Τα προβλήματα της κρουαζιέρας και το νέο τέλος των 20 ευρώ

Ψηλά η Ελλάδα στις κρατήσεις των tour operators

της Βίκυ Κουρλιμπίνη

Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, 800 κρουαζιερόπλοια έδεσαν στο λιμάνι της Σαντορίνης (από 686 το 2022), αποβιβάζοντας 1,298 εκατομμύρια επιβάτες (από 826 χιλιάδες το 2022). Ήταν το λιμάνι με τις περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (760 προσεγγίσεις είχε ο Πειραιάς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία).

Πέρα όμως από τους αριθμούς, η καθημερινή εικόνα στο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας τους μήνες αιχμής της σεζόν είναι η ακόλουθη, όπως την περιγράφουν φορείς της τουριστικής αγοράς: καθημερινά, στις 11:00 το πρωί, περίπου 10 με 11 χιλιάδες τουρίστες αποβιβάζονται στη Σαντορίνη, πέραν των περίπου δύο χιλιάδων επισκεπτών που φτάνουν στο νησί με ημερόπλοια από την Κρήτη και άλλα νησιά. Η κατάσταση στα στενά σοκάκια της Οίας και των Φηρών γίνεται αποπνικτική, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η ανάρτηση δημοτικού συμβούλου στα μέσα του Ιουλίου, που καλούσε τους κατοίκους του νησιού να ελαττώσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς αναμενόταν η έλευση 17 χιλιάδων επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια. 

Τα έσοδα αντίστοιχα από τους επιβάτες κρουαζιέρας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας εισπράττει 0,35 λεπτά ανά επιβάτη, ενώ όπως λένε επιχειρηματίες του νησιού, οι αγορές τους περιορίζονται σε κάποια σουβενίρ κοντά στο τελεφερίκ, ίσως και σε κάποιο πρόχειρο γεύμα. Σημειώνεται εξάλλου πως η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα απορρίμματα τόσων χιλιάδων επισκεπτών είναι τεράστια.

Το νέο τέλος ύψους 20 ευρώ ανά επιβάτη σε Σαντορίνη, αλλά και στη Μύκονο- δύο τουριστικούς προορισμούς με τεράστια προσέλευση επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια- που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη χρονιά κατά τους μήνες αιχμής, είναι προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δύο νησιών, ενώ ένα μέρος των χρημάτων αυτών προγραμματίζεται να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για σημαντικά έργα υποδομής. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κατά πόσο η επιβολή του υψηλού τέλους θα αλλάξει την εικόνα των προορισμών, είτε προς την κατεύθυνση της μείωσης του συνωστισμού, είτε της αναβάθμισης των υποδομών. Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, για να λειτουργήσει σωστά το νέο τέλος, θα πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση των ταξιδιωτικών ροών και θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία του συστήματος berth allocation (κατανομή θέσεων ελλιμενισμού) για την αποφυγή ταυτόχρονων αφιξοαναχωρήσεων στα λιμάνια του νησιού και συγκεκριμένα στην κρουαζιέρα και στον όρμο των Φηρών, καθώς και τη λειτουργία time slots σε χώρους μαζικής προσέλευσης ανθρώπων όπως για παράδειγμα στην Οία και τα Φηρά.  

Θέση στο ζήτημα έχει πάρει και ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, χαιρετίζοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την αύξηση των τελών των επιβατών κρουαζιέρας. “Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας προς την Πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια η αύξηση των 0,35 λεπτών που αποδίδονταν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανά επιβάτη κρουαζιέρας. Με την αύξηση των λιμενικών τελών αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα όλων των Δήμων, έτσι ώστε ο κάθε Δήμος να μπορεί να εισπράττει και να επενδύει σε έργα υποδομών και καθημερινών λειτουργιών.

Θεωρούμε δεδομένο ότι κατά μέγιστο ποσοστό αυτά τα έσοδα θα διοχετεύονται στον Δήμο ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τις ροές της κρουαζιέρας τόσο στις λιμενικές ζώνες όσο και σε ολόκληρη την Σαντορίνη και αυτά τα έσοδα θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών”, τονίζει.

Προβληματισμός υπάρχει όμως στο χώρο των τουριστικών λεωφορείων. Όπως δηλώνει στο Capital.gr o πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης Μανώλης Κορωνιός, το νέο τέλος θα επιβαρύνει και θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες, την ώρα που όλα έχουν γίνει πιο ακριβά. Όπως λέει, η Σαντορίνη ως προορισμός ξεκίνησε από την κρουαζιέρα και δεν θα πρέπει να τη χάσουμε εάν βάζουμε μεγάλες επιβαρύνσεις. Ο κλάδος θεωρεί το ύψος του τέλους των 20 ευρώ υψηλό και υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών από την κρουαζιέρα.

Από την πλευρά της η CLIA, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, περισσότερες επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και συνεργάζεται συστηματικά με προορισμούς στην Ελλάδα για την εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού για τα κρουαζιερόπλοια. Όπως τονίζει, οποιαδήποτε αύξηση στα ισχύοντα λιμενικά τέλη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον επιδιωκόμενο σκοπό, να είναι αναλογική προς τις συγκεκριμένες λιμενικές επενδυτικές ανάγκες και να εφαρμόζεται σε όλους τους επισκέπτες, με τα έσοδα να επανεπενδύονται άμεσα στις λιμενικές λειτουργίες και τις τοπικές κοινωνίες. “Τα έσοδα από τα τέλη θα πρέπει να επανεπενδύονται απευθείας στις λιμενικές λειτουργίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες” αναφέρει.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ