8 τρόποι για να κάνεις τη σχέση σου πιο “ασφαλή”

8 τρόποι για να κάνεις τη σχέση σου πιο "ασφαλή"

Η ασφάλεια είναι το ζητούμενο κάθε σχέσης.

Η ανασφάλεια σε μια σχέση μπορεί να προκαλεί λογομαχίες, αβεβαιότητα για το μέλλον, να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των μελών της και να προκαλέσει δυσαρέσκεια για τη σχέση γενικώς, οδηγώντας την τελικά στη διάλυσή της. Εκδηλώνεται συνήθως με τρεις τρόπους, είτε μέσω υπερβολικής προσκόλλησης στο σύντροφο, είτε μέσω της υπερβολικής “ανεξαρτησίας” και φόβου εγγύτητας, είτε μέσω ενός συνδυασμού και των δύο, το λεγόμενο σκωτσέζικο ντουζ. 

Μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ασφάλεια μέσα σε μια σχέση σας είναι οι εξής:

1. Να είστε ανοιχτοί για τις ανάγκες σας
Πείτε στον σύντροφό σας τι χρειάζεστε, ακόμα κι αν αυτό σας κάνει να νιώθετε λίγο άβολα. Η καθηγήτρια ψυχολογίας και συγγραφέας Brené Brown μιλά για το πώς το να είναι κανείς ευάλωτος δείχνει μεγάλο θάρρος και επιτρέπει αυξημένη εγγύτητα σε μια σχέση. Τα αποτελέσματα του να δείχνετε ευαλωτότητα είναι αμφίδρομα στο ότι οι άλλοι γύρω σας θα αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς εσάς και είναι πιο πιθανό να μοιραστούν και εκείνοι δικά τους πράγματα ανοιχτά και ειλικρινά.

2. Συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας στη ζωή σας
Φροντίστε να συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας στη ζωή σας προσκαλώντας τον σε συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας, να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντά σας, να ταξιδεύετε μαζί και να συνεργάζεστε σε εργασίες βελτίωσης του σπιτιού. Αυτό θα κάνει τον σύντροφό σας να νιώσει ασφάλεια στη σχέση σας, καθώς θα νιώσει σημαντικός και αγαπημένος. Με τη σειρά σας, θα νιώσετε και εσείς πιο κοντά στον σύντροφό σας.

3. Να γνωρίζετε το στυλ προσκόλλησης σας
Η παιδική μας ηλικία και η εμπειρία των σχέσεών μας διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε και δεσμευόμαστε με τους άλλους, που είναι γνωστό ως “στυλ προσκόλλησης” μας. Τα τρία βασικά στιλ προσκόλλησης είναι ο αποφευκτικός σύντροφος, ο αγχώδης και ο ασφαλής. Σύμφωνα με έρευνα μόνο το 50% των ανθρώπων εντάσσονται στο ασφαλές στιλ προσκόλλησης. Αυτό δε σημαίνει ότι τα δύο πρώτα είναι απαραίτητα βλαβερά αλλά πρέπει να γνωρίζετε πώς σας επηρεάζουν μέσα στις σχέσεις σας για να ρυθμίσετε τις αντιδράσεις σας καταλλήλως. 

4. Διατηρήστε κάποια ανεξαρτησία μέσα στη σχέση
Ενώ διασφαλίζετε την ενότητα στη σχέση σας, είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε κάποια ανεξαρτησία μέσα σε αυτή. Η διατήρηση ανεξαρτησίας και η τοποθέτηση υγιών ορίων θα βοηθήσει στην καλλιέργεια αυτοεκτίμησης μέσα στη σχέση σας, η οποία με τη σειρά της θα βελτιώσει την ασφάλεια που νιώθετε σε αυτή. Τα ζευγάρια που ενθαρρύνουν ο ένας την προσωπική ανάπτυξη του άλλου, τείνουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται περισσότερο στη ζωή τους. 

Extra Tip: Αν δυσκολεύεστε να είστε ανεξάρτητοι, κανονίστε πλάνα με τους φίλους σας εκ των προτέρων, ώστε να είστε πιο υποχρεωμένοι να τα ακολουθήσετε.

5. Κατανοήστε τη γλώσσα “αγάπης” του συντρόφου σας
Όλοι νιώθουμε και επικοινωνούμε την αγάπη με διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 5 κύριες γλώσσες αγάπης. Το φυσικό άγγιγμα, τα δώρα, τα λόγια επιβεβαίωσης, οι πράξεις εξυπηρέτησης και ο ποιοτικός χρόνος. Αφιερώνοντας χρόνο για να εξετάσετε τη δική σας γλώσσα αγάπης και του συντρόφου σας, θα βιώσετε μεγαλύτερη εγγύτητα και ασφάλεια στη σχέση σας.

6. Κάντε μελλοντικά σχέδια
Ακόμα κι αν νιώθετε άβολα να μιλήσετε για ένα κοινό μέλλον είναι σημαντικό να τολμήσετε τέτοιου είδους συζητήσεις ακόμα και αυτές που αφορούν πιο βραχυπρόθεσμα μελλοντικά σχέδια. Ίσως θα μπορούσατε να μιλήσετε για πιθανές διακοπές μαζί ή για το ιδανικό σπίτι που θα θέλατε να χτίσετε. Οι συζητήσεις αυτές περνούν στο υποσυνείδητο του συντρόφου σας ως μια μακροπρόθεσμη επιθυμία σας να είστε μαζί. Αυτό προσδίδει μεγάλη ασφάλεια στη σχέση σας.

7. Να είστε συνεπείς
Η ασυνέπεια είναι συνώνυμη του απρόβλεπτου και ενισχύει την ανασφάλεια. Παραμείνετε συνεπείς, ειλικρινείς και αποφύγετε την εναλλαγή “ζεστού – κρύου” στη συμπεριφορά σας. Η ασυνέπεια δεν είναι μόνο ένδειξη έλλειψης σεβασμού στη σχέση αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό. 

8. Μιλήστε!

Όσο και αν η έμπρακτη εκδήλωση αγάπης είναι πιο ουσιαστική από τα λόγια, έχουν και τα λόγια βαρύτητα. Πείτε πράγματα που δείχνουν την αγάπη σας, για παράδειγμα, επισημάνετε τις ιδιότητες του συντρόφου σας που σας αρέσουν ή πώς σας κάνει να νιώθετε. Προσπαθήστε να επισημάνετε τις καλές τους ιδιότητες για να τους κάνετε να αισθάνονται ξεχωριστοί και ασφαλείς στη σχέση σας. Ένας κατάλληλος σύντροφος θα ανταποκριθεί θετικά και ανταποκριθεί με εγγύτητα ως αντάλλαγμα.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ