Στη ζυγαριά των Βρυξελλών το πακέτο της ΔΕΘ

Στη ζυγαριά των Βρυξελλών το πακέτο της ΔΕΘ

 Του Τάσου Δασόπουλου 

Οι περιορισμοί των νέων δημοσιονομικών κανόνων εξαναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να περάσει τα μέτρα που πρόκειται να εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ από τον έλεγχο των Βρυξελλών για να εξεταστεί αν είναι “συμβατά” με την οροφή της αύξησης των δαπανών κατά περίπου 3 δισ. ευρώ το 2025.

Στην ουσία τα στελέχη του ΥΠΕΘΟ προσπαθούν να πείσουν την επιτροπή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 2,1% του ΑΕΠ αφήνοντας ένα υπερπλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Από την υπεραπόδοση αυτή η Αθήνα ζητά ένα μέρος της τάξης των 500 έως και 700 εκατ. ευρώ για μέτρα στήριξης “αυξάνοντας” ισόποσα και την οροφή αύξησης των δαπανών κατά 3% όπως επιβάλει η Κομισιόν. 

Το επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι η υπεραπόδοση των εσόδων κατά 1,2 δισ. που υπολογίζεται με συντηρητικές προβλέψεις ότι θα είναι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων να μπορεί να μειώσει το χρέος κατά επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ αλλά μόνο για ένα χρόνο. Οι απαραίτητες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα λύσουν προβλήματα που δημιούργησε η πολυετής οικονομική κρίση και τελικά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη το 2025 αλλά και τα επόμενα χρόνια και τελικά θα έχουμε ταχύτερη και σωρευτικά μεγαλύτερη μείωση χρέους για την περίοδο του 4ετούς δημοσιονομικού συμφώνου που θα συμφωνηθεί το επόμενο διάστημα με τις Βρυξέλες. 

Τα πιο σημαντικά από τα μέτρα που βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τον επόμενο χρόνο αντί για 0,5% που είναι προγραμματισμένο, κατά 1%, καθώς επίσης και το να θεσπιστούν μέτρα φορολογικής και μη φύσεως για τη στήριξη των οικογενειών.

Περιθώριο μόνο 300 εκατ. ευρώ 

Προς το παρόν το δημοσιονομικό περιθώριο για νέες παρεμβάσεις περιορίζεται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Ως γνωστό, υπάρχουν ως υποχρεώσεις η αύξηση των συντάξεων κατά 2-3% με κόστος 450 εκατ. ευρώ η απονομή επιπλέον 30.000 μη προγραμματισμένων συντάξεων με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο υπουργός οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει από τον Απρίλιο μέτρα ύψους 880 εκατ. ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται οι αυξήσεις των συντάξεων).

Το πρόβλημα είναι ότι στις υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς και η παραλαβή της πρώτης φρεγάτας Belhara από το πολεμικό ναυτικό γεγονός που ανεβάζει το ύψος των αμυντικών κατά 1 δισ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, από τα 3 δισ. ευρώ που έχει περιθώριο να αυξήσει το υπουργείο οικονομικών τα 2,7 δισ. έχουν “δεσμευτεί” σε ανελαστικές δαπάνες. Συνεπώς, οι νέες παρεμβάσεις μόνο 300 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί. 

Στην ουσία το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός παρότι οι στόχοι για την αύξηση των δαπανών τίθενται σε ετήσια βάση εξετάζονται σωρευτικά για το σύνολο της τετραετίας 2025-2028 για το οποίο τώρα συμφωνούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα έτος του προγράμματος (εν προκειμένω το 2024) υπάρξει ασφαλές πλεόνασμα εσόδων μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ή κάποιο από τα επόμενα για την υλοποίηση φορολογικών μέτρων, χωρίς να κινδυνεύει η οροφή των δαπανών 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ