Τι ακριβώς είναι η κατάσταση Analysis Paralysis;

Τι ακριβώς είναι η κατάσταση Analysis Paralysis;

Το πρωί ξυπνάς και χρειάζεται να επιλέξεις τι θα φας, έπειτα πρέπει να επιλέξεις τι θα φορέσεις στη δουλειά, μετά εάν θα πας στη δουλειά με το αμάξι ή τα μέσα μεταφοράς. Νομίζω δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε, ξέρεις ότι τα πράγματα μπορούν εύκολα να βγουν εκτός ελέγχου – ειδικά εάν είσαι αναποφάσιστος.

Όλες αυτές οι αποφάσεις (άλλες σημαντικές, άλλες λιγότερο), μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «analysis paralysis», δηλαδή παράλυση από την υπερβολική ανάλυση.

Σε ένα από τα πιο viral βίντεο στο TikTok, η Σάσα Χαμντάνι, πιστοποιημένη ψυχίατρος, το περιέγραψε ως κατάρρευση της εκτελεστικής λειτουργίας ή της ικανότητας ολοκλήρωσης εργασιών. Η παράλυση μετά την υπερβολική ανάλυση, μπορεί να εμφανιστεί όταν ο εγκέφαλός σου διεγείρεται υπερβολικά ή συγκλονίζεται και συχνά χειροτερεύει όταν ανησυχείς ότι θα πάρεις λάθος απόφαση.

Τι ακριβώς είναι η κατάσταση Analysis Paralysis;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ουσιαστικά μια μορφή υπερβολικής σκέψης, αλλά αντί να ζυγίζεις απλώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, κολλάς σε ένα συγκεκριμένο σημείο και καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα. Ονομάζεται επίσης παράλυση επιλογών και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να παίρνεις μεγάλες αποφάσεις.

«Συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός μας είναι καταβεβλημένος και στρεσαρισμένος», λέει η Ανίντιτα Μπχάουμικ, κλινική διευθύντρια στο Boston Evening Therapy Associates. «Είτε από το άγχος γύρω από μια μεγάλη απόφαση ζωής είτε λόγω της συσσώρευσης όλων των μικρών επιλογών που πρέπει να κάνουμε καθημερινά, η παράλυση της ανάλυσης μπορεί να μας εμποδίσει να αξιολογήσουμε μια επιλογή ή μια κατάσταση και να προχωρήσουμε μπροστά».

@mindfoodsteph Does over-thinking paralyse you? Lets talk about ANALYSIS PARALYSIS. What do you overthink about? @mindfoodsteph #anxiety #overthinking #rumination #depression #perfectionist #psychology #psychologist #fyp ♬ original sound – Steph – Clinical Psychologist



Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ