Στα 13,1 δισ. ευρώ το ΠΔΕ το 2024 με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 900 εκατ….

Στα 13,1 δισ. ευρώ το ΠΔΕ το 2024 με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 900 εκατ....

Του Τάσου Δασόπουλου 

Την προώθηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 900 εκατ. ευρώ ο οποίος θα φτάσει το φετινό ΠΔΕ στα 13,1 δισ. ευρώ προανήγγειλαν σήμερα ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα επιπλέον χρήματα που δίνονται φέτος για δημόσιες επενδύσεις θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τόνισε επίσης ότι οι νέοι πόροι αφορούν κατά κύριο λόγο το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ το οποίο αυξάνεται ως ποσό κατά 29%. 

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό η Ελλάδα θα έχει για φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είχαμε ποτέ. Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας – με τα σημερινά δεδομένα – τα 14,1 δισ. ευρώ για το 2025 και τα 15,9 δισ. ευρώ το 2026, ακολουθώντας πορεία παράλληλη με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο “Ελλάδα 2.0” που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι μαζί με την αύξηση του ΠΔΕ έχουμε ταχεία εξέλιξη και στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ έχοντας απορροφήσει το 47% των συνολικών πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ. Με την εκταμίευση και της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις της 4ης δόσης του προγράμματος η οποία έχει εγκριθεί και θα έρθει τον Οκτώβριο, η Ελλάδα θα ανέβει αυτόματα στην 5η θέση των απορροφήσεων έχοντας απορροφήσει πια το 50,5% των συνολικών πόρων του πακέτου. 

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το ΥΠΕΘΟ θα κάνει αίτημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ μέσα στο Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπληρωθεί τα περισσότερα από τα 29 ορόσημα και στόχοι που αποτελούν προϋπόθεση για την αίτηση της εκταμίευσης της δόσης και πλέον βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια πριν κατατεθεί το επόμενο αίτημα για εκταμίευση πόρων.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ