή πτωτική τάση που παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους. Μόνο δύο πρωτεύουσες πόλεις παρουσίασαν μειώσεις, ενώ σε 14 αγορές συνολικά παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών. Τον Ιούνιο, οι πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν ακραίες θερμοκρασίες, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό και κατά συνέπεια σε άνοδο των τιμών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, μια μεγάλη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στα Βαλκάνια, επηρεάζοντας το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και την Κροατία, και ενώ η αιτία παραμένει άγνωστη, οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κύματος καύσωνα στην περιοχή. Επίσης η κυβέρνηση της Ουκρανίας αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 64% τον Ιούνιο για να χρηματοδοτήσει την επισκευή της υποδομής ενέργειας που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.  Στην Πορτογαλία, η αύξηση στα τέλη δικτύου οδήγησε σε αύξηση 9% της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές. 

Σημειώνεται τέλος ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στο Άμστερνταμ μειώθηκαν κατά 13% μετά την εφαρμογή χαμηλότερων τιμολογίων από τη Vattenfall και την Essent, δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στην Ολλανδία. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ