«Η Ουγγαρία δείχνει πως δεν έχει καταλάβει τον ρόλο της»

«Η Ουγγαρία δείχνει πως δεν έχει καταλάβει τον ρόλο της»

Ο Βίκτορ Ορμπαν επιχείρησε να παρουσιάσει τη χθεσινή επίσκεψή του στη Μόσχα και τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως μια «αποστολή ειρήνης», η οποία έρχεται σε συνέχεια της μετάβασής του στο Κίεβο, αμέσως μετά την ανάληψη της περιοδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι δεν κατάφερε να πείσει κανέναν σχεδόν από τους εταίρους του, οι οποίοι εξοργίστηκαν και αντέδρασαν έντονα στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι «δεν εκπροσωπεί την ΕΕ υπό καμία έννοια», όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, όπως επίσης ότι δεν του έχει δοθεί κάποιου είδους εντολή για να συζητήσει και, πολύ περισσότερο, για να διαπραγματευτεί με τον ρώσο πρόεδρο.

«Με αυτή τη συνάντηση, η ουγγρική προεδρία τελειώνει προτού καν ξεκινήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, για να προσθέσει πως «η Ουγγαρία δείχνει πως δεν έχει καταλάβει τον ρόλο της» και ότι δικαίως ουσιαστικά αποτελεί το «κακό παιδί» της Ευρώπης. Λίγο νωρίτερα και προτού οι κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί φέρουν στη δημοσιότητα τα «πειστήρια» από τη συνάντηση Πούτιν και Ορμπαν στο Κρεμλίνο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ξεκαθαρίσει πως «η τακτική του κατευνασμού δεν θα σταματήσει» τον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς μία ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», έγραψε στο Χ η Φον ντερ Λάιεν. «Καμία διαπραγμάτευση για την Ουκρανία δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας», είχε διαμηνύσει από το βράδυ της Πέμπτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τον απερχόμενο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Μαρκ Ρούτε στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, στην οποία θα μετέχει και ο Ορμπαν.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι αναζητήθηκαν τρόποι διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης επισημαίνοντας πως είχαν «χρήσιμες και ειλικρινείς συνομιλίες» με τον ούγγρο πρωθυπουργό. Δήλωσε ευγνώμων στον Ορμπαν για ό,τι αποκάλεσε προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και τόνισε ότι είναι το Κίεβο που δεν επιθυμεί τον τερματισμό των συγκρούσεων. Από την πλευρά του ο Ορμπαν ανέφερε ότι η συνάντηση ήρθε σε μία στιγμή που η ειρήνη είναι πλέον σημαντική για την Ευρώπη κι ότι βλέπει το επόμενο εξάμηνο ως μια ειρηνευτική αποστολή, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και απαιτούνται πολλά βήματα για την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος είχε επιχειρήσει να κατευνάσει τις Βρυξέλλες, λέγοντας στην καθιερωμένη ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής: «Δεν χρειάζομαι εξουσιοδότηση, καθώς δεν εκπροσωπώ κανέναν. Το μόνο που κάνω είναι να μεταβαίνω σε περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος ή απειλή πολέμου ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ και την Ουγγαρία ή έχει αρνητικές συνέπειες σε βάρος τους, με σκοπό να θέσω ερωτήματα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ