Πορεία με “αγκάθια” για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Συνέδριο του φθινοπώρου

Ούτε αυλικοί των Τραπεζών υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ...

του Δημήτρη Γκάτσιου

Δρόμος στρωμένος με… εσωτερικά αγκάθια είναι αυτός που ανοίγεται στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου μέχρι το ορόσημο του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη ύστερα από μήνες, αποτέλεσε το πεδίο έκφρασης ισχυρών δόσεων κριτικής προς την ηγεσία, η οποία, μάλιστα, κινήθηκε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων.

Ο κ. Κασσελάκης, στην επτάωρη συζήτηση του καθοδηγητικού οργάνου, ήρθε αντιμέτωπος με γκρίνιες και “κίτρινες κάρτες”, που έφτασαν, μάλιστα, αναδρομικά μέχρι το κατώφλι του. Ουσιαστικά, με αιχμές που, αν και διατυπωμένες σε ήπιο και πολιτισμένο τόνο, ήρθαν προκειμένου να αποδομήσουν κεντρικές επιλογές της Κουμουνδούρου, αναδεικνύοντας, παράλληλα, παραλείψεις και λάθη του προηγούμενου διαστήματος. 

Το ηχηρό σήμα

Τα στελέχη της αποκαλούμενης και “φρουράς του Αλέξη Τσίπρα”, η ομάδα που αποτελείται από τους Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ελένη Συμεωνίδου και Ζωή Καρκούλια, ήταν αυτή που ξεκίνησε στο καθοδηγητικό όργανο της Κουμουνδούρου τον… χορό της, με το “βαμβάκι” αυστηρής κριτικής στην ηγεσία. Ο κ. Κασσελάκης είδε μπροστά του να ανοίγεται μια βεντάλια αντιδράσεων και αμφισβήτησης της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο. Οι ενστάσεις για την προεκλογική στρατηγική και καμπάνια, οι φωνές για τα περί μαύρου χρήματος, οι παρατηρήσεις για τους λόγους της ήττας, ακόμα και το στοιχείο της υπερπροβολής του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεφταν βροχή, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ποντάρει στη λογική της ενότητας, με μια τοποθέτηση που είχε το δικό της άρωμα ομόνοιας. “Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Χρειάζονται ενότητα, αλλά και προγραμματικές προτάσεις. Είμαι στη διάθεσή σας, για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στην πρωτολογία του. 

Όλα αυτά, δε, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί, δηλαδή, που άπαντα τα στελέχη αναμένουν από τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και την από εδώ και πέρα πορεία της Κουμουνδούρου. 

Τα επτά “όχι”

Επτά μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν και καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη, με την… εσωτερική ενόχληση να ξεκινά από την έλλειψη αυτοκριτικής, να περνά στην απουσία συνεδρίασης των οργάνων και να φτάνει μέχρι την πολυπόθητη προεκλογική συλλογικότητα, η οποία δεν εμφανίστηκε σε κανένα σημείο της πρόσφατης διαδρομής μέχρι την ευρωκάλπη.

“Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα έχει πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να ανακληθεί”, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Ζαχαριάδης. “Υπάρχει μία εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή και υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις. Λέει, για παράδειγμα, σε ένα σημείο ότι το αποτέλεσμα (των εκλογών), δεδομένων των συνθηκών, ήταν ικανοποιητικό. Εγώ πιστεύω ότι το αποτέλεσμα, δεδομένων των συνθηκών, ήταν αρνητικό. Κατά τη γνώμη μου, έχει δημιουργηθεί ένα δύσκολο κλίμα, το οποίο όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεραστεί και μέσα στην Κεντρική Επιτροπή… Έχω μια διαφορετική απόχρωση στο ζήτημα της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος”, σημείωσε (Σκάι), στον απόηχο της τοποθέτησής του στην Πολιτική Γραμματεία, ο Κώστας Ζαχαριάδης. 

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι “και εμείς εκλεγήκαμε αδιαμεσολάβητα από τα μέλη του κόμματος στα όργανα. Και βεβαίως αδιαμεσολάβητα από τους Έλληνες πολίτες, ως βουλευτές”. Παράλληλα, κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη φέρεται να άσκησαν και άλλα μέλη του οργάνου της Κουμουνδούρου, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά του. Όπως, ο Παύλος Πολάκης, με την τοποθέτησή του να είναι εστιασμένη στην υπερπροβολή του προέδρου, αλλά και στη ζημιά που αυτή έκανε στο κόμμα προεκλογικά.

“Πρέπει να υπάρξει μία πρόταση για τη “Διαύγεια” και για τα κόμματα. Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα για τα οικονομικά του κόμματός μας”, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης, με την Κατερίνα Νοτοπούλου να σχολιάζει ότι η πολιτική δεν είναι καριέρες, αλλά υπηρεσία στην κοινωνία και τη δημοκρατία. Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς στάθηκε (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες) στην αδρανοποίηση των κομματικών οργάνων, αλλά και στην ανάγκη να προκύψουν κινήσεις για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία”, σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης, εν αναμονή των εξελίξεων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μια συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας θα κριθεί εάν η Κουμουνδούρου και άπαντα τα στελέχη της θα οδηγηθούν στο Συνέδριο του ερχόμενου φθινοπώρου χωρίς δραματικές εξελίξεις, παρά τις δεδομένες ενστάσεις και διαφορές, ή εάν στον ορίζοντα θα εμφανιστούν τα επόμενα βαριά σύννεφα και οι… νέες φιτιλιές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Τα βήματα

Με το βλέμμα στο Συνέδριο του φθινοπώρου, ο οδικός χάρτης που καταστρώνεται στην Κουμουνδούρου περιλαμβάνει τα εξής:

– Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα ορίσει Επιτροπή για τις καταστατικές αλλαγές.

– Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία του Συνεδρίου.

– Η εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το πέσιμο της αυλαίας του Συνεδρίου.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ