Δυνατό φίνις στην αποεπένδυση από το ΤΧΣ – Το deal Attica Bank -…

Δυνατό φίνις στην αποεπένδυση από το ΤΧΣ – Το deal Attica Bank -...

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Ένα δυνατό φίνις στην αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες που θα του επιτρέψει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την 14χρονη παρουσία του στο εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι – πριν απορροφηθεί από το Υπερταμείο – θα επιχειρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Μετά την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τη Thrivest για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος που θα αποτελέσει τον 5 ο τραπεζικό πόλο οι “προβολείς” του Ταμείου πέφτουν στην αποεπένδυση από την ΕΤΕ, δρομολογώντας τις διαδικασίες για τη διάθεση του εναπομείναντος 18,39%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δύο σύμβουλοι που θα κληθούν να εξετάσουν τις εναλλακτικές στρατηγικές για το placement του “πακέτου” και τις οποίες στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν, τόσο στο ΤΧΣ, όσο και στην κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο “τραπέζι” υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε η διάθεση του συνόλου των μετοχών, τις οποίες κατέχει το Ταμείο είτε η διατήρηση από το Δημόσιο ενός ποσοστού που, όπως όλα δείχνουν, θα κυμαίνεται κάτω του 10%. Όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής του placement, οι εκτιμήσεις συντείνουν πως αυτό θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και μάλιστα, στις αρχές του, προκειμένου να αποφευχθεί ο “σκόπελος” των αμερικανικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΤΧΣ είναι το δεύτερο σκέλος της συναλλαγής αποεπένδυσης στην ΕΤΕ να έχει την ίδια επιτυχία με το πρώτο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, άλλωστε, το αρχικό placement του 22% αποτέλεσε το πλέον επιτυχημένο των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρις ευρώ, ενώ εξαιρετική χαρακτηρίστηκε και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών, καθώς η πλειονότητα ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%). Το συνολικό τίμημα για το Δημόσιο διαμορφώθηκε σε 1,067 δισ. ευρώ.

Η έκπληξη από Πειραιώς

Οκτώ φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προσφορά ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε για τη διάθεση του 27% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε συνολικά στα 10,7 δισ. ευρώ και μάλιστα, στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης που είχε ορισθεί στα τέσσερα ευρώ. Έτσι, η αποεπένδυση από την τράπεζα αποτέλεσε την τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ που εκτελέστηκε μέσω δημόσιας προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, δηλαδή, το ΤΧΣ κατάφερε να ολοκληρώσει δύο από τις πλέον επιτυχημένες συναλλαγές όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατευθύνοντας στα κρατικά ταμεία ποσό άνω των 2,4 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν τα περίπου 100 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο και τα 300 εκατ. ευρώ από τη UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, τότε το όφελος από την αποεπένδυση ξεπερνά τα 2,75 δισ. ευρώ.

Το deal Attica Bank – Παγκρήτιας

Η οριστική συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα μέσω της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ορόσημο στην αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, διασφαλίστηκε η προστασία των καταθετών και η δημιουργία ισχυρών επενδυτικών προοπτικών στον κλάδο.

“Από τα τέλη του 2021, οπότε και το Ταμείο εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μέσω του Νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας, η στρατηγική του κατεύθυνση περιελάμβανε την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, την ανεύρεση αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών και την απόρριψη αμφιλεγόμενων ή ανεπαρκών λύσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν τη δημιουργία του 5 ου τραπεζικού πόλου και την περαιτέρω ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού των τραπεζών”, σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στα εξής:

* Στην προώθηση της ένταξης των “κόκκινων” δανείων στον “Ηρακλή ΙΙΙ”.

* Στην αναδιάρθρωση της Attica Bank, μέσω βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, γεγονός που ενίσχυσε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

* Στην παροχή τεχνικής βοήθειας και επιτήρησης της διοικητικής δομής, βελτιώνοντας σημαντικά τις εσωτερικές διαδικασίες και την αποδοτικότητα της τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, το 2023 διορίστηκε, σε συνεργασία με τη Thrivest, ανεξάρτητος πρόεδρος με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ εκλέχθηκαν νέα ανεξάρτητα μέλη Δ.Σ. (κατόπιν αξιολόγησης από το Ταμείο) και ανασυστάθηκαν οι επιτροπές του Δ.Σ..

Επιπρόσθετα, ορίστηκε νέος εξωτερικός ελεγκτής, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Κανονιστικής Συμμόρφωσης και επετεύχθη στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε ο ρόλος του εταιρικού γραμματέα, ενώ η λειτουργία των επιτροπών και του διοικητικού συμβουλίου έγινε αποτελεσματικότερη (εμπρόθεσμη αποστολή υλικού, ποιοτική τήρηση πρακτικών, εμπρόθεσμες υποβολές εποπτικών αναφορών κ.ά.).

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ