Η μονάδα που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν εκπαιδεύεται για την Ταϊβάν

Η μονάδα που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν εκπαιδεύεται για την Ταϊβάν

Εχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τότε που ο Φιλ Ντέιβιντσον, τότε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ινδοειρηνικό, προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν εντός έξι ετών. Η Κίνα, βέβαια, λέει πως παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Από την πλευρά της, και με βάση τον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν για χρόνια μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσουν αν θα έσπευδαν προς υπεράσπιση της Ταϊβάν. Ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση απρόκλητης επίθεσης από την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να διαβαστεί η αποκάλυψη των «Financial Times» πως η Seal Team 6, η μυστική μονάδα καταδρομέων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, εκπαιδεύεται σε αποστολές βοήθειας προς την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας.

Στη Βιρτζίνια Μπιτς

Επικαλούμενοι «άτομα που γνωρίζουν τις προετοιμασίες», οι «Financial Times» γράφουν πως η επίλεκτη ομάδα των Navy Seals, η οποία έχει αναλάβει μερικές από τις πιο ευαίσθητες και δύσκολες αποστολές του αμερικανικού στρατού, σχεδιάζει και εκπαιδεύεται για μια σύγκρουση στην Ταϊβάν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στο Dam Neck, το αρχηγείο της στη Βιρτζίνια Μπιτς, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουάσιγκτον. Η μυστική εκπαίδευση, επισημαίνουν, αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην αποτροπή της Κίνας, εντείνοντας παράλληλα τις προετοιμασίες για την περίπτωση εισβολής της στην Ταϊβάν. Παρότι αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η σύγκρουση με την Κίνα δεν είναι «ούτε επικείμενη ούτε αναπόφευκτη», ο αμερικανικός στρατός έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες, καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εκσυγχρονίζεται ταχύτατα ώστε να ανταποκριθεί στη διαταγή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να έχει τη δυνατότητα να καταλάβει την Ταϊβάν διά της βίας μέχρι το 2027.

Το Πεντάγωνο έχει στείλει τα τελευταία χρόνια περισσότερες τακτικές ειδικές δυνάμεις στην Ταϊβάν για αποστολές που περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης στον στρατό της Ταϊβάν. Οι δραστηριότητες της Seal Team 6 είναι πολύ πιο ευαίσθητες επειδή οι μυστικές αποστολές της είναι άκρως απόρρητες. Οι πηγές των «Financial Times» δεν θέλησαν καν να πουν στην εφημερίδα λεπτομέρειες.

Τρομοκρατική απειλή

Ο διευθυντής της CIA, πάντως, Μπιλ Μπερνς δήλωσε στους «Financial Times» την περασμένη εβδομάδα ότι το 20% του προϋπολογισμού του αφιερώνεται στην Κίνα, μια αύξηση 200% μέσα σε τρία χρόνια, την οποία αναλυτές συνδέουν με την υποχώρηση της τρομοκρατικής απειλής. «Το γεγονός ότι η Seal Team 6 σχεδιάζει πιθανές αποστολές που σχετίζονται με την Ταϊβάν δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», λέει ο Σον Τέιλορ, συγγραφέας του «Relentless Strike», ενός βιβλίου για την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, όπου και υπάγεται η Seal Team 6, και διευθυντής μιας διαδικτυακής έκδοσης εθνικής ασφάλειας, του High Side. «Με τον αναπροσανατολισμό του Πενταγώνου τα τελευταία χρόνια προς τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων», επισημαίνει, «ήταν αναπόφευκτο να αναζητήσουν ρόλους σε αυτή την αρένα ακόμα και οι πιο επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες του έθνους, διότι αυτός ο δρόμος οδηγεί σε συνάφεια, αποστολές και χρήματα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΠΕΛΙΚΟ «Είμαι ένοχος αλλά μετανιώνω» Επί τέσσερις ώρες η Ζιζέλ Πελικό παρακολουθούσε τον πρώην σύζυγό…