Συνεχίζεται αμείωτη η κρίση στις τιμές ρεύματος

Καπέλο στις τιμές του ρεύματος και τον Μάιο λόγω ρευματοκλοπών

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το προηγούμενο τριήμερο, οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική παρουσίασαν υποχώρηση κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ και οι ανώτατες ενδοημερήσιες τιμές κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια κάτω από τα 165 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο από σήμερα η αγορά επανέρχεται σε “κανονικούς ρυθμούς με τις ακραίες τιμές να κάνουν την επανεμφάνισή τους και το κοντέρ της τιμής του ρεύματος να εκτινάσσεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με χθες Κυριακή, η σημερινή τιμή είναι αυξημένη κατά 69,52% στα 124,13 ευρώ η μεγαβατώρα με το μέγιστο της ημέρας να είναι στις 8 το βράδυ στα 326,18 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Σε αυτό το κλίμα και με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αναλάβει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της περιφερειακής έξαρσης των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι σαφές ότι οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση και ομαλοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν επιβεβαιώνονται. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η μέση τιμή στη χώρα μας είναι στα 128,52 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο ήταν στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει βελτίωση της εικόνας και αλλαγή δεδομένων θα χρειαστεί και για τρίτο συνεχόμενο μήνα να επιδοτηθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών προκειμένου οι τιμές λιανικής να παραμείνουν κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. 

Το γεγονός ότι η κρίση είναι περιφερειακή και πλήττει την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τις πανευρωπαϊκές τιμές. Στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης φιγουράρουν 9 χώρες από την ευρύτερη περιοχή μας και η μοναδική εξαίρεση είναι η νησιωτική Μάλτα που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη μέχρι στιγμής το Σεπτέμβριο είναι η Ρουμανία και ακολουθούν η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία. Όλες οι χώρες τις περιοχής με μέσες τιμές Σεπτεμβρίου πάνω από τα 125 ευρώ η μεγαβατώρα όταν στην κεντρική Ευρώπη οι τιμές κινούνται κάτω από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα (Γερμανί, Λουξεμβούργο, Ολλανδία Πορτογαλία) ή και ακόμη χαμηλότερα (Ισπανία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία).

Και μπορεί η επιδότηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης για τα νοικοκυριά, την ίδια στιγμή ο παραγωγικός ιστός της χώρας, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες μένουν ακάλυπτες και εκτεθειμένες στις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής. Και αυτό διότι οι επιδοτήσεις δεν ισχύουν για τα επαγγελματικά τιμολόγια, πολώ δε μάλλον για τα τιμολόγια των επιχειρήσεων της μέσης και της υψηλής τάσης. Αυτό εξηγεί και την έντονη αντίδραση από πλευράς επιχειρηματικών συνδέσμων, μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης που βγήκε κάτω από την ομπρέλα του ΣΕΒ με τη συμμετοχή συνολικά 12 συνδέσμων για το ενεργειακό κόστος. 

Είναι σαφές ότι όσο παρατείνεται η κρίση, τόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες της χώρας θα επιτείνεται, με ορατό τον κίνδυνο, για νέα επιδημία λουκέτων. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ