Στα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα ο…

Live η εκδήλωση για τον νέο φωτισμό ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο...

Τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο τέλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. 

Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ. Τη μελέτη  του φωτισμού και την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η METLEN Energy & Metals μετά από πρόταση του ΥΠΠΟ. 

“Με συγκίνηση και μεγάλη χαρά βρίσκομαι μπροστά σας, σε ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πατρίδας μας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του. “Σε ένα μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα το οποίο εδώ και 2.500 χρόνια παραμένει ένας διαχρονικός φάρος ιστορίας και πολιτισμού”. 

“Αυτή τη μέρα όμως δεν θαυμάζουμε απλά το παρελθόν αυτού του πολύτιμου θυσαυρού, αλλά γιορτάζουμε και το λαμπρό του μέλλον που σφραγίζει μία εδώ και 20 χρόνια απαραίτητη ανανέωση. Ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού που θα του επιτρέψει να λάμψει ακόμα περισσότερο. Ο ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους προαιώνιους δεσμούς της Αττικής γής με τη θάλασσα αλλά και να εμπνέει τους επισκέπτες του”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για το έργο, σημειώνοντας ότι “η μοναδική αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας αναδεικνύεται στη σύγχρονη Ελλάδα και φέρνει στο προσκήνιο τη διαχρονική αξία της κοινής μας παράδοσης”. 

“Η μοναδική εικόνα που θα δούμε σήμερα θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά έχει τις ρίζες της εδώ στην Ελλάδα”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε. “Ως Metlen νιώθουμε βαθιά ευθύνη να συμβάλουμε στη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας”. 

Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστεί  ότι  δεν θα διαταραχθεί η οπτική εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, στη διάρκεια της ημέρας.

Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην προκαλούν οπτική όχληση στους επισκέπτες. Οι θέσεις των φωτιστικών, καθώς και οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκαν  και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου. Τη συναυλία πλαισίωσαν κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ καθώς και μέσω του συνδέσμου: Ένα ταξίδι στο φως – YouTube.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μπούλινγκ

Σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δυστυχώς, παρά…