Τα συνθήματα του ’80 του Χάρη Δούκα και το μεταρρυθμιστικό στίγμα της Άννας…

Τα συνθήματα του '80 του Χάρη Δούκα και το μεταρρυθμιστικό στίγμα της Άννας...

Της Νίκης Ζορμπά

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μάχη των “έξι” στο ΠΑΣΟΚ, δόθηκε χθες από το ΣΕΦ, ύστερα από μια υποτονική -λόγω και θέρους- μακρά προεκλογική περίοδο για την νέα ηγεσία του. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκπέσει στις δημοσκοπήσεις από τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ αναδύει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι και οι πρόσφατες ευρωεκλογές το κατέταξαν τρίτο κόμμα. 

Αυτό χρεώθηκε στον νυν πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αμφισβητήθηκε ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών. 

Και αν παρά τα ξεκάθαρα διαφορετικά σχέδια των επίδοξων προέδρων του κόμματος δεν έχουν πυροδοτηθεί εντάσεις ή διαλυτικές εικόνες ( όπως στον ΣΥΡΙΖΑ), αφενός οφείλεται στον “πολιτικό πολιτισμό” και την “ενότητα” όπου ομνύουν οι διεκδικητές της ηγεσίας αφετέρου στο ότι ο Ν. Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι της αμφισβήτησης (σχετικώς) γρήγορα και αποφεύχθηκαν σκηνές συριζοποίησης του κόμματος που κυριάρχησε στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου για να κινδυνεύσει με αφανισμό, όταν δώδεκα χρόνια πριν , τον εξοβέλισε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι ούτε “στρογγυλά” τα διλήμματα που καλούνται να απαντήσουν οι επίδοξοι πρόεδροί του. Κάθε άλλο. Και σκληρά είναι και σε ορισμένες περιπτώσεις  , στον πυρήνα τους, τα σχέδια ενός εκάστου , αποκαλύπτουν εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές και στόχους. 

Δυο ηχηρά παραδείγματα, όπως αποκαλύφθηκαν χθες από τις ομιλίες τους: Χάρης Δούκας και Άννα Διαμαντοπούλου. 

Ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων, με μια ομιλία πεντακάθαρα “αριστερής κοπής” και καταγγελτικού λόγου για την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, “ενέπνευσε” συνθήματα στους υποστηρικτές του, βγαλμένα από το 1980 και τον Ανδρέα Παπανδρέου: 

– Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά

-Θα πέσει αν το κάνουμε όλοι μαζί, και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, απάντησε ο ίδιος, πιάνοντας την πάσα. 

Τι είχε προηγηθεί; 

Μια σφοδρή επίθεσή του στην Κυβέρνηση, τις  Τράπεζες , τους τραπεζίτες , την ιδιωτική υγεία, τους κλινικάρχες, τα μεγάλα συμφέροντα. Και μια πολιτική πλατφόρμα όπου εξαγγέλθηκε η δημιουργία  δημόσιου πυλώνα στην Ενέργεια, μείωση χρόνου εργασίας,  “Δεν θα δεχθούμε εμπορευματοποίηση του νερού”, ακούστηκε μέσα σε όλα τα “όχι” του. 

Απέναντι στις πολύ ξεκάθαρες προθέσεις του κ. Δούκα, η -μοναδική που ακούστηκε χθες- δουλεμένη εφ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης , μεταρρυθμιστική πλατφόρμα της Άννας Διαμαντοπουλου, με άρτια τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. 

Η τελευταία που μπήκε στην κούρσα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και Επίτροπος, επιστράτευσε το know how της στο “πεδίο”. Την εφαρμοσμένη πολιτική.  Δριμεία και η ίδια απέναντι στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό , αντέταξε ένα ολοκληρωμένο πλάνο μεταρρυθμίσεων. 

*Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης

*Γίνεται να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων , να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας . Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά τον αναδιανέμει δίκαια

δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία έχουν ανάγκη ισχυρής περιφερειακής αποκέντρωσης.

*Στην υγεία η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από τον διαχωρισμό του ΕΣΥ από το Υπουργείο ως διοικητικό μοντέλο, από αναβάθμιση οικονομική επιστημονική και αξιοκρατία των γιατρών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και βέβαια από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. 

* Ως κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής θα έθετα το σύνθημά “πρώτα τα παιδιά”. Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια, κεντρικός μας στόχος και δέσμευση πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας. 

* Από το 1974 η Τουρκία γεμίζει το καλάθι των διεκδικήσεων, ώστε σε κάθε τελική διαπραγμάτευση να μπορεί να κάνει ανύπαρκτες υποχωρήσεις. Οφείλουμε να μετατρέψουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν του γεωγραφική μας θέση σε συγκριτικό πλεονέκτημα

εκ των έσω απόπειρα συριζοποίησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως και η εκ των έξω προσπάθεια σύμπραξης, νομίζω ότι πέρα από προσεγγίσεις αποδεικνύεται από τα πράγματα μέγα πολιτικό λάθος

“Καρφιά” και προτάγματα

Δεν έλειψαν χθες τα “καρφιά” από τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αμυνόμενος είπε πως … “δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”.  Άφησε και άλλες αιχμές, για κυνισμό στη διεκδίκηση της αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

“Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία”. 

Ο Παύλος Γερουλάνος, παρουσιάζοντας το σχέδιό του και περιγράφοντας την επόμενη ηγεσία, φαίνεται να κάρφωσε τους Χάρη Δούκα και Αννα Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση διά αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής και …πλήρους απασχόλησης.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου , αφού άσκησε σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, απέρριψε κατηγορηματικά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και ο Μιχάλης Κατρίνης άφησε αιχμές: “Το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους […] Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13% και του 15%, ας μην ψηφίσουν εμένα. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα. 

Επόμενο ραντεβού για τους έξι της κούρσας, το debate . Πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ