Αλληλεγγύη και κοινή λογική για το κλίμα

Αλληλεγγύη και κοινή λογική για το κλίμα

Ενώ οι προσπάθειες για μετριασμό των επιπτώσεων και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα παραμείνουν κορυφαία διεθνής προτεραιότητα για τις επόμενες δεκαετίες, οι πιο επείγοντες κίνδυνοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη απαιτούν άμεση δράση και νέες ιδέες. Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού στην Τόνγκα τον περασμένο μήνα, «εάν σώσουμε τον Ειρηνικό, σώζουμε τον κόσμο».

Από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα πριν από οκτώ χρόνια, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης οικονομίας, με νέες τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν στις χώρες να διατηρήσουν ισχυρή ανάπτυξη μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι όλο και πιο αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις κλιματικές επενδύσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται η πρώτη επιλογή των επιχειρήσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η καινοτομία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των πράσινων εναλλακτικών λύσεων. Και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο σε πράσινα έργα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχής και συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν πολύ αργή για τις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου. Για τους ανθρώπους που ζουν σε μικρά νησιά και αντιμετωπίζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την υπερθέρμανση των ωκεανών, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια υπαρξιακή απειλή. Παρά το ελάχιστο αποτύπωμα που έχουν, αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα θα γίνουν οι παγκόσμιες κρίσεις του αύριο.

Για τα μικρά νησιά, η προσαρμογή είναι κρίσιμη. Τα κράτη της Καραϊβικής και των νησιών του Ειρηνικού, μαζί με τμήματα της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, αντιμετωπίζουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το κλίμα από άλλα μέρη του κόσμου. Είναι επίσης πιο ευάλωτα οικονομικά. Είτε δανείζονται χρήματα για να ανακάμψουν από φυσικές καταστροφές είτε επενδύουν για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια και αυτό το πρόσθετο κόστος έρχεται σε βάρος των επενδύσεων στην υγεία και την εκπαίδευση.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας από τους στενότερους εταίρους που έχουν τα μικρά νησιωτικά κράτη και άλλες ευάλωτες περιοχές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής Global Gateway της ΕΕ, βάζουμε χρήματα για να δικαιώσουμε εμπράκτως τις επιλογές μας, επειδή η δέσμευσή μας αντικατοπτρίζει τόσο τη γνήσια αλληλεγγύη όσο και την κοινή λογική. Γνωρίζουμε ότι το κόστος μιας άτακτης πράσινης μετάβασης θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος της επένδυσης στην προσαρμογή και τον μετριασμό κάποιων συνεπειών. Οι σταδιακές, αξιόπιστες αλλαγές που κάνουμε σήμερα είναι αυτές που θα μας γλιτώσουν από τη μαζική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, γιατί αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που κανείς μας δεν έχει ξαναδεί. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πιο σημαντική αποστολή της εποχής μας και η καινοτομία και οι νέες ιδέες είναι απαραίτητες. Συνεργαζόμενοι για την εφαρμογή τους, θα προσφέρουμε έναν καλύτερο κόσμο για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου – και για όλους εμάς.

Η Nadia Calvino είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Jutta Urpilainen είναι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Διεθνείς Συνεργασίες

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΤΣΟΪ ΣΟΝ ΧΟΥΙ Στο πλευρό της Ρωσίας Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε χθες στη Μόσχα…