Πράσινο φως από Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα

Συμφωνία Κυπρίων, Ελλάδας, ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο της Κύπρου – Προς άρση του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:15

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου. Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε, ακόμη, πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Σημείωσε ότι το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων, αναφέροντας ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την ανάληψη σε ποσοστό 50% του ρίσκου από έκτακτο περιστατικό που θα διέκοπτε το έργο. Σε εκκρεμότητα εξάλλου φέρεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επένδυση της διασύνδεσης με ποσό 100 εκατ. ευρώ. Τη λήψη σε αυτή τη φάση αυτής της απόφασης τη ζητά ο ΑΔΜΗΕ, καθώς θεωρεί ότι με αυτήν θα μπορέσει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στην αναζήτηση επενδυτών και δανειστών, με προτεραιότητα την εξασφάλιση δανείου περίπου 500 εκατ. από την ΕΤΕπ (EIB). 

Τις προηγούμενες ημέρες και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία για το έργο, Ελλάδα και Κύπρος φέρεται να έχουν έρθει σε συμφωνία, η οποία μετά το πράσινο φως του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να επικυρωθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη την Πέμπτη στην Αθήνα. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αυτής, αν και από τις δύο πλευρές η διαρροή πληροφοριών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, φέρεται να είναι η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ από την έναρξη της κατασκευής του έργου και όχι από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως αρχικά ζητούσε η κυπριακή πλευρά, η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ηλεκτρική διασύνδεση στην οποία αυτή τη στιγμή μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ και η ισομερής κατανομή του γεωπολιτικού ρίσκου του έργου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε ποσοστό 50% η κάθε πλευρά (και όχι 37%-63% που ίσχυε αρχικά).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον για είσοδο στο πρότζεκτ και από την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι Taqa, έναν ενεργειακό κολοσσό με παρουσία σε 14 χώρες και ενεργητικό 52,8 δισ. δολάρια. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ