Μια μικρή αλλαγή στο πρόσωπο έκρυβε έναν σπάνιο καρκίνο – Η συγκινητική ιστορία της πεντάχρονης Esmae

Μια μικρή αλλαγή στο πρόσωπο έκρυβε έναν σπάνιο καρκίνο - Η συγκινητική ιστορία της πεντάχρονης Esmae

«Είμαστε ευγνώμονες που στην περίπτωση της Esmae, τα συμπτώματά της εντοπίστηκαν εγκαίρως και μπόρεσε να λάβει θεραπεία» δήλωσαν οι θεράποντες ιατροί

YGEIAMOU.GR TEAM

Μια μητέρα από το Μπέρμιγχαμ αποκάλυψε την αλλαγή ενός χαρακτηριστικού που πρόδωσε ότι η πεντάχρονη κόρη της, Esmae, έπασχε από καρκίνο στα μάτια.

Πέρυσι τον Ιούνιο, η 25χρονη Elise Seal παρατήρησε κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών στην Κόστα Μπράβα της Ισπανίας ότι το χρώμα στο δεξί μάτι της κόρης της είχε αλλοιωθεί και από καστανοπράσινο είχε γίνει σκούρο καφέ. Κατά την επιστροφή μερικές ημέρες αργότερα, παρατήρησαν επιπλέον μια ασυνήθιστη λάμψη καθώς και ότι ήταν κατακόκκινο, κάτι που απέδωσαν στο χλώριο της πισίνας. Ήταν η γιαγιά της Esmae που επέμεινε ότι κάτι συμβαίνει με το μάτι του κοριτσιού.

Photo: Daily Mail

Η σκληρή διάγνωση

Η Elise και ο σύντροφός της, Callum Bissett, έκλεισαν ραντεβού σε οφθαλμίατρο για τρίχρονη τότε κόρη τους. Ο γιατρός τους παρέπεμψε για περαιτέρω εξετάσεις στο οφθαλμολογικό κέντρο Birmingham and Midland Eye Centre. Η ερώτηση των γιατρών για οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των οφθαλμών πάγωσε την Elise. «Κατάλαβα τότε ότι τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα».

Η μικρή Esmae διαγνώστηκε με ρετινοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου των ματιών που εμφανίζεται σε περίπου 44 παιδιά κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε 300 στις ΗΠΑ. Εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία, πριν τα πέντε έτη αλλά έχει υψηλότατο ποσοστό επιβίωσης 98%. Προκαλείται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και τον σχηματισμό όγκου, ο οποίος αντανακλά το φως με τέτοιο τρόπο ώστε η κόρη του ματιού φαίνεται λευκή σε φωτογραφίες με φλας ή στο αμυδρό φως. Στο 40% των περιπτώσεων τα αίτια είναι γενετικά.

Χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπείες

Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι ο όγκος ήταν σε προχωρημένο στάδιο (στάδιο Ε) και η εξόρυξη βολβού (χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του οφθαλμού από τον οφθαλμικό κόγχο) ήταν μονόδρομος. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, αλλά έναν μήνα αργότερα, κατά τη βιοψία, οι γιατροί ανακάλυψαν καρκινικά κύτταρα στο οπτικό νεύρο.

Photo: Daily Mail

Ακολούθησαν έτσι έξι κύκλοις εντατικής χημειοθεραπείας. Η Elise και ο Callum ήταν συντετριμμένοι, γνωρίζοντας ότι η χημειοθεραπεία θα είχε πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αδυναμίας της Esmae να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον. Για αυτόν τον λόγο, οι γιατροί πρότειναν την κρυοσυντήρηση (κατάψυξη ωαρίων), κάτι που οι γονείς της δέχθηκαν σχεδόν συντετριμμένοι.

Η Esmae ολοκλήρωσε την τελευταία χημειοθεραπεία τον Δεκέμβριο, ενώ νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο έγινε πέντε ετών και έχει επιστρέψει στο σχολείο κανονικά, απολαμβάνοντας δραστηριότητες που δεν μπορούσε να κάνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Photo: Daily Mail

Σήμερα η Esmae, και για τον πρώτο χρόνο, εξετάζεται με μαγνητική τομογραφία κάθε τρεις μήνες. «Είναι ένα ευτυχισμένο, υγιές, όμορφο πεντάχρονο κορίτσι. Έχει επιστρέψει στο σχολείο και απολαμβάνει τα πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει όσο έκανε χημειοθεραπεία. «Είμαι τόσο περήφανη που είναι η κόρη μου» δήλωσε η μητέρα της.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών

Διάγνωση Καρκίνου: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά και πώς να στηρίξουμε τους αγαπημένους μας

Η παχυσαρκία στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ