Οι προκλήσεις σε εσωτερικό και διεθνές…

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θεσμοθετεί...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Διπλό μέτωπο, με εσωτερική και διεθνή διάσταση, ανοίγεται στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης, που αφήνουν πίσω τους τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, εστιάζοντας στα…ορόσημα των επόμενων εβδομάδων. Με πολλούς…λογαριασμούς να παραμένουν ανοιχτοί, έχοντας ως νούμερο ένα σημείο αναφοράς την παρατεταμένη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και την ενέργεια, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί, στη μετά ΔΕΘ εποχή να χτίσει και πάλι…γέφυρες επανασύνδεσης με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που βρίσκονται εδώ και μήνες σε…περιβάλλον αποστασιοποίησης. Η υλοποίηση των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη και, κυρίως, οι ταχύτητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει, σε πρώτη φάση, η Ηρώδου Αττικού 19, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας στο χώρο των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το οποίο η οδός Πειραιώς θα επιχειρήσει να…εκμεταλλευτεί, προκειμένου να επιστρέψει στο δημοσκοπικό περιβάλλον του 30%, προτάσσοντας τα στοιχεία-κλειδιά της σταθερότητας, της προόδου και του ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου κυβερνητικού προγράμματος.

“H Ελλάδα αλλάζει χρονιά με τη χρονιά και σε αρκετά πεδία είναι ήδη ορατά τα αποτελέσματα αυτού του μετασχηματισμού. Ωστόσο ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της υπερδεκαετούς κρίσης. Δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση. Είμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Και απόδειξη αυτού είναι και το σχέδιο 45 σημείων που παρουσίασα στη φετινή ΔΕΘ. Δεν ήταν ένα…καλάθι με αλόγιστες παροχές και ανεδαφικές υποσχέσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα που αφενός μετασχηματίζουν την οικονομία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφειά της, και αφετέρου στηρίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες και πρώτα από όλα τη νεότερη γενιά”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας στην τακτική των κυριακάτικων αναρτήσεων. Οι συνεντεύξεις Τύπου των συναρμόδιων υπουργών για την εξειδίκευση των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων ολοκληρώνονται σήμερα και το Μέγαρο Μαξίμου έχει εκπέμψει σήμα πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης, το οποίο, όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr, βρίσκει αντανάκλαση:

-Στη σειρά επισκέψεων μικτών κλιμακίων υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τους νομούς της βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αναλυθούν άπασες οι πτυχές του νέου κυβερνητικού οδικού χάρτη.

-Στο νέο κύκλο περιοδειών του κ. Μητσοτάκη στις περιφέρειες, που θα έχουν ως ζητούμενο την επαναπροσέγγιση της…γαλάζιας παράταξης με δυσαρεστημένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. “Η οικονομική πολιτική του 2025 περιλαμβάνει δώδεκα αυξήσεις αποδοχών (για μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες) και δώδεκα μειώσεις φόρων, με πιο σημαντική τη μείωση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι απάντηση και στο πρόβλημα της ακρίβειας που δοκιμάζει τα νοικοκυριά…Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της στήριξης την εισοδημάτων απέναντι σε έναν πληθωρισμό που τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του χρόνου και κοντά στον στόχο του 2% που έχουμε θέσει”, ανέφερε, στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Τα διεθνή ορόσημα

Πέραν της εσωτερικής ατζέντας, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για τις διεθνείς επαφές που θα πραγματοποιήσει, στη διάρκεια της πολυήμερης παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ορόσημο, αν μη τι άλλο, αποτελεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο που θα…περπατήσουν οι σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα τους επόμενους μήνες. Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση, αντικατοπτρίζει τις…χαμηλές προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συζήτηση με την Τουρκία όσον αφορά στο σύνολο των σοβαρών διαφωνιών. “Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία, για αυτό και εξ αρχής προσέγγισα αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά, τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά…Αναγνωρίζοντας, όμως, με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η…γαλάζια πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και την βασική αιτία και τη βασική δυσκολία, για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς, που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θαλασσίων ζωνών δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε χρόνο παράλληλο, τα…ελληνικά ραντάρ είναι στραμμένα στη σκληρή στάση που υιοθετεί το Βερολίνο στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Αθήνα έχει εκπέμψει τα δικά της μηνύματα στη γερμανική πρωτεύουσα και σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας και Μετανάστευσης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, Μπερντ Κρόσερ. Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, που έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν, προετοιμάζεται να θέσει το όλο ζήτημα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι προγραμματισμένες για την 17η και 18η Οκτωβρίου.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ