ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνεται ο εμφύλιος – Τα στρατόπεδα και τα σενάρια για νέες κάλπες

Καυγάς Στ.Κασσελάκη - Π. Μαρινάκη για τον Ν. Παππά

Της Νίκης Ζορμπά

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση αποτυπώνεται επακριβώς στον τίτλο ενός βιβλίου του Φρέντυ Γερμανού: “Κατάστασις απελπιστική αλλά όχι σοβαρή”. 

Θίασος

Τίποτε το σοβαρό δεν επισυμβαίνει στο εσωτερικό αυτού του κόμματος που θυμίζει “θίασο”, χωρίς να μπορούν να εξαιρεθούν από το πλάνο του ολοσχερούς ευτελισμού ούτε οι “διαφωνούντες” της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. 

Μέχρι –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– να ξεκαθαρίσει η εικόνα ενός εκάστου “στρατοπέδου” εντός του κόμματος για το πώς έχουν στρατηγικό στόχο να τοποθετηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του προσεχούς Σαββατοκύριακου και δευτερευόντως, σύμφωνα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην Κ.Ε. δηλαδή, ενόψει του Συνεδρίου του Οκτωβρίου, όλες οι εκτιμήσεις, προβλέψεις, οι ωκεανοί μελάνης που χύνονται για το επόμενο επεισόδιο όχι μόνο είναι επισφαλείς, αλλά παράγουν μεγαλύτερο εκνευρισμό και ιλαρότητα, από όση μπορούν να καταναλώσουν οι πολίτες. 

Ούτε καν οι εναπομείναντες (λίγοι, όπως αποδείχθηκε) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν “αφιονισμένων” οπαδών, μπορούν να παρακολουθήσουν χωρίς μια δόση συστολής και αμηχανίας όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό. 
Εν τω μεταξύ, σε όλη αυτή την πλήρως εκφυλιστική φάση την οποία διάγει το κόμμα, το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο, ούτε στις δημόσιες τοποθετήσεις –αμιγώς κασσελακικών– θιασωτών: 

Χθες (Παρασκευή), μεσούντος του κακού χαμού, εμφανίστηκε ο… εξάδελφος Κασσελάκη (ανύπαρκτος ως πολιτική οντότητα μέχρι να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος ο εξ Αμερικής πρόεδρος), για να επιτεθεί στον ευρωβουλευτή Νίκο Φαραντούρη, ο οποίος έχει δηλώσει “παρών”, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί τελικώς σε νέες εσωκομματικές κάλπες. 

Κακόγουστο το γελοίον, κανόνας. 

Στρατόπεδα

Σε αυτές τις επτά ημέρες που απομένουν έως την, πιθανώς κρίσιμη, Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καταρχάς θα πρέπει να σχηματοποιηθούν καθαρά τα στρατόπεδα. 

Το μόνο δεδομένο είναι ότι Κασσελάκης και ο νέος υπαρχηγός του, Νίκος Παππάς, είναι “μια γροθιά” (για την ώρα) και ενώνουν δυνάμεις απέναντι στους “87”, την επίσημη εσωκομματική αντιπολίτευση. 

Τα δύο μπλοκ διαμηνύουν ότι διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής (151 τουλάχιστον), οπότε θα “κόψουν” νομοτελειακά τυχόν πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη. 

Την οποία πρόταση μομφής είχε προαναγγείλει σχεδόν, ότι θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης που πρώτος αμφισβήτησε ανοιχτά τον πρόεδρο και έθεσε θέμα ηγεσίας.  Στο μεταξύ όμως, ο Χανιώτης βουλευτής αφενός καλοπιάστηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη με τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού και την “απόλυση” του Σωκράτη Φάμελλου,  αφετέρου –το κυριότερο μάλλον– εγκλωβίστηκε μετά τη σύμπραξη Κασσελάκη – Παππά (έχουν σχεδόν την ίδια βάση ψηφοφόρων, το λαϊκίστικο (επιεικώς) κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν φαίνεται να θέλει την αμφισβήτηση του προέδρου του. 

Αυτό το κομμάτι πλέον, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, είναι στην πραγματικότητα η νέα βάση του. 

Συνεπώς, άγνωστο εάν θα περάσει “απέναντι” ο Παύλος Πολάκης στην Κ.Ε., με την πολιτική διαδρομή του έως τώρα να προϊδεάζει για το αντίθετο: Ουδέποτε μπήκε μπροστά για να διεκδικήσει ηγεσία ο ίδιος. Αναζητούσε απλώς να είναι ο “λαιμός” στο κεφάλι του αρχηγού (της επιλογής του). 

Τρίτο αδιευκρίνιστο, ακόμη, στοιχείο: Αυτοί οι περιβόητοι “87” που αποτελούν συμπίλημα όσων διαφωνούν με τον πρόεδρο, πόσο ενιαίοι είναι και ικανοί για συλλογικές αποφάσεις, στην πραγματικότητα; 

Ούτε ενιαίοι είναι, ούτε ομόφωνοι. Από τους “87”, η στενή ομάδα των “8” μελών της πολιτικής γραμματείας μπορούν να βρεθούν σε πλήρη συμπόρευση και ακόμη και αν διαφωνήσουν μεταξύ τους, να ομονοήσουν σε “κοινή γραμμή” και αποφάσεις. Σημειωτέον πως από τους “8”, βουλευτές είναι μόνον η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Στέλεχος των “87”, πάντως, ομολόγησε στο Capital.gr πως θα υπάρξουν συνεχείς συσκέψεις, ζυμώσεις εντός της εβδομάδας, προκειμένου να επιχειρήσουν μια “κοινή γραμμή”. Έως τότε, όμως, δεν μπορεί να προεξοφληθεί τίποτε για το πώς σκοπεύουν να κινηθούν στην Κεντρική Επιτροπή. Θα ασκήσουν πρόταση μομφής στον Κασσελάκη και αν ναι, θα είναι συντεταγμένη; 

Ο προβληματισμός αυτός προέρχεται από την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα για τις εσωκομματικές ισορροπίες που έχουν, σε σχέση με τη βεβαιότητα της Κουμουνδούρου, ότι Κασσελάκης και Παππάς ελέγχουν την πλειοψηφία της Κ.Ε. 
“Δεν είναι καθόλου σίγουρο αυτό”, είπε στο “Κ” το ίδιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας ότι ο φρέσκος πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει σημαντική δύναμη στελεχών στην Κ.Ε., όπως αποδείχθηκε και από την “Κίνηση των 87”, υπέρ της οποίας αυτομόλησαν στελέχη της “ομάδας” του Ν. Παππά.

Συνέδριο ή κάλπη;

Τα σενάρια εφεξής για τον ΣΥΡΙΖΑ –εκτός πάρα πολύ συγκλονιστικού απροόπτου– είναι δύο, για το ορατό μέλλον:

Δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να προσφύγει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ  (που τόσο παιανίζει ότι τον αγαπά), ένας μόνο τρόπος υπάρχει να πειθαναγκαστεί σε εκλογές: Να “περάσει” πρόταση μομφής εναντίον του, στην Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτή την περίπτωση “σταματούν όλα”, συνέδριο δεν πραγματοποιείται και ξεκινά νέα κούρσα διαδοχής (επαναβεβαίωσης εν πάση περιπτώσει της… αγάπης του κόσμου, καταπώς το βλέπει ο κ. Κασσελάκης). 

Το δεύτερο σενάριο είναι, η Κεντρική Επιτροπή να μην βγάλει τίποτε το χειροπιαστό ει μη μόνον την μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η ρηγμάτωση στο εσωτερικό είναι τέτοια ώστε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ (και την –και τύποις– απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον θα φύγουν –και άλλοι– βουλευτές του).

Στο σενάριο αυτό, το τενεκεδάκι για το πλήρως εκφυλισμένο κόμμα θα πάει λίγο παρακάτω: Για το συνέδριο του Φθινοπώρου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ