Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια των Ιώνων

IMG_5394

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Βόλου, η Εστία «ΙΩΝΕΣ» διοργανώνει τριήμερο Συμπόσιο στις 27-28-29 Σεπτεμβρίου με θέμα «Δράσεις μελέτης και ανάδειξης του τρόπου της αστικής εγκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών και της φροντίδας της Ελληνικής Πολιτείας. Το παράδειγμα της δημιουργίας και εξέλιξης της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας».

Κατά την πρώτη ημέρα του Συμποσίου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ώρα 17.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, οι εισηγητές θα αναδείξουν την δημιουργία του προσφυγικού Συνοικισμού Νέα Ιωνία Βόλου και την εξέλιξη αυτού σε Δήμο και Δημοτική Ενότητα σήμερα, προβάλλοντας πτυχές όπως οικιστική ανάπτυξη, εμπορική δραστηριότητα, εκπαίδευση, τέχνες, αθλητισμός, εκκλησία κ.λ.π.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου ώρα 17.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου,διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές θα παρουσιάσουν την αστική εγκατάσταση των προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων θα είναι ο σεβασμιότατος Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ Γαβριήλ και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτης Μανούρης. Σκοπός της Εστίας ΙΩΝΕΣ είναι να προβληθούν οι δύο παράλληλες πορείες δημιουργίας και εξέλιξης, αυτές της Νέα Ιωνίας Αττικής και της Νέας Ιωνίας Βόλου!

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί, στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους κεκοιμημένους προγόνους μας, με προεξάρχοντα τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο και συλλειτουργό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ .

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον Ιερό Ναό και στο ιστορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας από την Πρόεδρο των ΙΩΝΩΝ κ. Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου και τη Γεν. Γραμματέα κ. Βάσσα Παρασκευά.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο της Εστίας ΙΩΝΕΣ, τελετή εγκαινίων της έκθεσης με θέμα «100 χρόνια Νέα Ιωνία», στην οποία παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση στο εικαστικό έργο του ιστορικού μέλους και επί σειρά ετών ταμία των ΙΩΝΩΝ κ. Ιωάννη Κονταξή. Επίσης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «30 χρόνια ΙΩΝΕΣ», στην οποία παρουσιάζονται οι δράσεις της Εστίας, με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία της. Θα ακολουθήσει κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα.

Η Εστία των ΙΩΝΩΝ καλεί το κοινό, τους φίλου της Εστίας, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, φοιτητές να παραστούν στις εργασίες του Συμποσίου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εκθέσεων οι ενδιαφερόμενοι αλλά και σχολεία μπορούν να επισκέπτονται την Εστία και να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και εργαστήρια.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ