Βόλτα στο πολυβραβευμένο escape room που διαλέγουν μέχρι και οι σταρ του Χόλυγουντ

paradox project

Ένα από τα πιο ακουστά escape rooms στην Ελλάδα που συχνά βρίσκεται στις ψηλότερες θέσεις και στην παγκόσμια κατάταξη, το Paradox Project, επισκέφτηκε ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Νιλ Πάτρικ Χάρις που γνωρίσαμε από τη σειρά “How I Met Your Mother”. Πλέον έχουμε ένα ακόμα επιχείρημα για να υπογραμμίσουμε ότι η κινηματογραφικότητα και η κινηματογραφική εμπειρία που προσφέρουν τα escape rooms, δεν έχουν σύνορα. Δεν είναι τυχαίο που ένας από τους συνιδρυτές του συγκεκριμένου escape room, ο Δημήτρης Βαρελάς, είναι έγκριτος αναλυτής ταινιών.

Το Paradox Project δημιουργήθηκε από το μεράκι πέντε φίλων οι οποίοι δημιούργησαν τρία escape rooms στην Αθήνα, στην περιοχή της Καλλιθέας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα escape rooms που οι παίκτες αξιοποιούν ένα χώρο που προσομοιάζει με δυάρι, όσοι επέλεξαν το Paradox Project κλήθηκαν να βιώσουν την περιπέτεια μέσα σε ολόκληρα σπίτια. Το στοιχείο που κάνει τα τρία συγκεκριμένα δωμάτια απόδρασης να ξεχωρίζουν είναι πως η διάρκεια των δράσεων ανέρχεται στις 3 συνεχόμενες ώρες καθώς δράσεις και μυστήριο εξαπλώνονται σε μια πλήρη βιωματική εμπειρία. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δράση επίλυσης ενός μυστηρίου αγγίζει τις τρεισήμισι ώρες, δηλαδή όσο περίπου είναι μια μίνι σειρά στο Netflix. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο καθώς οι παίκτες σχεδόν πρωταγωνιστούν (πάντα με καθοδήγηση) σε 3ωρη ταινία τρόμου. Γι’ αυτό το λόγο τα δωμάτια που «έπλασαν» σε μεταφέρουν σε ένα τρομακτικά ατμοσφαιρικό περιβάλλον με πολλούς γρίφους. Τα παιχνίδι έχουν έντονο το στοιχείο του μυστηρίου και των ανατροπών.

Η ξενάγηση μόλις αρχίζει:

Δράση νο1:

Το σκοτεινό νεοκλασικό που συναντάς στο πρώτο δωμάτιο θυμίζει σκηνή από ταινία τρόμου. «Η Έπαυλη» ή αλλιώς “The Mansion” είναι ένας χώρος 120 τετραγωνικών μέτρων που φιλοξενεί τρομαγμένους επισκέπτες με απώτερο στόχο την απόδραση τους από τα μυστικά και τους γρίφους που κρύβει αυτό το ανατριχιαστικό σπίτι. Η ιστορία της Έπαυλης βρίσκει τους επισκέπτες να διαβάζουν ένα αλλόκοτο γράμμα από έναν θείο που έχει χρόνια να δώσει σημεία ζωής. Ο θείος θα βάλει τους παίκτες σε κίνδυνο και θα ταράξει την ψυχολογία και το θάρρος τους. Τους εκμυστηρεύεται πως νιώθει κάτι ανεξήγητο στον χώρο, μια αδιόρατη απειλή. Όταν η ομάδα που επέλεξε να παίξει αυτό το παιχνίδι φτάνει στο σπίτι του θείου για να σώσει την κατάσταση, τότε καταλαβαίνει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι επόμενες 3 ώρες που ακολουθούν είναι γεμάτες με νέες ανακαλύψεις των κρυφών χώρων αλλά και πολλών μυστικών, εξερευνήσεις μέσα στο σπίτι καθώς οι επισκέπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πληθώρα γρίφων. Για να επιβιώσουν και να δραπετεύσουν από την έπαυλη θα πρέπει όλοι οι παίκτες να αξιοποιήσουν και τις 5 αισθήσεις τους μαζί με τις ικανότητες τους έτσι ώστε να αποκαλύψουν την αλήθεια. Το φινάλε δε, είναι καθηλωτικό αν καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά του κακού.

Που βρίσκεται αυτή η έπαυλη του Paradox Project;

Σε δύο τόπους:

Στην Καλλιθέα (και συγκεκριμένα στην διασταύρωση των οδών Θησέως και Χαροκόπου) θα βρεις την ανατριχιαστική έπαυλη να περιμένει για τα επόμενα θύματα του.

Οι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες στην Πάρο, νόμιζαν ότι θα την γλύτωναν αλλά πλανώνται πλάνην οικτράν καθώς δημιουργήθηκε και εκεί μια έκδοση της Έπαυλης της Αθήνας. Μοναδική διαφορά, η διάρκεια του παιχνιδιού καθώς οι επισκέπτες θέλουν να γευτούν και τις χαρές του νησιού άρα η περιπέτεια είναι σε director’s cut κατά μια ώρα λιγότερη, όχι όμως με εκπτώσεις στον τρόμο και την οδύνη.  

Το επόμενο παιχνίδι δωμάτιου που ακολουθεί διαδραματίζεται σε ένα «Βιβλιοπωλείον» η αλλιώς στο “The Bookstore” το οποίο αποτελεί το sequel της «Έπαυλης» και βρίσκεται στο ίδιο κτήριο, αλλά σε άλλο χώρο, στο ανατριχιαστικό ισόγειο.

Δράση νο2:

Ας ξεκινήσουμε με μια υπόθεση: Πόσο άκακο μπορεί να είναι το περιβάλλον ενός παλιού βιβλιοπωλείου; Μπορεί ο ίδιος ο χώρος να κρύβει μυστήρια πιο σκοτεινά ακόμα και από τις ιστορίες που φιλοξενούν στα ράφια τους που τυγχάνει να είναι και αραχνιασμένα; Η μούχλα και η σκόνη δεν καλύπτουν μόνο τις επιφάνειες του χώρου αλλά κρύβουν και ένα μυστικό. Η ομάδα θα αναγκαστεί να επισκεφτεί το χώρο του βιβλιοπωλείου για να λύσει τις υποχρεώσεις που άφησε φεύγοντας από την «Έπαυλη», ώστε να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Το «Βιβλιοπωλείον» προσφέρει πολλές συγκινήσεις, που όμως δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε ψηφιστεί ως #2 Καλύτερο Escape Room στον κόσμο και το 2020 και το 2021 στα πιο σημαντικά βραβεία του χώρου, τα “Top Escape Rooms Project – Terpeca”. Στα ευρωπαϊκά βραβεία Escape Room Awards «Το Βιβλιοπωλείον» είχε βραβευτεί ως «Το καλύτερο Escape Room στην Ευρώπη» το 2021 &  στα ίδια βραβεία, «Το Ωδείον» πήρε επίσης την πρώτη θέση για το 2022 (θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε αυτό). Το συγκεκριμένο και ξεχωριστό δωμάτιο δεν πρέπει να το χάσει κανείς!

Δράση νο3:

Το τρίτο δωμάτιο το υποδεχόμαστε με ιντερλούδιο καθώς που μας περιμένει να το εξερευνήσουμε ονομάζεται «Το Ωδείον» η αλλιώς “The Music Academy”, το οποίο βρίσκεται στον ακριβώς διπλανό δρόμο, στο νούμερο 92 της οδού Αγίων Πάντων. Εκεί, σε ένα παλιό νεοκλασικό ωδείο στο ισόγειο, τα μαθήματα που θα πάρουν όσοι το εξερευνήσουν σίγουρα δεν θα είναι μουσικής.

Σε μία μουσική Ακαδημία που «εκπέμπει νότες με κωδικοποιημένα μηνύματα» θα σχηματιστεί χαμένη στα χρόνια μία μελωδία. Το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι εμπνευσμένο από τον ίδιο το χώρο που το φιλοξενεί (το ωδείο που στήθηκε το escape room) κάνοντας το παιχνίδι να μοιάζει πιο ρεαλιστικό για τους παίχτες. Γεμάτο γρίφους και παζλ που θα πρέπει να λυθούν, όλα τα νέα στοιχεία που θα αποκαλύπτονται θα φέρνουν στο φως μία τραγωδία που ήταν καλά θαμμένη στον χρόνο. Για να βρουν οι παίχτες τι πραγματικά συνέβη, θα πρέπει να γλυτώσουν και από το παρελθόν που θα τους «κυνηγάει» αέναα αποτρέποντας τους να λύσουν το μυστήριο. Θα καταφέρουν να μάθουν τι συνέβη τότε ή θα πέσουν θύματα του παρελθόντος;

Δράση νο4:

Στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται η δημιουργία του Paradox Project 4 που θα αποτελεί το sequel του «Ωδείου» και, όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του, θα είναι ακόμα πιο κινηματογραφική εμπειρία από όλες τις προηγούμενες.

Σχετικά με το Paradox Project και τη σημαντικότητά του:

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το paradox Project είναι από τα κορυφαία escape rooms στην Ελλάδα και έχει τοποθετηθεί ψηλά στην λίστα των κορυφαίων δωματίων απόδρασης παγκοσμίως.

Εξαιτίας της δημοτικότητάς του, το escape room που στις παγκόσμιες αξιολογήσεις θεωρείται ένα από τα πιό καλοφτιαγμένα και καλοσχεδιασμένα, βάζει την Αθήνα στον χάρτη των προορισμών τουριστών που αναζητούν εμπειρίες σε escape rooms (συγκεκριμένα στην Τρίτη θέση).

Οι άλλοι δύο προορισμοί είναι η Ισπανία και οι Ολλανδία-Βέλγιο (στην αξιολόγηση κατατάσσονται ως ένας προορισμός).

Αυτή η προσπάθεια των πέντε φίλων, έχει αξιολογηθεί παγκοσμίως ως από τις σημαντικότερες κερδίζοντας παγκόσμια βραβεία.

Τα δωμάτια απόδρασης όπως υποστηρίζεται γενικά, τα επισκέπτονται μικροί και μεγάλοι με τον απώτερο σκοπό να αυξήσουν ή να ανεβάσουν την διάθεση τους αλλά και για να ζήσουν μία περιπέτεια εκ του ασφαλούς, καθώς όσα διαδραματίζονται εκεί δεν θα συνέβαιναν στην καθημερινή τους ζωή. Στόχος είναι να οξυνθεί το πνεύμα, να αναπτυχθούν οι ικανότητες αντίληψης σε μια ακραία κατάσταση, η εξύψωση της συγκριτικής σκέψης σε επίπεδα επιβίωσης αλλά πάνω από όλα, η διασκέδαση.

Για κάποιους δε, τα escape rooms είναι ακόμα και η αποτοξίνωση από το κινητό τους καθώς απαγορεύεται η χρήση τους στα δωμάτια για πρακτικούς λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε. Μέσω αυτών των παιχνιδιών διάδρασης έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά καθώς η συνεργασία για την επίλυση των μυστηρίων, τους κάνει να ανακαλύπτουν ποιόν πραγματικά έχουν δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές.

Βλέποντας ακόμα πιο γενικά το θέμα των escape rooms, (δωμάτια απόδρασης στα ελληνικά), ο κάθε παίχτης μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στον παιχνίδι. Αν κάτι δεν ταιριάζει ή δεν το βρίσκει, τότε η ομάδα του οφείλει να τον βοηθήσει. Αν το σκεφτείτε με καρδιά και ψυχή, αυτό είναι το βαθύτερο νόημα τις πίστης, της φιλίας, της αγάπης.

Αν είστε λοιπόν 4-7 φίλοι που δεν ξέρετε πως να έρθετε πιο κοντά, να ζήσετε χωρίς έκθεση σαν πρωταγωνιστές σε θρίλερ και να εξερευνήσετε την ψυχολογία των πιο κλειστών της παρέας, επισκεφτείτε τα escape rooms που οι παγκόσμιες αξιολογήσεις τους δίνουν την πρωτιά… ή και όποιο άλλο escape room μέχρι να εθιστείτε για τα καλά και να αρχίσετε τα ταξίδια σε κάθε μέρος του κόσμου για να ζήσετε πολυδιάστατες περιπέτειες. 

Ο Νιλ Τζέισον Πάτρικ επισκέφτηκε με τον σύζυγό του Ντέιβιντ Μπούρτκα και την οικογένεια του το «Βιλιοπωλείο».

Επιμέλεια: Δημήτρης Αθανασούλας, Καρόρη Μαρία

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ