Πώς μπορώ να το βοηθήσω

Πώς μπορώ να το βοηθήσω

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και να απολαύσει τη σχολική του εμπειρία

 

Η πρώτη μέρα της επιστροφής στο σχολείο είναι συχνά ένας συνδυασμός ενθουσιασμού και άγχους για τα παιδιά. Αλλά μερικές φορές, παρά την προσμονή και την προετοιμασία, το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι νιώθοντας αναστατωμένο ή καταβεβλημένο. Ως γονιός, είναι φυσικό να θέλετε να το βοηθήσετε και να επιλύσετε τα πάντα γρήγορα. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πλοηγηθεί σε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και να το βάλετε σε μια θετική πορεία για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

Ακούστε και επικυρώστε τα συναισθήματα

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να το ακούσετε χωρίς κρίση ή άμεσες λύσεις.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο: Ιδανικά, βρείτε μια ήσυχη στιγμή για να καθίσετε με το παιδί σας και να ενημερώσετε ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε.

Ενεργητική ακρόαση: Προσοχή στα λόγια και τη γλώσσα του σώματός του. Αφήστε το να εκφράσει πλήρως τα συναισθήματά του πριν δώσετε συμβουλές.

Επικύρωση συναισθημάτων: Διαβεβαιώστε το ότι είναι εντάξει να αισθάνεται αναστατωμένο ή ανήσυχο και ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά μετά από σημαντικές αλλαγές, όπως η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς.

Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τις εμπειρίες του κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που απαιτούν περισσότερες από μια απάντηση ναι ή όχι.

Εξερευνήστε την ημέρα: Ερωτήσεις όπως «Τι ήταν αυτό που σου άρεσε σήμερα;» ή «Ποια ήταν μια πρόκληση που αντιμετώπισες;» μπορεί να το βοηθήσουν να διατυπώσει τις εμπειρίες του από τη σχολική ημέρα.

Προσδιορίστε τα συγκεκριμένα: Αν απαντά αόριστα, ρωτήστε απαλά για συγκεκριμένα μέρη της ημέρας, όπως μεσημεριανό γεύμα, μαθήματα ή αλληλοεπιδράσεις με δασκάλους και συμμαθητές.

Μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες

Η κοινή χρήση σχετικών ιστοριών από τις δικές σας σχολικές μέρες μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται λιγότερο απομονωμένο στους αγώνες του.

Να είστε ειλικρινείς: Μοιραστείτε μια εμπειρία όπου νιώθατε νευρικοί ή αναστατωμένοι και τι κάνατε για να το ξεπεράσετε.

Ενθαρρύνετε την ανθεκτικότητα: Απεικονίστε πώς να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να μετατραπούν σε αφορμή μάθησης.

Βοήθεια με την επίλυση προβλημάτων

Ενδυναμώστε το παιδί σας διερευνώντας τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που αντιμετώπισε.

Συνεργαστείτε για τις λύσεις: Συνεργαστείτε για να συλλάβετε πιθανές λύσεις ή ενέργειες που μπορούν να κάνουν, δίνοντας έμφαση στις δικές τους ιδέες και επιλογές.

Παιχνίδι ρόλων: Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ρόλων για να εξασκηθείτε στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή τις απαντήσεις σε δύσκολες καταστάσεις για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή τους.

Εστιάστε στα θετικά

Αφού αντικρίσετε τα αρνητικά, κατευθύνετε τη συζήτηση προς τις θετικές πτυχές της ημέρας τους.

Επισημάνετε τις καλές στιγμές: Ενθαρρύνετε το να σκεφτεί οτιδήποτε πήγε καλά, ακόμα κι αν είναι μικρό, για να βοηθήσετε να μετατοπίσετε την εστίαση από την αρνητικότητα.

Γιορτάστε μικρές νίκες: Ενισχύστε τυχόν θετικές προσπάθειες ή αλληλεπιδράσεις που βίωσε, ενισχύοντας την αισιοδοξία για τη νέα σχολική χρονιά.

Καθησυχάστε το παιδί σας

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι η προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά χρειάζεται και ότι είστε εκεί για να υποστηρίξετε.

Επιβεβαιώστε την ικανότητα: Υπενθυμίστε του τα δυνατά του σημεία και τις προηγούμενες επιτυχίες του στο να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Καθημερινή υποστήριξη: Ενημερώστε το ότι έχει τη συνεχή υποστήριξή σας και ότι είστε πάντα διαθέσιμοι να μιλήσετε ή να βοηθήσετε σε οποιεσδήποτε προκλήσεις που σχετίζονται με το σχολείο.

Θεωρήστε τους Δάσκαλους ως Συμμάχους

Η συνεργασία με τους δασκάλους του παιδιού σας μπορεί να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη και πληροφορίες για τη σχολική τους εμπειρία.

Επικοινωνήστε με το σχολείο: Επικοινωνήστε με τους δασκάλους ή τους σχολικούς συμβούλους εάν επιμένουν προβλήματα για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Συνεργαστείτε σε στρατηγικές: Συζητήστε πιθανές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται πιο άνετα και αφοσιωμένο στο σχολείο.

Ρυθμίστε μια θετική πρωινή ρουτίνα

Το να ξεκινήσετε τη μέρα με θετικό τρόπο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και τις προοπτικές του παιδιού σας.

Ευχάριστο ξεκίνημα: Δημιουργήστε μια χαλαρωτική και οργανωμένη πρωινή ρουτίνα που ενσωματώνει χρόνο για πρωινό, χαλάρωση και θετική αποστολή.

Ενθαρρυντικά λόγια: Προσφέρετε ενθαρρυντικά λόγια πριν πάει στο σχολείο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά του και την ικανότητα του να χειρίζεται την ημέρα.

Να θυμάστε

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να βλέπετε το παιδί σας να επιστρέφει στο σπίτι αναστατωμένο μετά την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Με ενσυναίσθηση, μοιράζοντας σχετικές εμπειρίες και εστιάζοντας στην επίλυση πρόβλημα, μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τις ανησυχίες του. Η ενθάρρυνση της ανοιχτής επικοινωνίας, η επιβεβαίωση της αγάπης και της υποστήριξής σας και η συνεργασία με δασκάλους θα αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων με αυτοπεποίθηση. Με υπομονή και κατανόηση, θα βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και να απολαύσει τη σχολική του εμπειρία.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ