Πέντε σνακ που φροντίζουν την υγεία των οστών και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Πέντε σνακ που φροντίζουν την υγεία των οστών και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών έχουν υψηλή πιθανότητα να υποστούν κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Αυτή η χρόνια πάθηση οδηγεί σε σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποσότητας των οστών, καθιστώντας τα κόκαλα του σώματος πιο ευάλωτα σε σπασίματα με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση των περιστατικών οστεοπόρωσης προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς υπάρχουν τρόποι πρόληψης μέσω κατάλληλων επιλογών στον τρόπο ζωής μας. Ιδιαίτερα, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της σκελετικής διαταραχής, καθώς ορισμένες τροφές παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν και ενδυναμώνουν τα οστά. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την καλή υγεία των οστών;

Όταν αναφερόμαστε σε υγιή και ισχυρά οστά, το πρώτο στοιχείο που μας έρχεται στο νου είναι το ασβέστιο. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει αποδειχθεί ότι απορροφάται πολύ πιο αποτελεσματικά από τα οστά μας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της οστικής υγείας, προσφέροντας στον οργανισμό μια σειρά από ωφέλιμες προσθήκες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πρωτεΐνη
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη C
  • Φώσφορος
  • Ψευδάργυρος
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Βιταμίνη D
  • Κάλιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Κ

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συναντώνται κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και σε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, μπορείς να διασφαλίσεις την υγεία των οστών σου από νωρίς. Μικρές υγιεινές προσθήκες στο καθημερινό σου διαιτολόγιο θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Επιλογές σνακ που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης:

Τοστ με αβοκάντο και ψητές σαρδέλες: Ένας συνδυασμός πλούσιος σε μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.

Τυρί cottage με μούρα: Αυτό το σνακ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και φωσφόρο.

Φασόλια σόγιας: Είναι πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και καλίου.

Φυσικός χυμός πορτοκάλι: Μια αναζωογονητική επιλογή πλούσια σε βιταμίνη C και D, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Δαμάσκηνα: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, μαγνησίου και καλίου.

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ