Τι βλέπει η ΕΚΤ για πληθωρισμό, επιτόκια στην Ευρωζώνη

Τι βλέπει η ΕΚΤ για πληθωρισμό, επιτόκια στην Ευρωζώνη

Του Τάσου Δασόπουλου 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθεί η ΕΚΤ την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, προσπαθώντας να καθορίσει την στρατηγική της για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων στην οποία πλέον πρέπει να εντάξει και τις αβεβαιότητες που μπορεί να προκύψουν από τις εξελίξεις που θα έχουμε στις εκλογές στην Γαλλία. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι μια νέα μείωση επιτοκίων του ευρώ θα πρέπει να υποστηριχτεί με στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι η πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (τον Ιούνιο μειώθηκε οριακά στο 2,4% από 2,5% τον Μάιο) είναι σταθερή. 

Συγκεκριμένα, από την Σίντρα της της Πορτογαλίας, η κα Λαγκάρντ μίλησε για κατάσταση υψίστης ετοιμότητας: “Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς και ότι τα δεδομένα που λαμβάνουμε για τους μισθούς, τα κέρδη, τη δραστηριότητα θα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία να κερδίσουμε τον αγώνα”.

Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι κατά την συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου  το Συμβούλιο Νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει την δεύτερη μείωση των επιτοκίων, μετά την πρώτη μείωσή τους κατά 0,25% τον Ιούνιο. Η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου συγκλίνει ωστόσο στο ότι θα πρέπει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι και το τέλος του χρόνου και κατά προτίμηση μία μέσα στον Οκτώβριο και μία μέσα στο Δεκέμβριο. Λόγω μάλιστα των αβεβαιοτήτων που επικρατούν, οι δυο επόμενες μειώσεις των επιτοκίων δεν θα ξεπερνούν συνολικά το 0,5% (0,25% και 0,25%) αφήνοντας το ενδεχόμενο μεγαλύτερης πτώσης για το 2025.

Σε όρους ερίζουν περί της επίπτωσης των υψηλών επιτοκίων του ευρώ στην αναιμική ανάκαμψη της Ευρωζώνης η οποία θα παραμείνει κάτω από 1% και για το 2024 η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης που εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί αναπτυξιακή δυναμική για την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις στην Γαλλία 

Ένας νέος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ θα είναι και οι εξελίξεις μετά τις κάλπες αυτού του Σαββατοκύριακου στην Γαλλία. Η ίδια η κα Λαγκάρντ η οποία έχει θητεύσει και στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχει δώσει ήδη το σύνθημα για αυξημένη ετοιμότητα. Τούτο καθώς γνωρίζει ότι είτε καταλάβουν την εξουσία οι ακροδεξιοί, είτε το κόμμα του Μακρόν με τις δυνάμεις της αριστεράς το αποτέλεσμα θα είναι περίπου το ίδιο: Οι αγορές θα διαβάσουν μια κατάσταση κατά την οποία η Γαλλία, μια μεγάλη χώρα της ΕΕ  αντιμετωπίζει σήμερα δημοσιονομικό πρόβλημα με το έλλειμμα να βρίσκεται πέριξ του 5% και το χρέος να είναι σταθερά πάνω από 110% του ΑΕΠ της. Στα προβλήματα αυτά θα υπολογίσουν λοιπόν περαιτέρω επιβάρυνση αν ένας από τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς καταλάβει την εξουσία. Τούτο διότι και τα δύο κόμματα έχουν προεκλογικά προγράμματα τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος. 

Ωστόσο οποιαδήποτε αναταραχή αφορά το χρέος της Γαλλίας θα επηρεάσει και τα ομόλογα ολόκληρης της Ευρωζώνης και ειδικά των υπερχρεωμένων χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Εδώ θα παρέμβει η ΕΚΤ για να περιορίσει τις απώλειες των ευρωπαϊκών ομολόγων με μια σαφώς επεκτατική νομισματική πολιτική προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση των τιμών τους και την άνοδο των αποδόσεων. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ