5 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει μια τοξική σχέση

Οι 10 πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης

Ο Μεσαίωνας μπορεί να ήταν μια εποχή αλλαγών και αναταραχών στην Ευρώπη, αλλά η καρδιά του μας έχει αφήσει σημαντικά πολιτισμικά και αρχιτεκτονικά δείγματα. Από τότε που τελείωσε αυτή η καταπληκτική εποχή της ιστορίας που γέννησε πλήθος παραμυθιών με ιππότες, πριγκίπισσες, μάγισσες και ήρωες, αμέτρητες πόλεις στην Ευρώπη έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μεσαιωνικά στοιχεία και την γοητεία τους.  Είτε είναι πανίσχυρες περιτειχισμένες πόλεις, είτε μικρά χωριά με κάστρα και γοτθικές γειτονιές, υπάρχουν πολλές καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις για επίσκεψη στην Ευρώπη για εσάς που αγαπάτε να “ζείτε” το παραμύθι. 

1. Μπρυζ, Βέλγιο

Η Μπριζ βρίσκεται στην Φλάνδρα του Βελγίου. Είναι μάλιστα η πρωτεύουσά και η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Φλάνδρας. Έχει πληθυσμό 118.053 κατοίκους και το 2002 ορίστηκε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η Μπρύζ χαρακτηρίζεται ως “Βενετία του Βορρά”. Η παραμυθένια πόλη με τα μεσαιωνικά κτίρια, τους ψηλούς πύργους και τις ιστορικές εκκλησίες, γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τον χειμώνα. Τότε η πόλη είναι άδεια από τουρίστες και μπορείς να την απολαύσεις μόνος σου. Το μεσαιωνικό διαμάντι του Βελγίου φοράει τα καλά του και υποδέχεται τους λίγους και καλούς ταξιδιώτες που ξέρουν πότε να πάνε και που.

2. Βενετία, Ιταλία

Αποτελούμενη από 118 μικρά νησιά που ενώνονται με περισσότερες από 400 γέφυρες, η ρομαντική Βενετία παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τον Μεσαίωνα. Καθώς περπατάτε μέσα από τα γεμάτα λιθόστρωτα σοκάκια και τα ξεπερασμένα παραθαλάσσια σπίτια, μπορείτε να ζήσετε τη Βενετία όπως ακριβώς ήταν το 1400-1500. Αν κυνηγάτε το μεσαιωνικό ρομάντζο, μπορείτε να το βρείτε στα πέτρινα δρομάκια της Βερόνας της Ιταλίας λιγότερο από μία ώρα με το τρένο. Το γεμάτο πύργους χωριό της Μπολόνια είναι επίσης δελεαστικό καθώς απέχει μόλις 90 λεπτά με το τρένο από τη Βενετία. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια έντονη βυζαντινή γεύση κοντά στη Ραβέννα, η οποία κάποτε έλεγχε τη Βενετία και χρησίμευε ως πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τη μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη.

3. Ταλίν, Εσθονία

Αν και είναι το μεσαιωνικό στολίδι της Βαλτικής Θάλασσας, το Ταλίν είναι ένας ευρωπαϊκός προορισμός που πολύ συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες.  Γνωστό ως χωριό Reval κατά τον Μεσαίωνα, το Ταλίν είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν αληθινή μεσαιωνική γοητεία. Υπάρχει ένα όμορφο τείχος της πόλης με πριγκιπικούς πύργους, ένα μικρό κεντρικό κάστρο, πλακόστρωτα δρομάκια και σπίτια με έντονα χρώματα κατά μήκος της πλατείας του Δημαρχείου. Κοντινές Μεσαιωνικές Εναλλακτικές λύσεις: Το Ταλίν απέχει μόλις 2 ώρες με πλοιάριο από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, αλλά οι πιο κοντινοί μεσαιωνικοί γείτονές του είναι τα χωριά της Ρίγα της Λετονίας και της Στοκχόλμης της Σουηδίας, τα οποία είναι καλύτερα να επισκεφθείτε με μια σύντομη βόλτα με αεροπλάνο.

4. Καρκασσόν, Γαλλία

Καθώς πλησιάζετε το Carcassonne φαίνεται σαν να ανεβαίνετε σε ένα γιγάντιο παραμυθένιο κάστρο μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι είναι στην πραγματικότητα ένα ολόκληρο χωριό που περιβάλλεται από ένα μεγάλο τείχος. Το εντυπωσιακό μεσαιωνικό τείχος κάνει εύκολα αυτήν την πόλη μια από τις καλύτερες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη για επίσκεψη και θα ερωτευτείτε την Καρκασόν καθώς αρχίζετε να το εξερευνάτε.  Η επίσκεψη στην Carcassonne είναι μια από τις καλύτερες συνολικά εμπειρίες στην περιοχή της Προβηγκίας της Νότιας Γαλλίας. Οι οχυρώσεις στην Καρκασόν ξεκίνησαν αρχικά από τους Ρωμαίους το 100 π.Χ. και στη συνέχεια συνεχίστηκαν από τους Βησιγότθους που βοήθησαν να χτιστεί σε ένα πανίσχυρο χωριό τον Μεσαίωνα.

5. Ρότενμπουργκ, Γερμανία

Το γραφικό γερμανικό χωριό Rothenburg μοιάζει παγωμένο στους μεσαιωνικούς χρόνους.  Μάλλον δεν υπάρχει πιο αυθεντική μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη από το σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο Rothenburg ob der Tauber.  Το χωριό αναπτύχθηκε γύρω από το βασιλικό κάστρο του βασιλιά της Γερμανίας Κόνραντ Γ’ και έγινε ισχυρός σταθμός τον Μεσαίωνα χάρη στη θέση του στο σταυροδρόμι σημαντικών ευρωπαϊκών εμπορικών δρόμων.  Σήμερα, τα περισσότερα από τα αρχικά τείχη της πόλης εξακολουθούν να στέκονται γύρω από το χωριό, ενώ προσπαθούν με όλη τους τη δύναμη να συγκρατήσουν τη μεσαιωνική μαγεία του Rothenberg. Οι περίτεχνες πύλες της πόλης, τα πολύχρωμα ημιξύλινα σπίτια, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα στενά περάσματα θα σας κάνουν να νιώσετε ότι αφήσατε τον πραγματικό κόσμο και μπήκατε σε ένα κινηματογραφικό πλατό.  Δεν είναι περίεργο που στοιχεία από το Rothenburg εμφανίζονται σε πολλές ταινίες της Disney από τον Πινόκιο (1940) έως το Beauty and the Beat (2017). 

6. Πράγα, Τσεχία

Με το κέντρο της πόλης σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνέτριψαν άλλες εθνικές πρωτεύουσες, η Πράγα είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη. Μερικές από τις άλλες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης μπορεί να έχουν διατηρήσει καλύτερα τα τείχη τους, αλλά η Πράγα έχει μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα που σας βοηθά να επιστρέψετε στο παρελθόν. Η Πράγα είναι αγαπημένη των τουριστών καθώς είναι αρκετά μεγάλη και εντυπωσιακή, αλλά και αρκετά ζεστή και φιλόξενη. Με πλούσια αρχιτεκτονική, ακμάζουσα κουλτούρα, κορυφαία ποτά, ακόμη και ένα τεράστιο αστικό κάστρο, η Πράγα είναι η αγαπημένη μας μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη. Αν ταξιδεύετε για να νιώσετε σαν να έχετε πάει σε έναν άλλο κόσμο με μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα, τότε θα λατρέψετε αυτή την ιστορική απόδραση.

7. Σιέννα, Ιταλία

Η γοητεία της Σιέννα ανταγωνίζεται οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη και πρέπει να βρίσκεται σε προτεραιότητα για οποιοδήποτε ταξίδι στην Ιταλία.  Αυτός ο παράδεισος της Τοσκάνης έχει μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει μεσαιωνικά και πρώιμα αναγεννησιακά στοιχεία που συμπληρώνονται τέλεια από το καταπληκτικό φαγητό και το κρασί του. Στο κέντρο της Σιέννα βρίσκεται η Piazza del Campo, η οποία κατασκευάστηκε το 1300 και θεωρείται η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ιταλίας.  Σε σχήμα ανεστραμμένου κοχυλιού, η δημοφιλής πλατεία εξακολουθεί να λειτουργεί ως το επίκεντρο της Σιένα με τους επισκέπτες να χαλαρώνουν και τους ανθρώπους να παρακολουθούν όλη την ημέρα.  

8. Σιγκισοάρα, Ρουμανία

Σπίτι του κάστρου Peles και του κάστρο Bran με την ιστορία του Δράκουλα. Ενώ ο Vlad the Impaler δεν συνδέεται πραγματικά με το Κάστρο Bran, το χωριό εξακολουθεί να είναι μυστηριακό καθώς η διάσημη persona γεννήθηκε εδώ. Ο Vlad Tepes, γνωστός ως Vlad the Impaler, γεννήθηκε σε ένα σπίτι στην πλατεία Citadel της Sighișoara το 1431, όπου η οικογένειά του έζησε για 4 χρόνια πριν μετακομίσει στο κάστρο τους στο Târgoviște. Ανάμεσα στη Σιγκισοάρα και το Βουκουρέστι υπάρχουν πολλά άλλα αξιοθέατα σχετικά με τον κόμη Δράκουλα, όπως η πρώην βασιλική βασιλική αυλή του Βλαντ μέσα στα ερείπια του Κάστρου Târgoviște από όπου κυβέρνησε το 1300 και κάρφωνε ανθρώπους σε πασσάλους, το ψηλό φρούριο Poenari στη Valachia και την Παλιά Πριγκιπική Αυλή στο Βουκουρέστι όπου κρατούσε τους αιχμαλώτους του.

9. Χάλστατ, Αυστρία

Το Hallstatt είναι γεμάτο ιστορία και ένα πανέμορφο παραλίμνιο χωριό. Το περπάτημα στους δρόμους του χωριού μπορεί να είναι μοναδική εμπειρία.  Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι η πολύχρωμη Πλατεία της Αγοράς, τα ανατριχιαστικά ζωγραφισμένα κρανία του Παρεκκλησιού των οστών, οι μοναδικές ξύλινες επιτύμβιες στήλες στο νεκροταφείο, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη. Εάν έχετε επιπλέον χρόνο, σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε το παλαιότερο αλατωρυχείο στον κόσμο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πόλη, ηλικίας άνω των 7.000 ετών. Μετά από λίγες μόνο ώρες στο Medieval Hallstatt, θα αφήσετε πίσω σας ένα κομμάτι του εαυτού σας.

10. Ρόδος, Ελλάδα

Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη έρχεται φυσικά η πανέμορφη Ρόδος. Το νησί της Ρόδου έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τείχη της Ευρώπης. Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου. Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού έχοντας στο κέντρο της τη Μεσαιωνική Πόλη. Το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους με δεσπόζουσα την περίοδο της παραμονής στο νησί του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτής των Οθωμανών.

Η τεράστια κλασική ρωμαϊκή επιρροή στην πόλη, σε κτίρια και κολώνες μέχρι και στα εντυπωσιακά αγάλματα είναι εμφανής. Από καθαρά μεσαιωνική σκοπιά, η Ρόδος άνθιζε αργά μέχρι που το νησί πουλήθηκε στο Τάγμα του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ το 1309. Οι Ιππότες άρχισαν γρήγορα να διαμορφώνουν τη Ρόδο με τη δική τους αισθητική προσθέτοντας λουτρά, καμάρες στενούς δρόμους, νέους καθεδρικούς ναούς και ένα πολύ ενισχυμένο τείχος της πόλης. Το νέο οχυρωμένο τείχος και η φρέσκια νοοτροπία βοήθησαν την πόλη να αναπτυχθεί σε ισχύ και να αποκτήσει σημαντική εμπορική δύναμη. Οι καλές στιγμές δεν κράτησαν για πάντα βέβαια γιατί μόλις 200 χρόνια αργότερα η Ρόδος έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1522. Αυτή η οθωμανική κυριαρχία έφερε τα δικά της αισθητικά κριτήρια στην πόλη καθώς τα τζαμιά και η αραβική κουλτούρα εισήχθησαν στη Ρόδο.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ