Αντιμετώπιση της Ρητορικής Μίσους για το Φύλο μέσω του Έργου ScrollOff απο την The Hive

Η ρητορική μίσους και η προσβλητική γλώσσα έχουν γίνει ανησυχητικά συχνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επιπτώσεις ιδιαίτερα στους νέους. Το έργο ScrollOff, το οποίο υλοποιεί η The Hive, στοχεύει να εξοπλίσει τους νέους με τις δεξιότητες κριτικής σκέψης που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο.

Το ScrollOff είναι ένα διετές έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει να προσφέρει υποστήριξη και να ενισχύσει την κριτική σκέψη για την καταπολέμηση των ανθυγιεινών προτύπων φύλου και της μισογυνιστικής ρητορικής που επικρατούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ρητορική μίσους και το προσβλητικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυξηθεί, ειδικά όσον αφορά τη διάδοση μισογυνιστικών ιδεών που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους ευάλωτους νέους άντρες. Αυτά τα επιβλαβή μηνύματα όχι μόνο ενισχύουν τη ρητορική μίσους με βάση το φύλο, αλλά αποτελούν και σοβαρή απειλή για τις δημοκρατικές αξίες και την ισότητα.

Οι συνεργάτες του ScrollOff ολοκλήρωσαν εκτενή ποιοτική έρευνα στις χώρες τους, με συνεντεύξεις από δεκάδες νέους και ειδικούς, όπως ψυχολόγους, καθηγητές, κοινωνικούς λειτουργούς και ακτιβιστές. Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός αναλυτικού εγχειριδίου και μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Scroll Off με θύματα και θύτες ρητορικής μίσους,  στα social media και ειδικούς ψυχικής υγείας

Το έργο εισάγει μια καινοτόμα στρατηγική που συνδυάζει τη συνεργασία των νέων με εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση για την αναγνώριση προσβλητικών όρων που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και θα προσφέρουν υποστήριξη στα θύματα παραπληροφόρησης και έμφυλης βίας.

Εκτός από την παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων στους εργαζόμενους για τη νεολαία, το έργο ScrollOff θα αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φιλοξενεί εκπαιδευτικό υλικό και θα παρέχει μια υποστηρικτική κοινότητα για τους νέους που αναζητούν βοήθεια. Επίσης, οι συνεργάτες του έργου θα συντάξουν προτάσεις πολιτικής για δημόσιους φορείς, οργανώσεις νεολαίας και άλλους ενδιαφερόμενους, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προώθηση αλλαγών στην πολιτική για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Το έργο ScrollOff συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται από έξι οργανισμούς από τη Σουηδία, την Ουκρανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τσεχία. Η ομάδα συνεργασίας περιλαμβάνει οργανισμούς όπως η Internationella Kvinnoföreningen, HOGSKOLAN HALMSTAD, The Hive, Stando Ltd., NGO “Non-formal education for youth”, και Business & Professional Women CR.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο ScrollOff ή να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου για περισσότερες πληροφορίες. Για περισσότερες πληροφορίες και νέα, ακολουθήστε το έργο και την The Hive στα social media.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ