«Είμαι η καταλληλότερη να κάνω αυτή τη δουλειά»

«Είμαι η καταλληλότερη να κάνω αυτή τη δουλειά»

Επί 27 λεπτά της ώρας η Κάμαλα Χάρις έδωσε στο CNN την πρώτη της συνέντευξη από τότε που επισήμως ανακηρύχθηκε προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, προβάλλοντας την παρακαταθήκη Μπάιντεν περισσότερο από τη δική της προοπτική ως η εν δυνάμει πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ και έβγαλε προς τα έξω ένα μοντέλο σταθερότητας και ένα ισορροπημένα φρέσκο προφίλ κόντρα στην έντονα ναρκισσιστική εικόνα του αντιπάλου της, αλλά και τη φθορά του ευάλωτου σημερινού προέδρου.

Ακριβώς όπως έκανε πριν από μία εβδομάδα στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, η αντιπρόεδρος εμφανίστηκε άνετη και συγκρατημένη, χωρίς να προβάλλεται υπερβολικά κι έκανε ό,τι ήταν αρκετό για να περάσει τον πήχη και να μην κάνει κακό στον εαυτό της, όπως ανέφερε σε ανάλυσή του ο Ντέιβιντ Σμιθ της «Guardian». Κατάφερε έτσι να μετατρέψει την πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη πρώτη συνέντευξή της σε έναν ενδιάμεσο σταθμό που μπορεί σύντομα να ξεχαστεί στην πορεία της εκστρατείας της προς τις εκλογές.

Ισως η πιο αδύναμη απάντηση της Χάρις ήταν η πρώτη της. Ντυμένη στα γκρι και καθισμένη σε ένα καφέ στη Σαβάνα της Τζόρτζια, όταν ρωτήθηκε από την Ντάνα Μπας του CNN τι θα έκανε σε περίπτωση εκλογής της την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο, απάντησε: «Μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μου είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη». Ενώ όμως μίλησε γενικά για την προώθηση μιας «οικονομίας ευκαιριών» που ενισχύει τη μεσαία τάξη δεν περιέγραψε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και άμεσες ενέργειες.

Χαρακτηρίζοντας «καλή δουλειά» τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στην οικονομία ακολούθησε μια λεπτή γραμμή επαινώντας τις επενδύσεις του Λευκού Οίκου στην εγχώρια παραγωγή, την καθαρή ενέργεια και τις υποδομές, χωρίς να λέει ότι οι Αμερικανοί είναι οικονομικά ασφαλείς. Εμφανίστηκε ενωτική εκτιμώντας πως θα ήταν καλό σε μια κυβέρνηση Δημοκρατικών να συμπεριληφθεί και ένας Ρεπουμπλικανός υπουργός. Για τα ακανθώδη και σημαίνοντα απέφυγε τις κακοτοπιές. «Πίστευα πάντα – και δούλευα πάνω σ’ αυτό – ότι η κλιματική κρίση είναι πραγματική και αποτελεί επείγον ζήτημα προς διαχείριση με τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων», είπε, προσθέτοντας πως μπορεί να επιτευχθεί μια ακμάζουσα οικονομία βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας χωρίς να απαγορευτεί η υδραυλική ρωγμάτωση – μια μέθοδος εξόρυξης υδρογονανθράκων που αποτελεί αντικείμενο διένεξης στην Πενσιλβάνια, η οποία είναι ταυτόχρονα πολιτεία-κλειδί για τις εκλογές.

Και για τη μετανάστευση τοποθετήθηκε μετρημένα εκφράζοντας μεν προοδευτικές θέσεις, αλλά διαβεβαιώνοντας πως «οι αξίες της δεν έχουν αλλάξει», κάτι που ευρύτερα προέβαλε ως κεντρικό μήνυμα της πολιτικής της.

Επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, απέρριψε το ενδεχόμενο αναστολής των παραδόσεων όπλων, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε την ανθρωπιστική διάσταση της απώλειας πολλών αθώων Παλαιστινίων υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός.

Αν και στη συνέντευξη μετείχε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της Τιμ Γουόλς, η Κάμαλα πήρε τη μερίδα του λέοντος ενώ εκείνος παρακολουθούσε επιδοκιμαστικά.

«Κατεβαίνω υποψήφια γιατί πιστεύω ότι είμαι η καταλληλότερη να κάνω αυτή τη δουλειά, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για όλους τους Αμερικανούς ανεξαρτήτως φυλής και φύλου», είπε.

Το σχόλιο του Τραμπ για τη συνέντευξη ήταν «Βαρετή!», αλλά σύμφωνα με τον αναλυτή της «Guardian» η εντύπωση προς το κοινό ήταν αναμφίβολα ότι Χάρις και Γουόλς θα αντιπροσώπευαν μια επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ